Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vaccinul Cantgrip a ajuns și la Vâlcea

” Lupta împotriva gripei porcine

Deși virusul gripei porcine Continuă săcauzeze tot mai multe îmbolnăviri, numărul acestora ajungând la 3427 de cazuri, dintre care 5 soldate cu decesul pacienților, existătotuși și vești îmbucurătoare, și anume că în 26 noiembrie a.c. a început vaccinarea împotriva acestui virus, dar și că , din câte a anunțat Ministerul Sănătății, în România, virusul A/H1N1 nu a suferit mutații.

În data de 26 noiembrie a.c. a început campania de vaccinare împotriva virusului gripei porcine. Ministerul Sănătății (MS) a livrat, în aceeași zi, primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producă tor al vaccinului, că tre Direcțiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (București și regiunea Moldova), celelalte 1.090.000 doze de vaccin că tre restul județelor fiind livrate până pe 30 noiembrie.

Vaccinul românesc la standarde internaționale

Vaccinul pandemic produs în țara noastrăa primit aprobările de calitate, siguranțăși eficacitate de la autoritatea competentănațională- Agenția Naționalăa Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaționale de fabricație și, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacțiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roșeațăla locul înțepăturii, ușoare stări febrile și, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore.

Nu va fi disponibil în farmacii

Ministerul Sănătății precizeazăcă vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat, fiind o măsurăsuplimentarăde protecție pentru ca vaccinul săajungăîntr-adevăr la grupele țintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ministerul Sănătății trebuie să asigure vaccinarea preventivăpentru aproximativ 40% din populația României, din care 5% din personalul serviciilor publice esențiale și 35% din categoriile populaționale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire, la dezvoltarea unor complicații ale bolii.

până la finele anului viitor, producă torul român al vaccinului pandemic estimeazărealizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS.

Cantgrip la Vâlcea

Directorul coordonator pentru sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, Dr. Ion Mihail, a informat asupra faptului că sâmbătă, 28 noiembrie a.c., a sosit la Vâlcea, cu pazămilitarizată, vaccinul pandemic. „Va fi folosit pentru vaccinarea personalului medico-sanitar, elevilor de liceu și studenților la zi. De asemenea, am primit și o cantitate de 2000 de doze pentru personalul Ministerului Administrației și Internelor, care au fost deja repartizate. Pentru Spitalul Județean au fost repartizate 50 de doze, pentru vaccinarea de urgențăa personalului Unității de Primiri Urgențe (UPU), de la Boli Infecțioase, dar și de la Stația de Salvare, urmând ca zilele următoare săfie repartizat și celorlalte spitale. Au fost chemați și medicii de dispensare școlare și medicii de familie. Va fi mai greu cu vaccinarea studenților la zi, deoarece unitățile de învățământ unde își desfășoarăactivitatea nu au toate contract cu un medic școlar pentru supravegherea stării de sănătate a respectivilor studenți”, a precizat acesta.

ReticențăFață de vaccinare

” Din primele date culese se pare că existăo ușoarăreticențăa oamenilor în ceea ce privește vaccinarea cu acest vaccin. Acesta este pusăpe seama mass-mediei, care în decursul timpului, chiar și la alte vaccinări, au dus o campanie negativăși nu de promovare, sau cea pe care au recomandat-o Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică „, a adăugat Ion Mihail.

Vaccinarea nu e obligatorie, dar e recomandată

Ca și în cazul celorlalte campanii din calendarul de vaccinare al Ministerului Sănătății, și vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoanăpoate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie săfie conștientăcă este singura modalitate de a se proteja pe sine și pe cei din jurul său. MS insistăasupra faptului că vaccinarea reprezintăsingura metodăeficientăși sigurăde a preveni îmbolnăvirea prin gripa A/H1N1.

Alexandra Iordache