” Bilanț pozitiv la Direcția Generalăa Finanțelor Publice Vâlcea
” „Vom acționa, în continuare, pentru creșterea eficienței și calității actului fiscal, prin aplicarea unui tratament echitabil, nediscriminatoriu tuturor operatorilor economici și prin promovarea unui parteneriat real în relația directăcu contribuabilul”, a declarat directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorghe Gogîrnoiu
Vineri, 15 februarie 2008, Direcția Generalăa Finanțelor Publice a Județului Vâlcea a făcut bilanțul activității desfășurate în anul 2007. În prezența lui Radu Renga, prefectul județului Vâlcea, și a conducă torilor principalelor instituții publice, precum și a reprezentanților presei, finanțiștii au analizat rezultatele obținute în anul trecut și au stabilit direcțiile de acțiune pentru anul 2008. La 31 decembrie 2007, DGFP Vâlcea administra fiscal 24.564 contribuabili, din care: 15.198 – persoane juridice, cu preponderențăsocietăți comerciale cu capital privat, și 9.366 – persoane fizice autorizate, asociații familiale și profesii libere. Activitatea de administrare a veniturilor statului a fost axată, cu prioritate, pe extinderea și diversificarea modalităților care vizeazăîmbunătățirea comportamentului fiscal al contribuabililor, creșterea gradului de conformare la plata voluntarăa acestora și sporirea pe această cale a veniturilor colectate la bugetul general consolidat al statului. Este semnificativ că , în anul 2007, indicatorii care reflectădisciplina Față de fiscalitate au înregistrat creșteri semnificative Față de anul anterior, gradul de depunere voluntarăa declarațiilor de obligații bugetare pentru operatorii economici fiind de 91%, iar gradul de conformare voluntarăla platăa obligațiilor bugetare a atins nivelul de 80%.
Anul trecut, totalul veniturilor colectate la cele patru bugete administrate de DGFP Vâlcea a însumat 765 milioane lei (306 milioane USD), cu 38% mai mult Față de cele realizate în 2006, în condițiile în care patru contribuabili au fost preluați de ANAF – Direcția Generalăde Administrare Mari Contribuabili. Este pozitiv faptul că arieratele bugetului general consolidat au avut o evoluție descrescă toare în anul 2007 Față de anul precedent, restanța fiind de 213 milioane lei, cu 44,7 milioane lei mai puțin Față de rămășița anului anterior, iar arieratele în sold la 31 decembrie 2006, s-au diminuat, până la sfârșitul perioadei analizate, prin încasare și alte modalități legale, cu 35,7%. De remarcat este faptul că , la finele anului precedent, 4.257 operatori economici persoane juridice, cu 263 mai puțini decât în 2006, înregistrau restanțe la bugetul consolidat al statului, 97,2% dintre aceștia având restanțe sub 100.000 lei. Pentru recuperarea obligațiilor neachitate la bugetul general consolidat al statului de contribuabilii persoane fizice și juridice, au fost aplicate cu fermitate măsurile de executare silităreglementate de Codul de ProcedurăFiscală. În anul 2007, a fost deschisăprocedura insolvenței la 213 contribuabili care înregistrau restanțe Față de bugetul statului în sumăde 13 milioane lei și s-a încasat de la debitorii, care se aflăîn această situație, 4,3 milioane lei. Dintre acestea, 162 societăți au intrat în dizolvare. În cadrul procedurii insolvenței, s-a atras răspunderea solidarăa 22 administratori și asociați, care s-au făcut vinovați de producerea stării de insolvabilitate a debitorului pentru suma de 4,3 milioane lei. În vederea responsabilizării operatorilor economici care înregistreazărestanțe, potrivit reglementărilor legale, DGFP Vâlcea a publicat trimestrial, pe site-ul MEF, lista operatorilor economici mari contribuabili cu puncte de lucru în județul Vâlcea, întreprinderi mici și mijlocii (exclusiv microîntreprinderile), care înregistrau debite restante la bugetul general consolidat al statului. Lista publicatăcu situația la 31 decembrie 2007, cuprinde 179 restanțieri, cu debite în sumătotalăde 24,53 milioane lei, cu 3,4 milioane lei mai puțin decât în trimestrul precedent. În anul 2007, au fost valorificate bunuri intrate în proprietatea privatăa statului în sumăde 208.000 lei, gradul de valorificare a bunurilor fiind de 97%. „Vom acționa, în continuare, pentru creșterea eficienței și calității actului fiscal, prin aplicarea unui tratament echitabil, nediscriminatoriu tuturor operatorilor economici și prin promovarea unui parteneriat real în relația directăcu contribuabilul, astfel încât sărealizăm cu profesionalism misiunea instituției noastre, care aplică în teritoriu, în mod unitar, strategia și programul guvernului în domeniul Finanțelor Publice pentru înfăptuirea reformei fiscale”, a declarat la finalul prezentării bilanțului pe anul 2007, directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorghe Gogîrnoiu.
Radu Dumitrescu
Lasă un comentariu