” Un vâlcean a țăpuit mai multe societăți din țară
” Liviu Zaharia este cercetat pentru înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave și de folosirea, cu rea-credință, a unui credit în folos personal ” Curtea de Apel Pitești dispus arestarea preventivăa vâlceanului pe o perioadă de 29 de zile, astfel că țeparul a ajuns, în spatele gratiilor, în data de 16 ianuarie 2008 ” vâlceanul a încercat săse sustragăurmăririi penale, iar pentru găsirea lui, Tribunalul Vâlcea a fost nevoit săautorizeze interceptarea convorbirilor telefonice ” din probele administrate de procurori, rezultăcă tânărul Ion că lineanu nu a avut vreo înțelegere cu Liviu Zaharia, pentru a țăpui diferite societăți comerciale
Directorul unei firme din Drăgășani (SC Anagrup SRL), Liviu Zaharia, a fost arestat preventiv După ce a țăpuit mai multe firme din țară , de la care a cumpărat diferite mărfuri pe care le-a plătit cu cecuri fără acoperire. Acesta este bănuit că și-a însușit, în mod ilegal, 9 miliarde lei vechi. Ion Constantin că lineanu, administratorul societății mai sus menționate, este și el cercetat pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată. Astfel, în data de 10 septembrie 2007, la Parchetul de pe lângă Judecă toria Drăgășani, a fost înregistratăo plângere contra celor doi, formulatăde SC Armătura SA, din Cluj. În plângere, se arăta că vâlcenii au indus în eroare firma o serie de contracte comerciale de livrări mărfuri. Paguba produsăs-a ridicat la aproape 350 mii lei. La doar o săptămânămai târziu, la Parchetul Drăgășani a fost înregistratăo nouăplângere de înșelăciune, de data aceasta depusăde SC Metalurgie NeferoasăSA, din Brașov, împotriva lui Liviu Zaharia și împotriva unui anume Remus Marian Mihai. Îeapa datăsocietății brașovene a fost de 250 mii lei.
Îepe premeditate
La momentul constituirii societății SC Anagrup SA, aceasta l-a avut ca asociat unic pe Remus Marian Mihai, care, ulterior, s-a retras din firmă, dând toate acțiunile sale unui prieten de-al său, Liviu Zaharia, fost merciolog. După 10 luni de la înființarea societății, Zaharia apeleazăla Constantin că lineanu, de numai 18 ani, absolvent al unei școli profesionale, că ruia îi cedează, la rândul lui, acțiuni în valoare de 500 lei, iar tânărul devine, astfel, administrator unic al societății. Menționăm că Liviu Zaharia a fost cercetat în perioada 2005-2007, de Parchetele Bălcești, Drăgășani și Focșani, pentru infracțiuni de înșelătorie. Devine, așadar, foarte clar că Zaharia a profitat de naivitatea tânărului că lineanu pentru câștiga, ilegal, cât mai mulți bani. În susținerea acestor declarații vine și dovada că Zaharia l-a convins pe tânăr săsemneze câteva dintre filele de cec fără acoperire, băiatul necunoscând modalitatea de folosire a acestora. Mai mult decât atât, că lineanu a semnat și ștampilat și o serie de acte ale firmei, fără sărealizeze că este folosit ca nadăpentru justiție de că tre Zaharia. Toate aceste fapte demonstreazăcă vâlceanul a premeditat ilegalitățile, cu scopul de a se îmbogăți repede și fără muncă .
Cecuri fără acoperire
În data de 16 iulie 2007, Liviu Zaharia și Remus Mihai s-au prezentat la sediul societății Metalurgie NeferoasăSA, care l-a prezentat pe Zaharia ca fiind un partener serios, care-și onoreazăcu promptitudine contractele. Acesta a cumpărat mărfuri în valoare de peste 32 mii lei, pe care le-a achitat cu o filăde cec, ce a fost încasatăde SC Metalurgie în 26 iulie 2007. La doar o zi diferență, a mai cumpărat mărfuri în valoare de 33 mii lei, pe care le-a achitat tot cu o filăcec, ce a fost și ea încasatăîn scurt timp. „Corectitudinea” lui Zaharia l-a surprins pe Ioan Scorbotă, directorul general al firmei brașovene. În consecință, acesta a decis săfacă și pe viitor afaceri cu vâlceanul, considerând că acesta este un tip serios, care-și respectăpartenerii de afaceri. În 6 august 2007, Zaharia s-a dus din nou la firma din Brașov, de unde a cumpărat marfăîn valoare de 500 mii lei. Societatea i-a livrat lui Zaharia, imediat, marfa solicitată, barele de cupru comandate, pentru care existădouă facturi – una în valoare de 101 mii lei și alta în valoare de 148 mii lei.
