Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea se prăbușește

 Alunecă rile de teren fac ravagii în județul nostru/69 de localități afectate

DEZASTRU. De curând, Academia Românăde Științe Agricole și Silvice (ARSAS) a dat publicității un studiu, care plaseazăjudețul Vâlcea pe primul loc în ceea ce privește alunecă rile de teren. Studiul relevărealități de-a dreptul tulburătoare. În 2008, 16 localități au fost grav afectate de alunecă rile de teren, iar 22 de gospodării au fost distruse complet. În prezent, 27 de locuințe se aflăîn plin proces de monitorizare de că tre autorități. Conform raportului, suprafața de teren afectatăde alunecă ri este de peste 38 de mii de hectare.

 

Date îngrijorătoare

 

Rezultatele trimise de reprezentanții ARSAS care au întocmit studiul mai sus amintit, aratăcă județul nostru se aflăpe primul în țară în ceea ce privește alunecă rile de teren și pe locul al patrulea în privința eroziunii, în adâncime, a solului. Și în ceea ce privește eroziunea de supraFață , Vâlcea se poziționeazăpe locul al cincilea pe țară . „Suprafața totalăde teren afectatăde alunecă ri este, în Vâlcea, de peste 38 mii de hectare. Din acestea, 13 mii de hectare au fost afectate de eroziunea de supraFață , 3,7 mii de hectare de alunecă ri de teren, în timp ce peste 21 de mii de eroziunea de adâncime. Studiul ARSAS aratăcă alunecă rile de teren din Vâlcea sunt mult mai mari în comparație cu cele din județele limitrofe, cu 380% Față de Dolj, cu 345% Față de Olt, cu 149% Față de Gorj și cu 109% în comparație cu Argeșul”, a afirmat Radu Renga, prefectul județului.

 

Guvernul e mut

 

Peste 20 de locuințe au fost, conform informațiilor apărute în raportul ARSAS, distruse în totalitate de furia naturii dezlănțuite.

Localitățile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma acestor cataclisme naturale au fost: Roșiile (unde au fost distruse nu mai puțin de 13 gospodării), Mateești și Lădești. Astfel, angajații primăriei din Roșiile s-au văzut nevoiți săprocedeze la evacuarea locuitorilor caselor ce au fost înghițite de pământ. Cu toate că Primăria Roșiile a solicitat Guvernului României, sprijin financiar pentru persoanele care au fost afectate până acum, până în acest moment cererile lor au rămas fără niciun fel de ecou. Așadar, Guvernul pare săfie mut și impasibil la problemele celor care au rămas sădoarmăsub cerul liber. Oamenii mai așteaptăși acum, cu speranța în suflet, „mila” Guvernului și spun că tot ce-și doresc este săaibă, din nou, un acoperiș asupra capului.

 

Vâlcea se confruntă cu o tragedie

 

Deși problemele cauzate de alunecă rile de teren cu care se confruntă județul nostru sunt din cele mai grave, Prefectura Județului ocolește abordarea acestui subiect, încercând sălase impresia că Vâlcea nu a fost lovit de un asemenea dezastru.

În acest an, alunecă rile de teren au distrus 11 gospodării în comuna Golești și au afectat alte 16. În ceea ce privește alunecă rile de teren din comuna Runcu, s-a ajuns la concluzia că acestea au fost provocate de acumulările de apă din teren. Deși tardiv, autoritățile încearcă acum săgăsească soluțiile pentru ameliorarea situației. Astfel, pentru stabilizarea pământului, trebuie găsite soluții de a asigura protecția terenurilor, precum și a construcțiilor împotriva inundațiilor, a alunecă rilor de teren și a eroziunii. În prezent, se aflăîn desfășurare, în comuna Păușești-Măglași, un proiect SAPARD în valoare de 1 milion de euro, care are ca obiect stabilizarea solului. În plus, specialiștii din cadrul Unității de Administrare Vâlcea au constatat că în Stoenești și Bunești au fost afectate 73 de hectare, în Măldărești – 54, 200 în Roșiile și 80 de hectare în Tetoiu, Pietrari și Tomșani.

 

Blestemul pământului

 

În comuna vâlceană Mateești, 14 gospodării au fost grav afectate de alunecă rile de pământ, cauzate de prăbușirea unei halde de steril din zonă, iar alte două case au fost înghițite de un mal de pământ care s-a surpat peste locuințele oamenilor. Ca urmare a acestei tragedii, a fost necesară evacuarea a 16 persoane. La acel moment, autoritățile au decis mutarea familiilor afectate de alunecă rile de teren în locuințe modulare, sub promisiunea că vor fi ajutați să-și refacă casele în cel mai scurt timp posibil. Deși tragedia s-a petrecut la începutul acestui an, nici până acum victimele dezastrului natural de la Mateești nu au primit locuințe așa cum le-a fost promis. Oamenii locuiesc, în continuare, în locuințele modulare primite de la Guvern și spun că se simt părăsiți de autorități și Dumnezeu. Halda de steril care s-a prăbușit aparține unui punct de lucru al Exploatării Miniere. Ea a fost închisăîn urmăcu 8 ani, urmând ca terenul săfie redat circuitului agricol. Primarul comunei, Nicolae Stănișor, a declarat că principalul vinovat pentru această situație este conducerea Exploatării Miniere Berbești, care nu a respectat procedura de consolidare a haldei. De asemenea, au fost luate măsuri în ceea ce privește combaterea eroziunii solului, la acest moment, fiind, deja, în desfășurare, în Vâlcea, 42 de lucrări de amenajare în județ. Cât despre reducerea fenomenului de secetă, în Vâlcea existăstații de pompare în 15 localități din județ. Uimitor, în localitățile afectate de alunecă rile de teren, mai există, încă , zeci de familii care locuiesc între dărâmăturile caselor, punându-și, clipăde clipă, viața în pericol.