1

VÂLCEA ÎN FLĂCĂRI

DEZASTRU. Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) a reușit săstingănu mai puțin de 17 incendii în patru zile. Majoritatea acestora s-au petrecut din cauza neglijenței cetățenilor care aruncă țigările aprinse în apropierea vegetației uscate.

 

În perioada 30 august – 2 septembrie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) a reușit săstingă, nu mai puțin de 17 incendii. Conform unui raport al angajaților ISU, 14 incendii s-au produs la vegetația uscată, miriști și litierăde pădure. 54 de hectare de teren din localitățile Râureni, Bunești, Frâncești, Râmnicu Vâlcea, Drăgoești, Voineasa, Lungești, Mihăești și Strejești din județul Olt au luat foc. În majoritatea cazurilor, incendiile au fost declanșate de neglijența persoanelor care au aruncat țigări aprinse la voia întâmplării.

 

Trei incendii într-o singurăzi

 

Misiunile cele mai dificile au fost în localitatea Strejești din județul Olt, unde au ars aproximativ 30 de hectare de teren și în Voineasa unde au ars două hectare de litierăde pădure. Valoarea pagubelor este nesemnificativă.

De asemenea, pompierii au stins alte trei incendii, dintre care unul la o claie de fân, un altul la groapa de gunoi din Măldărești și un autoturism ce a luat foc în Drăgășani. La groapa de gunoi din Măldărești, au ars 500 metri pătrați de deșeuri menajere. Groapa de gunoi aparține unei societăți comerciale, iar cauza probabilă, stabilităîn urma cercetărilor preliminarii, pare a fi aruncarea unei țigări aprinse de o persoanănecunoscută. Marți, 2 septembrie a.c., în jurul orei 13.29,angajații ISU au fost solicitați, din nou, pentru stingerea incendiului la groapa de gunoi din Măldărești. Resturile de deșeuri au luat foc din cauza arderii mocnite pentru că gunoiul nu a fost îndepărtat, iar incendiul a reizbucnit.

La Drăgășani, pe strada Aleea Trandafirilor o Dacie 1300 a luat foc din cauza unui scurt-circuit la instalația electrică a autoturismului. până la stingerea incendiului a ars bordul autoturismului, tapițeria și 50% din autoturism. Incendiul a fost stins în scurt timp de la sosirea la locul intervenției, valoarea pagubelor fiind de 1.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de aproximativ 3.000 de lei.

 

Pagube de 3.000 lei

 

Un depozit de furaje din Bunești a luat foc, iar 5 tone de fân au ars. După aproape o orăde eforturi, pompierii militari au reușit săstingăincendiu, înainte ca flăcă rile săcuprindăanexele din apropiere. Potrivit primelor estimări, valoarea pagubelor este de 3.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate 20.000 de lei. Cercetările efectuate aratăcă focul ar fi pornit de la o țigarăaprinsă, aruncatăla voia întâmplării.

 

Peste 8 hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcă ri

 

Marți, 2 septembrie a.c., pompierii militari au fost solicitați pentru stingerea a 6 incendii produse la vegetația uscată. Localitățile în care flăcă rile au mistuit vegetație uscatăsunt: Budești, Băbeni, Zătreni, Voineasa, Olanu, Drăgășani în toate zonele, flăcă rile mistuind peste 8 hectare de vegetație uscată(miriște, lăstăriș, litierăde pădure).

12 subofițeri și un ofițer s-au luptat pentru a stinge un incendiu ce a izbucnit în Voineasa pe o parcelăde teren de pe care s-a tăiat pădurea, resturile vegetale rămase pe teren luând foc. Intervenția acestora a fost destul de dificilăfiind zonămontană. Din cauza terenului accidentat accesul pompierilor în zona afectatăs-a putut face doar cu mijloacele de primăintervenție (pompe portabile, mături din nuiele, sticle cu apăși lopeți).

 

3 depozite de furaje au luat foc la Stoilești

 

Un alt incendiu a izbucnit în localitatea Stoilești, satul Geamăna unde au luat foc trei depozite de furaje. până la stingerea focului, au ars trei clăi de fân producție 2008, în cantitate totalăde 3 tone, 50 metri liniari de gard. Focul s-a extins rapid la litiera de pădure de foioase aflatăîn apropiere unde a ars frunza și mărăcinișurile pe o supraFață de 2 hectare. După aproape două ore de eforturi, pompierii militari au reușit săstingăfocul. Valoarea pagubelor este de 5.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de aproximativ 100.000 de lei. Cercetările aratăcă incendiul s-a declanșat După ce fiica proprietarului a pus foc depozitelor de furaje. Au fost salvate astfel anexele gospodărești din apropiere, precum și locuințele.

 

Incendiu la o ghenăde gunoi din municipiu

 

Pompierii militari au fost solicitați pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit la o ghenăde gunoi din Râmnicu Vâlcea, de pe strada General Magheru. până la stingerea incendiului, au ars deșeuri menajere, valoarea pagubelor fiind nesemnificativă. Cercetările efectuate aratăcă incendiul ar fi izbucnit în urma aruncă rii unei țigări aprinse de că tre o persoanănecunoscută.

 

La Sinești un fânar a luat foc

 

În jurul orei 19.15, angajații ISU au fost solicitați pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit în gospodăria Mariei V., din comuna Sinești. până la stingerea incendiului, a ars un fânar construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o supraFață de 23 metri pătrați, 1,5 tone de furaje depozitate în partea superioarăa fânarului precum și 10 metri liniari de gard construit din lemn.

După aproape o orăde eforturi, s-a reușit stingerea incendiului înainte ca flăcă rile săse extindăși la bunurile aflate în imediata apropiere printre care se regăseau locuința și alte anexe gospodărești. Potrivit primelor estimări, valoarea pagubelor este de 2.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate de 15.000 lei. În urma verifică rilor, se pare că incendiul ar fi fost cauzat intenționat.