Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VÂLCEA A VOTAT!

Ultima confruntare electoralăpentru candidații de la alegerile locale s-a încheiat. Urnele s-au închis, iar voturile s-au numărat. În județul Vâlcea, în 47 de localități a fost organizat turul II de scrutin. Iatăcare sunt rezultatele oficiale. Astfel, PSD a câștigat 16 primării, PNL – 12, PD-L – 8, PIN – 1, PNG-CD – 2, PNÎCD – 1, PC – 4, iar la Ionești a câștigat candidatul independent Constantin Neagoe. Rezultatele După ambele tururi de scrutin ne aratăcă partidul care a obținut cele mai multe mandate de primar – 35 – este PNL, urmat îndeaproape de PSD cu 31 de primării, în timp ce PD-L a reușit săse impunăîn doar 13 localități.

Vâlcenii au ieșit duminică , 15 iunie a.c., la vot în proporție de 63,33%, mai mult cu 7 procente decât în primul tur de scrutin. Din punct de vedere al prezenței la vot, județul nostru s-a clasat pe locul 7 pe țară . În mediul urban, alegătorii s-au lăsat așteptați până spre seară, ajungându-se la un procent de 55,15%. Locuitorii din mediul rural au fost mai harnici, prezentându-se la urne în proporție de 68,77%.

Ca și în primul tur de scrutin, nereguli la limita legii penale am întâlnit la tot pasul prin comunele unde au avut loc alegeri. Ștampile de vot pierdute, tânărăde 17 ani lăsatăsăvoteze câte doi oameni în cabina de vot, presiuni din partea grupurilor de susținători ai diverșilor candidați, sunt doar câteva din tertipurile folosite pentru câștigarea voturilor.

Nici candidații nu au stat cu mâinile în sân și s-au folosit de orice mijloc pentru a câștiga. Cea mai la modămetodăa fost cea cu că ratul oamenilor la vot. Candidați de la toate partidele politice și-au folosit mașinile personale, au apelat la prieteni sau au închiriat microbuze pentru a scoate lumea la vot.

Liberalii au pierdut Drăgășaniul

În afarăde municipiul Rm. Vâlcea, unde Mircea Gutău a mai câștigat un nou mandat din primul tur, în toate celelalte 9 orașe a avut loc și cel de-al doilea tur de scrutin. După aflarea rezultatele din ambele tururi de scrutin se poate spune că PD-L a câștigat 4 orașe, PSD – 3 și PNL tot 3.

Înfrângere zdrobitoare pentru liberali la Drăgășani. Candidatul PSD, Cristian Nedelcu, l-a lăsat la barierăpe doctorul Pavelescu de la PNL. Diferența dintre cei doi a fost de 2.055 de voturi. Astfel, din cei 8.513 de drăgășeneni care s-au prezentat la urne, 5.284 (62,07%) au optat pentru Nedelcu, iar 3.229 (37,93) pentru liberalul Pavelescu. După 8 ani de administrație liberală, orașul Drăgășani va fi condus în următorii 4 de social democratul Cristian Nedelcu. „Eu am crezut în capacitatea și forța lui Cristian Nedelcu de a mobiliza electoratul și de a-l apropia de partid. Deși mulți nu îi dădeau nici o șansă, iatăcă drăgășenenii au vrut o schimbare și l-au votat pe Cristian Nedelcu. Candidatul nostru este un om pregătit din toate punctele de vedere, susținut puternic de PSD, de organizația din Drăgășani, de oamenii de la centru, și cel mai important lucru, este că drăgășănenii l-au votat și l-au ales primar” – susține deputatul Vasile Bleotu. Pesediștii lui Vasile Bleotu au bătut în toate secțiile de votare, umilindu-i pe liberali. La secția de votare din cartierul Bârsanu (fief pesedist ce are în compunere reședința deputatului Vasile Bleotu), prezența a fost de 78,6%, iar în cartierul Zlătărei (fief liberal) a fost de 59,2%.

Gheorghe Ciucă l-a devansat pe Doru Filip

La Băile Olănești s-a dat o luptăpe viațăși pe moarte între candidații PD-L și PNL. Locuitorii din Olănești au avut de ales Doru Filip și Gheorghe Ciucă și l-au pus primar pe cel din urmă. Alianța pe care a încheiat-o PNL-ul cu PSD, PRM și PIN a dat roade pentru că din cei 2.511 de alegători, 1.323 (52,69%) au votat cu Ciucă , în timp ce 1.188 (47,31%) și-au îndreptat voturile că tre candidatul PD-L, Doru Filip. „La Olănești a învins echipa formatădin oameni competenți, serioși și valoroși. Pot spune că la Olănești a învins decența și eleganța. Am muncit foarte mult pentru a obține această victorie. Primul lucru pe care îl voi face când măvoi instala în funcție este săcontinui proiectul de dezvoltare al stațiunii. Mai apoi, eu și echipa mea vom începe săfacem proiecte pentru refacerea infrastructurii din întreg Olăneștiul pentru că la ora actualăeste la pământ. De asemenea, vreau ca în cel mai scurt timp săfie instalat un releu de telefonie mobilăîn satul Cheia. Tot acolo trebuie refăcut că minul cultural” – ne-a declarat proaspătul primar Gheorghe Ciucă , care acum trebuie sădemisioneze din funcția de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea pentru a se dedica muncii de primar.

