Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcenii, reclamagii înnăscuți

Inspectoratul Județean de Poliție la ora bilanțului

BILANÎ. „Primele 6 luni ale anului 2009 s-au caracterizat prin continuarea procesului de reformă a Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, urmărindu-se atingerea standardelor impuse de Uniunea Europeană , având ca rezultat menținerea sub control a fenomenului infracțional, creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în poliție și a gradului de satisfacție Față de activitatea acestei instituții”. Așa a început evaluarea activităților desfășurate de IPJ Vâlcea în primul semestru al anului 2009. În bilanțul pe primele șase luni, comisarul – șef Florian Marin a prezentat mass-media informații privind activitatea de organizare, perfecționarea sistemului relațional, starea și practica disciplinară, volumul criminalității.

Vâlcea, locul III pe țară la reclamații

Din cele expuse de comisarul – șef Florian Marin, se pare că Vâlcea ocupălocul III în ceea ce privește reclamațiile primite. Existădeja „scriitori de profesie” pe care polițiștii îi cunosc, dar că rora, din cauza legislației din domeniu, nu au ce săle facă . „Spiritul acuzator al oamenilor este foarte dezvoltat. Doar doi la sutădin cele sesizate se confirmăși asupra acestora începe urmărirea penalăsau sunt trimiși în judecată. Pot spune că avem „scriitori consacrați”, care trimit aceeași sesizare de zece, două zeci de ori, doar cu personajele schimbate”, ne-a spus șeful Poliției Vâlcene. Toate sesizările se primesc, se înregistreazăiar, apoi, începe o adevăratămuncă de Sisif pentru polițiști, care trebuie săfacă diferența dintre ficțiune și realitate.

Și polițiștii primesc sancțiuni disciplinare

În primele șase luni ale acestui an, au fost cercetați 17 polițiști. „Pentru abaterile săvârșite au fost aplicate 18 sancțiuni disciplinare la tot atâția polițiști, din care 17 mustrări scrise, pentru doi ofițeri și 15 agenți, și o amânare a promovării în gradul următor timp de 3 ani, pentru un agent. Abaterile comise au constat în neglijențăîn îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Au fost cercetați în prealabil un număr de 17 polițiști, trei ofițeri și 14 agenți, stabilindu-se în 7 cauze existența comiterii unor abateri disciplinare, motiv pentru care cei vinovați au fost sancționați. Avem lucrători care ajung târziu la locul infracțiunii, care întocmesc acte ce nu sunt făcute cu profesionalism. Ordinul 400 este unul mult prea permisiv pentru lucrătorii de poliție și îngrădește posibilitatea de aplicare a unor sancțiuni. Pentru a trece în rezervăun polițist este o adevăratăepopee. Dacă te dă, în final, în judecată, poate săte câștige pentru că ai comis un abuz în serviciu”, ne-a spus șeful IPJ Vâlcea.

Nici o crimăîn primele șase luni din 2009

Volumul criminalității constatate la 100.000 locuitori ne situeazăpe locul 15 în rândul județelor din țară . Se pare că numărul infracțiunilor cu violențăa scă zut, raportat la aceeași perioadă a anului trecut cu 50%. „Dacă în 2008 am avut șapte violuri, în primele șase luni ale acestui an au fost confirmate doar trei, iar de crime nu are rost săvorbim, pentru că în acest an, până acum, nu ne-am confruntat cu așa ceva”, ne-a mai declarat comisarul – șef Florian Marin. Referitor la grupările infracționale, de la începutul anului, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea au fost identificate șase grupări infracționale compuse din 23 membri, suspectați de comiterea mai multor infracțiuni judiciare atât în Vâlcea, cât și în alte localități din țară . Activitățile desfășurate în această perioadă au condus la documentarea și destrămarea unui număr de cincigrupări, cu 19 membri, din care șapte au fost cercetați în stare de arest, iar zece au fost trimiși în judecatăîn stare de libertate.

În primele șase luni ale acestui an s-au comis 238 furturi, 162 pe timp de noapte, 26 din societăți comerciale, 15 din buzunare, 16 de autovehicule, iar 147 din autovehicule. Demn de reținut este că , în această perioadă , au fost depistați 14 infractori urmăriți internațional și 64 urmăriți general.

Investiții zero

Una dintre marile nemulțumiri ale șefului Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea o constituie lipsa banilor din sistem. „Anul acesta investițiile la nivelul județului sunt zero. De altfel, 54% din parcul auto este numai bun de dus la casat, iar 70% din trusele criminalistice sunt de mult depășite. Ca sănu mai vorbim de posturile de poliție situate în case improprii funcționării. Unele dintre ele, pur și simplu, stau săcadă” , a declarat comisarul – șef Florian Marin. „Având în vedere eforturile depuse de că tre polițiști în perioada analizatăși ținând cont de rezultatele obținute, se poate concluziona că acestea nu ne pot întrista, dar nici mulțumi”, a mai declarat comisarul – șef Florian Marin, la sfârșitul prezentării bilanțului pe primele șase luni ale acestui an.