Pentru a „achita” marfa, țeparul i-a cerut lui că lineanu săsemneze, „la grămadă”, împreunăcu alte acte ale firme, și două cecuri în alb. Mai mult, directorul firmei SC Metalurgie SA susține că nu a negociat niciodatăun contract cu Ion că lineanu, singurul cu care a făcut afaceri fiind Liviu Zaharia și că filele de cec date de acesta nu au putut fi încasate, Raiffeisen Bank motivându-și refuzul prin lipsa totalăde disponibil în contul debitorului.
Înșelăciuni peste înșelăciuni
O altăsocietate păgubităde Zaharia, este SC Armătura SA, din Cluj-Napoca. Bărbatul l-a cunoscut pe directorul general al acestei firme, Mădălin Voicinovschi, în vara anului 2007 și a reușit să-l convingăcă societatea al că rei administrator este, are în spate importanți oameni de afaceri. În plus, țepuitorul l-a mințit pe clujean că firma sa face lucrări importante în țară , menționând, printre altele, construcția unui că min studențesc în București. fără săse gândească nicio clipăcă este atras într-o cursă, Voicinovschi a încheiat, cu Zaharia, un contract de livrare de mărfuri că tre SC Anagrup SRL, în valoare de 340 mii lei.
Din suma contractată, firma clujeanăa reușit săîncaseze dor 342 lei, restul filelor de cec fiind refuzate la platăde bancă . Mărfurile de la ambele societăți comerciale au fost transportate la Drăgășani cu un autocamion ce aparține SC Lazăr Internațional Company Pitești, iar scrisorile de transport pentru acestea au fost semnate și stampilate de Liviu Zaharia. În plus, țeparul a vândut marfa cumpăratăde la cele două firme, înainte ca cecurile cu care „plătise” săajungăla data scadentă, societății Metsef Impex 2006 SRL din județul Argeș, firmăreprezentatăde Tănase Stănescu, că ruia vâlceanul i-a cerut ca pe măsurăce preia marfa săprocedeze la plata facturilor în valoare de aproape 974 mii lei. Conform înțelegerii, la scurt timp, argeșeanul i-a plătit lui Zaharia marfa cumpărată. Procurorii care s-au ocupat de acest caz au constat că formularele de eliberare numerar întocmite de Raiffeisen Bank, filiala Drăgășani, sunt completate de țepar și semnate, la „beneficiar”, de Ion că lineanu, Zaharia încercând sălase impresia că tânărul a fost cel care a încasat banii. Astfel, s-a stabilit că prin modul fraudulos cum și-a desfășurat întreaga activitate, Liviu Zaharia a depășit limitele răspunderii contractuale, simulând că exercităacte de comerț, deși, în realitate, efectuat o serie de tranzacții în condiții ce contravin uzanțelor comerciale și bunei credințe, însușindu-și, fraudulos, sume importante de bani. Asociatul său, Ion că lineanu a susținut, în permanență, că nu a încercat, în niciun fel, inducerea în eroare a vreunei societăți comerciale și nu a obținut bani în urma unor tranzacții comerciale.
Acuzații grave
În acest moment, Liviu Zaharia este cercetat pentru înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave și de folosirea, cu rea-credință, a creditului de care se bucura societatea în folos personal. Curtea de Apel Pitești dispus arestarea preventivăa vâlceanului pe o perioadă de 29 de zile, astfel că țeparul a ajuns, în spatele gratiilor, în data de 16 ianuarie 2008. Menționăm că acesta a încercat săse sustragăurmăririi penale, pentru găsirea lui Tribunalul Vâlcea fiind nevoit săautorizeze interceptarea convorbirilor telefonice. Din probele administrate rezultăcă tânărul Ion că lineanu nu a avut vreo înțelegere cu Liviu Zaharia, pentru a țăpui diferite societăți comerciale.
Olivia Pîrvu – Cîrciu
Lasă un comentariu