Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA ÎN CARANTINĂ

 11 focare active de rabie în județ

PERICOL. Cel mai recent caz de rabie s-a înregistrat luni, 15 decembrie a.c., în localitatea Nicolae Bălcescu, unde a fost găsităo vulpe moartă. Rezultatele analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar Vâlcea au relevat că vulpea era infestatăcu virusul rabiei și de aceea în localitate a fost declaratăcarantină.

Anul acesta, medicii veterinari ai Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Vâlcea s-au confruntat cu o situație fără precedent în județul nostru. Ei au fost nevoiți săinstituie carantinăîn nu mai puțin de 20 de localități din cauza focarelor de rabie la animalele sălbatice, dar și domestice. Așa se face că nouădintre focare au fost închise După trei luni de carantină, însă , din păcate, 11 focare sunt încă active.

Primele cazuri de rabie

În anul 2008, primul focar de rabie a izbucnit în data de 29 ianuarie în comuna Grădiștea, pe Dealul Speteștilor. În locuința Nicoliței Gaițăa fost găsităo vulpe moartă, care se pare că mușcase trei câini. Femeia a anunțat pe loc autoritățile care au luat primele măsuri de urgență. Ei au dus vulpea la Laboratorul Sanitar – Veterinar Vâlcea și După ce au fost prelevate probe s-a descoperit că vulpea era infestatăcu rabie. Specialiștii veterinari au decis ca cei trei câini mușcați săfie eutanasiați. La câteva zile, mai exact la data de 1 februarie 2008, un alt focar de rabie a izbucnit în localitatea Bălcești, în punctul Cârlogani. Oamenii din zonă, au găsit pe un câmp izolat o vulpe moartă, care, După analize, s-a dovedit a fi infestatăcu rabie. Din fericire, ulterior nu a mai fost descoperit nici un animal infestat.

Câinii și caii infestați au fost eutanasiați

În data de 4 și 5 februarie, au mai fost descoperite alte două focare de rabie în localitățile Șușani – la Știrbești și Vlădești – la Priporu. La Șușani, vulpea infestatăcu rabie a fost descoperităîn curtea lui Dumitru Mușuroi, medicii veterinari fiind nevoiți săsacrifice un cal ce fusese mușcat de animalul sălbatic. În localitatea Vlădești, a fost găsităo vulpe moartă, iar doi câini au fost infestați și uciși de medicii veterinari. De asemenea, în data de 21 februarie, și la Zătreni – la Săscioara, a fost găsităo vulpe moartăcare avea rabie și au fost eutanasiați 3 câini. La scurt timp, în localitatea Vlădești a mai apărut un caz de rabie la o vulpe ce a fost găsitămoartăpe un câmp izolat. Și la Oteșani, în curtea lui Elena Baca a fost găsităo vulpe moartă, mai apoi fiind ucis și un câine.

Cai abandonați pe câmp, mușcați de vulpi

Luna aprilie a fost una mai liniștităpentru medicii veterinari ai DSV Vâlcea, nefiind înregistrat niciun caz de rabie în județ. În luna mai însă , la Stroiești a fost descoperităo vulpe moartăîn curtea lui Toma Bran, fiind sacrificat un câine. Mai mult, și la Drăgoiești a fost declaratăcarantinăDupă ce un cal a fost găsit infestat cu rabie. Calul a fost ucis, însă nici până în ziua de azi autoritățile nu au găsit vulpea ce l-a infestat. Fiecare focar de rabie e stins După trei luni de supraveghere și vaccinare.

Așa cum relatam mai sus, la ora actuală, în județul Vâlcea, sunt 11 focare active de rabie. În localitatea Șușani s-a înregistrat cel mai grav caz. În doar o lună, medicii veterinari au descoperit în localitate trei cai ce aveau rabie. Caii erau abandonați pe câmp și au contactat boala de la animalele sălbatice. Ei începuserăsăse comporte ciudat, alergând pe oricine le stătea în cale și de aceea, medicul veterinar din localitate când a descoperit că sunt simptomele bolii turbării a decis să-i eutanasieze. Focarul este încă activ, pentru că nu au fost găsite încă animalele sălbatice care au infestat caii.

