Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Traian Băsescu a venit la Costești

 Rromii au avut un oaspete de seamă

Normal 0 21

VIZITĂ PREZIDENÎIALĂ. Pentru prima dată-n istorie, Festivalul Rromilor, care se desfășoarăîn fiecare an la Costești, unde minoritarii vin să-și etaleze bogățiile, să-și arate tradițiile și portul, a avut un invitat de seamă: președintele României, Traian Băsescu, care a venit însoțit de Maria, soția sa. Familia prezidențialăa primit daruri de la autointitulatul rege al rromilor, Ciobă, și a fost invitatăsăpetreacă , câteva ore, pe ritmurile muzicii țigănești.

Daruri alese pentru președinte și soția sa

Familia prezidențialăa fost așteptată, conform tradiției, cu pâine și sare și a fost întâmpinatăchiar de regele Cioabă, de soția sa, precum și de Luminița Cioabă, care i-a dăruit președintelui câteva că rți. De altfel, președintele a primit cadouri și din partea regelui rromilor, care, în semn de mulțumire că i-a introdus în legea privind Holocaustul, i-a dăruit o plachetă, dar și o medalie din argint cu însemnele casei regale a rromilor. „Pentru că a fost întotdeauna alături de noi, vrem să-i dăruim președintelui Traian Băsescu un însemn al casei regale, pe care vi-l dăm cu cea mai mare plăcere, o plachetăîn semn de recunoștințăpentru lupta împotriva discriminării pentru că domnul președinte este un luptător și a fost întotdeauna împotriva discriminării. Dacă văaduceți aminte când trebuia săfie votat acel memorandum, acea lege prin care rromii erau excluși de la holocaust, domnul președinte a dus legea înapoi și a zis că „nu numai evreii, ci și rromii au fost cei care au suferit. Vărog refaceți legea”. Iată, datoritădânsului am fost și noi incluși în acel proiect și pentru aceasta vrem să-i mulțumim”, a spus regele Cioabă.

Daruri a primit și soția lui Băsescu, Maria, că reia i s-a oferit, de ziua numelui, un medalion de aur, un costum țigănesc, și un batic, pe care le-a îmbrăcat chiar pe scenă. La eveniment au participat și primarul Râmnicului, Mircia Gutău, senatorul PD-L Dorel Jurcan, deputatul pedelist Samoil Vâlcu, vicepresedinții Consiliului Judetean, Romulus Bulacu si Dumitru Persu, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Eusebiu Vețeleanu, șeful Inspectoratului în Construcții, Ion Tudor, dar și Peter Eckstein Kovacs, consilierul prezidențial pentru minorități. „Aș vrea să-i mulțumesc Regelui Cioabăpentru invitația pe care mi-a făcut-o de a veni la sărbătoarea dumneavoastră. Am venit pentru că sărbătoarea dumneavoastrăeste o sărbătoare care trebuie respectatăde noi toți. De 40 de ani aici văîntâlniți cu obiceiurile dumneavoastră, cu elemente din cultura rromilor și mai ales cu sufletul dumneavoastrăpe care îl aduceți aici pentru a fi împreună. Holocaustul împotriva rromilor este recunoscut, este, cred eu, un pas înainte, prin care statul recunoaște erori pe care le-a făcut în trecut. Iar dacă discutăm despre holocaust, discutăm despre crime ale trecutului. Trebuie săspunem că , deși statul nu promoveazădiscriminarea, ea încă există. Ba într-o școală, ba într-un spital, ba la o primărie, ba mai știu eu unde. Văloviți de ea în fiecare zi aproape deși repet: statul nu o încurajează. Nu o încurajeazădar încă avem obiceiuri proaste”, a declarat președintele Traian Băsescu.

„Dați-văcopiii la școală”, a spus Băsescu

Din discursul președintelui s-a desprins, însă , și un mesaj plin de greutate, mai degrabăun îndemn adresat rromilor de pretutindeni de a-și da copiii la școalăși de a-i creștina. „Consider un lucru foarte important pentru părinții rromi să-și trimităcopiii la școală. Cele mai importante două lucruri pentru copiii rromi, ca și pentru copiii maghiari, ca și pentru copiii italieni, ca și pentru copiii armeni, sunt școala și religia. Școala este singurăgaranție de a oferi șanse egale fiecă rui cetățean al țării. În calitate de om și președinte am o rugăminte și un îndemn în același timp: creștinați-văcopiii și dați-i la școală. În completarea mesajului transmis, șeful statului a mai spus că are și el un fin de etnie romă, pe care l-a nășit pe vremea când era primar al Capitalei. „Finul meu trei zile se duce la școală, a patra nu se mai duce, pentru că -l vor părinții acasă, iar soția mea, Maria, încearcă , acum, să-l ducă , din nou, la școală, din păcate, însă , fără prea mult succes”, a conchis președintele.

Potrivit tradiției, întâlnirea de la Costești este mai veche de trei decenii, când un bulibașăbătrân și bolnav din Gorj s-a rugat la moaștele Sântului Gheorghe Decapolitul, care se afla la Mânăstirea Bistrița din zonă, săîi ierte păcatele și sămoară. Legenda spune că După ce a ieșit pe poarta mânăstirii, bătrânul a murit. Rromii vin de atunci de Sfânta Maria Mică săse roage mai întâi la moaștele sfântului, pentru sănătate și prosperitate, După care își întind corturile și mesele în câmpia din satul Bistrița, unde împreunăcu bulibașii petrec cu mâncă ruri alese.