Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un conflict militar cu Rusia este imposibil

Loviturăde teatru în conflictul din Georgia. Rusia a recunoscut independența separatiștilor georgieni și a acuzat NATO de pregătirea unui conflict în Marea Neagră. Multălume s-a speriat, gândindu-se la un conflict mondial. Dar având în vedere precedentele și mai ales atenționarea făcutăde Moscova în cazul Kosovo, replica rusească mi se pare normală, iar conflictele militare sunt departe de a se declanșa. Bombele atomice rusești stau cumințele gata săradătoată lumea (După diverse estimări arsenalul militar e suficient ba mai și rămâne puțin pentru aruncat pe Marte După ce au distrus Terra). La acestea se adaugăcâteva robinete care vor lăsa mașinile din parcare ale europenilor rapid fără benzină, iar suedezii sau finlandezii vor dârdâi de frig dacă nu sunt cuminței. Așadar toate comentariile sunt inutile.

Rusia poate face ce vrea și nu existăabsolut nimic în această lume care săo oprească . Sunt mii de că rți pe tema imposibilității unui conflict militar între marile puteri de când cu bombițele alea care rad o țară în câteva secunde. Doar un bolnav psihic ar îndrăzni vreodatăsădeclanșeze așa ceva. Ca săfac un scenariu la cele întâmplate în Caucaz, cred că SUA s-a înțeles cu Rusia, pe sub masă, și a încurajat Georgia săocupe militar Osetia. Asta a dat motive Rusiei săintervinăși săanexeze de facto Osetia de Sud (care și-a și declarat independența). toată lumea a dat din gurăși, până la urmă, georgienii au rămas și bătuți și cu Osetia luată. Georgienii au greșit când au atacat Thinvali, iar lui Putin și camarilei nu i-a picat decât bine un conflict extern.

Indiferent ce justifică ri își va găsi actuala conducere a Georgiei, ce a făcut, a fost dement. Eu nu-i văd pe ruși oprindu-se până nu vor schimba conducerea Georgiei într-una pro-rusăși nedemocrată. Iar NATO care s-a băgat în Kosovo, nu se va băga într-un conflict deschis cu Rusia, că totuși occidentalii nu-s săriți de pe fix ca georgienii. Rușii au fost, sunt și vor rămâne un pericol pentru orice nație de pe pământul ăsta, atâta timp cât refuzăcu îndărătnicie săse civilizeze cu adevărat, începând cu un minim respect pentru drepturile celor din jurul lor. În cazul în care, printr-o minune, ar dori-o, procesul ar dura extrem de mult și ar fi destul de sinusuos. toată istoria lor e plină de agresiuni, de hoții și rapturi. Singura deosebire vizibilăla momentul ăsta pare a fi o manierămai perfidăde agresiune combinatăcu terorismul psihologic. Georgia a încercat ceva și nu i-a ieșit. Rămâne sădeclare în continuare statul rus ca stat agresor și cam atât. Între timp, marea industrie sovietico-capitalistăîși va impune interesele în zonă, iar Georgia se va supune. Georgia nu s-a purtat inteligent. Necazul diplomației georgiene este că are la bazășcoala rusă. Ca săte comporți ca rușii (și la ucrainieni este valabil) trebuie săai puterea lor. Georgienii nu au avut-o, iar speranțele lor la indignarea mondialănu a produs prea multe valuri.

Putin a mai auzit de pozițiile SUA și UE și nu s-a speriat. UE este dependentăde petrolul și gazele rusești. Mare lucru că „uniunea” s-a supărat acum. Frica Europei de a nu face frigul la iarnă, dacă îl supărăpe Putin, mi se pare un abandon mai revoltător decât cel al lui Chamberlain. UE și SUA au promis Georgiei protecție. I-au încurajat. SUA și Israelul au trimis și consilieri militari pentru instruirea armatei georgiene. Iar când trupele separatiste din Osetia și Abhazia, sprijinite de Moscova, au început săatace Georgia, Saakasvili a ripostat și a așteptat ca și comunitatea internațională, bașca UE și SUA să-i fie alături. Iar comunitatea internaționalănu a fost nică ieri. Statele Unite s-au folosit o țară mică ca de o jucă rie, iar După cum se arată, în Osetia de Sud, Rusia a învins USA și nu a făcut-o în raport cu armata georgiană. După ce au adunat destui militari în ambele regiuni separatiste, rușii au început să-i provoace pe georgieni la schimburi de focuri în zonele limitrofe ale respectivelor regiuni. Și i-au tot sâcâit pe georgieni, până i-au forțat săatace, i-au lăsat săajungăîn Tkinvali, ca săabia După aceea motiv săreacționeze și săintervinăpentru „restabilirea păcii”.

toată manevra rusească pute de la o poștăa lucrăturăKGB și îl are ca naș pe Putin. Saakasvili a greșit că a intrat în jocul acestuia. Trebuia săsesizeze ONU, UE, sățipe în mass-media, săcearăobservatori internaționali, trupe UE de menținere a păcii, dar nu săatace! A fost greșeala pe care rușii au așteptat-o, ca să-i dea peste mâini. Pe termen scurt, Georgia a pierdut. Și moral, și teritorial, și material. Pe termen lung însă , cine seamănăvânt, culege furtună!