La Livezi și Alunu, câinii s-au bătut cu vulpile

Alte focare active sunt în comuna Livezi și în comuna Alunu. Acolo, vulpile au pătruns în gospodăriile oamenilor și s-au bătut cu câinii. După o serie de analize efectuate în Laboratorul Sanitar – Veterinar Vâlcea, medicii veterinari au eutanasiat nu mai puțin de opt câini. În localitatea Slătioara, la ora actuală, sunt trei focare de rabie active. În luna noiembrie, în gospodăria lui Dumitru Glemeanu a fost găsităo vulpe moartăși au fost sacrificate două pisici și patru câini. Tot în luna noiembrie, în curtea Elenei Brenescu o vulpe a infestat doi câini și trei pisici, care apoi au fost eutanasiați. Și la începutul lunii decembrie, tot la Slătioara a fost găsităo vulpe moartăîn gospodăria lui Nicolae Milea, fiind uciși doi câini și trei pisici. Focare active de rabie mai sunt în localitățile Stroiești, Vaideeni, Sinești și Nicolae Bălcescu (focar ce a fost descoperit chiar luni, 15 decembrie 2008). până acum, în aceste localități au fost eutanasiați șapte câini.

„Fenomenul a luat amploare”

Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, Cristian Cumpănășoiu, ne-a mărturisit că în anul 2007 s-au înregistrat foarte puține cazuri de rabie în județul nostru. El spune că deocamdatănu se poate explica amploarea pe care a luat-o fenomenul, pentru că nu sunt cauze anume care săfi generat focarele de rabie. „Dacă în anii trecuți aveam maxim 4 – 5 focare pe tot parcursul anului, anul acesta avem deja foarte multe. Bineînțeles că ne putem aștepta sămai aparăși altele noi. Noi am luat însă măsuri. Pentru început în primăvară și în toamnă, am avut două campanii de vaccinare a animalelor sălbatice cu momeli vaccinale, puse în vizuini. Ele au fost plasate în general în zonele unde s-au găsit focare de rabie. Mai mult decât atât, ca sădepistăm eficiența vaccinului, vânătorii sunt recompensați cu câte 500 de mii lei vechi dacă aduc la laborator o vulpe împușcatăcă reia să-i facem vaccin” – ne-a declarat directorul executiv adjunct DSVSA Vâlcea, dr. Cristian Cumpănășoiu.

Ce este rabia?

Rabia (turbarea) este un virus ce se găsește în saliva mamiferelor infectate. Virusul se transmite prin contactul direct al salivei animalului infectat cu sângele altui animal. Astfel, dacă un animal sănătos este mușcat sau zgâriat de un animal bolnav, virusul se transmite foarte ușor. Perioada de incubație este variabilăși poate dura între două și opt săptămâni, dar virusul este prezent în saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile înainte ca primele semne clinice săapară. În România, animalele ce poartăadesea virusul și care sunt răspunzătoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt de obicei vulpile, lupii, câinii sălbăticiți și uneori pisicile fără stăpân din zonele rurale. Rabia este o boalăinfecțioasăcare atacă sistemul nervos și cauzeazăencefalita. Semnele clinice se manifestăîn trei faze distincte: faza prodomală, faza furioasăși faza paralitică . Odatăsemnele clinice apărute, nu existănici un tratament, rabia fiind fatalăîn 3-7 zile de la instalarea simptomelor.

Recomandări

Dacă animalul din gospodăria dvs. a fost mușcat de un animal suspect de rabie, duceți imediat animalul la cea mai apropiatăclinică veterinarăși informați medicul asupra datei ultimei vaccinari, asta numai în cazul în care a fost vaccinat. Este indicat ca animalul suspect săfie ținut sub observație timp de 10 zile. Daca în acest interval nu prezintăsemnele clinice ale turbării, mușcă tura nu prezintăun pericol sub acest aspect. Dacă animalul suspect este eutanasiat, se vor trimite la laborator mostre de țesut, pentru analize.

Dacă ați fost mușcat de un animal suspect, prezentați-văde urgențăla medic. Se recomandăși în acest caz ținerea sub observație a animalului care a mușcat. În caz contrar, este necesar săfaceți toată seria de vaccin antirabic, care se face în prima, a treia, a șaptea, a paisprezecea și a 28 -a zi de la mușcă tura suspectă.