Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea sub ape

 Ploile au făcut prăpăd în județ

Normal 0 21

NATURA DEZLĂNÎUITĂ. Școala din comuna Slătioara, sat Milostea, a fost grav afectatăde precipitații, iar peste 2000 de locuitori au rămas curent electric. Datoritădefecțiunilor apărute la sistemul de electrificare al comunei, alimentarea cu apăpotabilăa fost sistatăpână la remedierea defecțiunilor apărute. „Pe o lungime de aproximativ 10 kilometri, un număr important de stâlpi de electricitate și copacii aflați pe DN 67 au fost retezați de vântul puternic. Mai trebuie spus că în Vaideeni și Slătioara a fost semnalatăprezența unui strat de grindinăcuprins între 3 și 5 cm”, a spus Remus Grigorescu.

Ploile torențiale care au că zut, în ultimele zile, în județul nostru au afectat zeci de gospodării, sute de hectare de teren au fost inundate, iar mai multe drumuri județene și comunale au devenit impracticabile. Printre zonele afectate se numără localitățile: Viadeeni, Slătioara, că limănești, dar și Brezoi. Remus Grigorescu, prefectul județului Vâlcea a declarat că în că limănești și Brezoi grindina a avut dimensiuni impresionate, astfel încât, putea fi vizibilăpe sol, chiar și După 6 ore.

Potrivit Instituției Prefectului Vâlcea, în localitatea Vaideeni inundațiile au produs pagube importante în 21 de gospodării. Dintre acestea, 4 locuințe au fost grav afectate, apa rezultatăîn urma ploilor inundându-le aproape în totalitate spațiul de locuit, anexele, precum și curțile. La 14 dintre ele, apa a distrus doar curtea, anexele și grădina, iar 3 case prezintăavarii importante la acoperiș.

Mai grav decât atât, și școala generalădin localitate a avut de suferit în urma că derilor masive de apă, acoperișul unității școlare fiind distrus aproape în totalitate. „Pârâul Boșița traverseazăcentrul comunei Vaideeni printr-un canal cu o înălțime de 1,5 metri și o lățime de 2 metri și este situat sub complexul comercial al comunei și drumul principal. Acesta a fost colmatat pe o lungime de aproximativ 120 de metri cu material lemnos și steril colectat de pe versanți de apele provenite din precipitații” ne-a declarat prefectul județului Vâlcea.

Oamenii au rămas fără apăpotabilă

Un alt pârâu care s-a colmatat în urma ploilor torențiale din ultimele zile, este Izvorul Rece care traverseazăcomuna Vaideeni. Datorităcolmatării acestuia, în amonte, s-a creat un lac (cu o lungime de aproximativ 50 metri, o lățime de 15 metri și o adâncime de aproape 8 metri), ce a inundat 3 gospodarii, provocând pagube însemnate. „Ca urmare a presiunii exercitate de masa de apăa acestui lac, existăriscul dislocă rii materialului care colmateazăpodul, inundând, astfel, 4 gospodarii aflate în aval. Acest pod face legătura între 3 sate, cu peste 1200 de locuitori, și centrul comunei Vaideeni. În urma analizării situației create s-a luat hotărârea ca pe acest pod circulația săfie restricționată, iar la fața locului săfie prezente două autospeciale ale pompierilor prevăzute cu motopompe care săpermitătranzitul apei din amonte pod spre aval, astfel încât presiunea apei săfie diminuată. Urmeazăca în data de 3 iunie 2009, Direcția Apelor Olt împreunăcu Sistemul de Gospodărire al Apelor Vâlcea sădispunămăsurile care se impun în astfel de situații”, a declarat Remus Grigorescu, prefectul județului.

Ca și în Vaideeni, școala din comuna Slătioara, sat Milostea, a fost și ea grav afectatăde precipitații, iar peste 2000 de locuitori au rămas fără curent electric. Datoritădefecțiunilor apărute la sistemul de electrificare al comunei, alimentarea cu apăpotabilăa fost sistatăpână la remedierea defecțiunilor apărute.” Pe o lungime de aproximativ 10 kilometri, un număr important de stâlpi de electricitate și copacii aflați pe DN 67 au fost retezați de vântul puternic. Mai trebuie spus că în Vaideeni și Slătioara a fost semnalatăprezența unui strat de grindinăcuprins între 3 și 5 cm”, a conchis reprezentantul guvernului în teritoriu.