” Sute de gospodării, fără curent electric
” o statistică zguduitoare a Consiliului Județean relevăcă peste 500 de gospodării vâlcene sunt neelectrificate ” la Copăceni existăaproape 40 de gospodării, neracordate la energie electrică ” primarul comunei, Nicolae Mazilu, spune că mare parte a familiilor care nu beneficiazăde electricitate, sunt formate din rudari săraci ” în Teiu, cele 6 familii care locuiesc în acest sat, au trăit o viațăîntreagăîn întuneric
În România anului 2008, există, din păcate, încă multe localități pentru care civilizația rămâne, în continuare, o himeră, o utopie. O statistică zguduitoare a Consiliului Județean relevăcă peste 500 de gospodării vâlcene sunt neelectrificate.
Comuna Teiu din județul Vâlcea este un colț uitat de lume și autorități, ascuns undeva printre dealurile și pădurile din zona comunei Amărăști. Aici, sărăcia domnește grandios, iar electricitatea a rămas un vis frumos, deocamdatăirealizabil. Departe de lumea dezlănțuită, cele 6 familii care locuiesc aici, își duc existența ca în evul mediu, mâncând la lumina lămpii de gaz sau a lumânării. Primarul comunei Amărăști, Dumitru Drăghici, spune că acești oameni au trăit în întuneric de când se știu. „Este un sătuc izolat, iar cei de la Electrica au spus că nu renteazăsă-i racordeze la curent, pentru că rețeaua de electricitate se aflăla peste un kilometru distanțăde zona în care locuiesc. An de an am făcut demersuri, însă am primit doar promisiuni în acest sens. Oamenii aceștia sunt parcă blestemați sătrăiască în întuneric”, ne-a spus primarul comunei Amărăști. Cei 5 copiii ai familiei Vâlvoi, din Teiu, învațăla lumânare și sunt convinși că electricitatea este un adevărat dar divin, oferit doar celor bogați., „Sperăm că anul acesta vom reuși să-i ajutăm pe locuitorii din Teiu săbeneficieze de electricitate. E păcat de copiii aceștia că le trece copilăria fără săse uite și ei măcar la desene animate”, a mai adăugat Dumitru Drăghici.
La Copăceni, lumina e prea scumpă
O altăcomună, jumătate aflatăîn beznă, este Copăceni. Aici, existăaproape 40 de gospodării, neracordate la energie electrică . Primarul comunei, Nicolae Mazilu, spune că mare parte a familiilor care nu beneficiazăde electricitate sunt formate din rudari săraci. „Oamenii și-au depus documentația la Electrica pentru a se racorda la curent, însă , costurile pentru branșare sunt imense. În jur de 15-20 milioane lei vechi, pentru fiecare familie”, ne-a declarat el. Edilul-șef este de părere că existășanse slabe ca aceste familii săaibă, pe viitor, electricitate pentru că , susține el, costurile pe care trebuie săle suporte pentru racordare depășesc posibilitățile materiale ale acestor oameni, în condițiile în care, singura sursăde venit a celor mai mulți dintre ei este ajutorul social, puțin peste 200 lei.
Program național de electrificare
La Sălătrucel, ne informeazăprimarul comunei, Dumitru Drăghici, situația este ceva mai bună. Din cele, 20 de familii care nu au aveau electricitate, opt dintre ele s-au racordat de curând la energie. „Sperăm sărezolvăm problema cât de curând. Am avut mare noroc cu cei de la Consiliul Județean, mai ales cu domnul vicepreședinte Cristian Buican, care ne-a ajutat de fiecare datăcând am avut nevoie”, a menționat primarul. Paradoxal, casele care nu sunt racordate la rețeaua de electricitate sunt chiar la drumul principal, adică foarte aproape de stâlpii de curent. Din păcate, însă , autorităților a încetat de mult săle mai peste de nevoile cetățenilor, alegând să-i bage în seamăși săle rezolve problemele doar atunci când se apropie campania electorală.
Finanțarea lucrărilor de racordare a gospodăriilor la rețeaua de electricitate va fi asiguratădin bugetele locale, de la bugetul de stat, prin ministerele implicate, din împrumuturi acordate consiliilor locale, din investiții ale operatorilor de distribuție a energiei electrice, precum și din fonduri europene. Din totalul sumelor necesare la nivel național, o treime va fi asiguratăde Electrica. Programul de electrificare vizeazăperioada 2007-2009 și are alocat la nivel național un buget de 479.627.000 lei. Realizarea programului se face de o unitate de management care nu a fost constituităîncă . De asemenea, nici alocarea sumelor pe județe nu a fost aprobatăpână acum. S-a realizat, însă , inventarierea tuturor potențialilor consumatori de energie electrică ce nu sunt încă alimentați.
Olivia Pîrvu – Cîrciu
Lasă un comentariu