Brezoiul va fi condus de liberalul Robert Schell

Orașul Băbeni va fi condus în următorii 4 ani de pedelistul Bogdan Ștefan, care l-a „bătut” pe social democratul Nicolae Bărbuș la o diferențăde 488 de voturi. Și la Bălcești s-au confruntat tot candidații PD-L și PSD, dar aici a câștigat pesedistul Ion Curelaru, care a obținut 1.628 de voturi, în timp ce pedelistul Constantin Negri a obținut doar 938 de voturi. La Berbești, competitori au fost Dumitru Gioga – PSD și VintilăChelcea – PNL. Candidatul PNL a reușit săstrângăcu aproape 200 de voturi mai mult decât contracandidatul său și astfel Berbeștiul va fi condus de liberal. Și în orașul Brezoi, confruntarea electoralăi-a avut drept protagoniști pe candidații PD-L și PNL. Este vorba despre Elena Corotchi de la PD-L și Robert Schell de la PNL. Deși avea avantajul că era primar în funcție, Corotchi nu s-a mai bucurat de încrederea brezoienilor, fiind surclasatăla peste 500 de voturi de candidatul liberal. „Nu voi înșela încrederea brezoienilor și voi fi primarul de care au nevoie. De altfel, ei măcunosc bine din perioada cât am fost viceprimar. Am proiecte îndrăznețe pentru Brezoi, proiecte care săcreeze, în primul rând, locuri de muncă ” – ne-a declarat proaspătul primar al orașului Brezoi, Robert Schell.

La Ocnele Mari, bătălia electoralăs-a dat între actualul primar, pesedistul Radu Gheorghe și candidatul PD-L, Gheorghe Iordache. Candidatul PD-L a reușit să-l surclaseze pe Radu Gheorghe, obținând 1.116 voturi (56,97%), în timp ce pesedistul a adunat doar 843 de voturi (43,03%).

Amuzan, un nou mandat de primar

La că limănești, pesedistul Ilie Amuzan a obținut un nou mandat pentru primărie. Lipsindu-i doar 61 de voturi, Amuzan a intrat în turul II cu pedelistul Gheorghe Dulcea. Astfel, din cei 3.389 de alegători prezenți, 2.218 (64,45%) l-au votat pe social democratul Ilie Amuzan. Gheorghe Dulcea a obținut 1.171 de voturi (34,55%). „În primul rând, vreau săle mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent cu cine au votat. Le promit celor din că limănești că voi munci la fel ca în mandatul care tocmai s-a încheiat. Eu știu că am muncit, că am făcut proiecte, că am adus investitori pentru ca oameni săo ducă mai bine în că limănești. Voi finaliza tot ce am început și sunt convins că voi reuși cu ajutorul celor din că limănești” – ne-a spus primarul Ilie Amuzan.

Horezu nu mai este fief liberal

O altăgrea pierdere pentru liberali este orașul Horezu, acolo unde candidatul PNL, Gheorghe Nițănu a reușit săcâștige încă un mandat. El a fost devansat de candidatul PD-L, Constantin Nițu, care a reușit săconvingă1.913 horezeni să-l voteze. „Le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot. Deși eram încrezător în șansele mele, până la numărarea voturilor am avut ceva emoții. Măbucur că horezenii mi-au acordat încrederea lor și îi asigur că nu îi voi dezamăgi. Sunt hotărât sămuncesc mult pentru ca orașul nostru săcunoască dezvoltarea necesară unui trai decent pentru toți locuitorii” – ne-a declarat noul primar al orașului Horezu, Constantin Nițu.

Rezultatele turului II de scrutin în Vâlcea

Drăgășani – PSD – Nedelcu Cristian

Olănești – PNL – Ciucă Gheorghe

Băbeni – PD-L – Bogdan Ștefan

Bălcești – PSD – Curelaru Ion

Berbești – PNL – Chelcea Vintilă

Brezoi – PNL – Schell Robert

că limănești – PSD – Ilie Amuzan

Horezu – PD-L – Nițu Constantin

Ocnele Mari – PD-L – Iordache Petre

Boișoara – PNL – Popescu Petre

Bujoreni – PSD – Alexandru Roșu

Câineni – PDL – Nicolae Ion

Cernișoara – PSD – Ionescu Mihai

Copăceni – PDL – Mazilu Nicolae

Costești – PSD – Stoican Ion

Drăgoești – PNL – Isuf Emilian

Făurești – PSD – Îârvuică Ion

Fîrtățești – PSD – Voicescu Nicolae

Frâncești – PSD – Nicolaescu Daniel

Ghioroiu – PIN – Bădescu Ilie

Glăvile – PNL – Ignătescu Ion

Gușoieni – PNG – CD – Ioana Nicolae

Ionești – ind. – Constantin Neagoe

Laloșu – PSD – Toma Ion

Lădești – PC – Dobre Ilie

Lăpușata – PC – Cornoiu Aurelian

Livezi – PDL – Verdeș Ștefan

Lungești – PDL – Chesnoiu Ion

Malaia – PSD – Bogdan Sergiu

Mateești – PC – Sănișor Nicolae

Măciuca – PNL – Floroiu Maria

Mihăiești – PNL – Stănică Nicolae

Milcoiu – PNG-CD – Mușat Gheorghe Daniel

Olanu – PNL – Anghel Gheorghe

Păușești Măglași – PC – Dediu Alexandru Dorel

Popești – PNÎCD – Popescu Gheorghe Alin

Roești – PSD – Drăghici Gheorghe

Sinești – PNL – Rusie Mihai

Slătioara – PSD- Romcescu Cristian Sorin

Stănești – PNL – Michiu Ionel

Stoenești – PSD – Mateescu Ion

Stoilești – PNL – Obogeanu Marian

Ștefănești – PDL – UțăAlexandru

Vaideeni – PC – Ivan Jinaru

Valea Mare – PSD – Briceag Constantin

Voicești – PSD – Vătafu Florin

Voineasa – PSD – Dobrin Gheorghe

Magda Tolea