Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Topul aleșilor chiulangii

 Un studiu IPP arată

Normal 0 21 ABSENÎII. Sorin Zamfirescu, deputat PD-L, ocupăpoziția 187, fiind prezent la doar 210 voturi și înregistrând, astfel, 68% la prezență. Pe unul dintre locurile cele mai de jos ale topului întocmit de IPP este liberalul Cristian Buican cu o prezențămică – 61% și 190 voturi. În lista IPP apare și deputatul democrat-liberal, Samoil Vâlcu, cu o prezență76%. De la începutul sesiunii parlamentare și până în prezent, alesul a participat din 311 voturi la 236 și se situeazăpe locul 153.

 

Institutul de Politici Publice (IPP) a dat publicității, de curând, un nou studiu privind activitatea parlamentarilor din sesiunea februarie-iunie 2009. Inițiatorii studiului spun că aleșii critică inițiativa IPP de a arăta opiniei publice felul în care aceștia înțeleg să-și facă datoria Față de cetățenii care i-au trimis în Parlamentul României, desconsiderând, pe deplin, principiul transparenței. Cei mai vocali critici din parlament sunt și cei mai puțin transparenți, iar mentalitățile lor au încetat de mult săne mai intimideze. Am cunoscut de altfel în acești ani și parlamentari care nu numai că înțeleg sensul monitorizărilor IPP în vederea informă rii publicului, dar recunosc utilitatea evaluărilor obiective pentru corectarea unor practici cu totul neconforme cu mandatul și așteptările populației de la nivelul colegilor lor din Parlament”, se spune în studiul Institutului. Cea mai mare problemă, din punctul de vedere al celor de la IPP, este aceea că , în acest moment, nu existăun control riguros al prezenței deputaților sau senatorilor la lucrări, urmat de aplicarea de sancțiuni pentru cei care lipsesc. „Elementul de noutate al acestui raport are în vedere un punct important ce determinăraportul dintre Parlament și Guvern: mai precis, este vorba de controlul parlamentar pe care fiecare deputat respectiv, senator îl poate exercita asupra Guvernului – în acest caz discutăm de interpelări. Controlul parlamentar se exercităconcret prin informarea deputaților și senatorilor, prin întrebările și interpelările pe care deputații și senatorii le pot adresa membrilor Guvernului, prin anchete parlamentare, prin activitatea Avocatului Poporului și prin posibilitatea introducerii moțiunilor simple și de cenzură. Necesitatea existenței unei comunică ri directe și continue între Guvern și Parlament este demonstratăde prezența priorităților de guvernare care, cel puțin teoretic, trebuie săse regăsească în propunerile legislative ale parlamentarilor”, se mai spune în documentul amintit.

Studiul este extrem de interesant și sub aspectul constatărilor făcute de inițiatorii proiectului, care susțin că accesul la informațiile privind ședințele Biroului Permanent de la Cameră”este mult îngreunat Față de perioada fostei legislaturi, datoritămodului deficitar în care se afișeazăinformațiile”. De asemenea, doar o mică parte din documentele aflate în mapa de ședințăsunt afișate. În concluzie, informarea publicului despre deciziile din Biroul Permanent al Camerei se face cu întârziere. Și la Senat, toate informațiile din site sunt dificil de accesat, precum și voturile nominale ale acestora. Nu în ultimul rând, activitatea birourilor parlamentare din teritoriu este extrem de slab organizată.

Zamfirescu și Jurcan, codași

Cu toate că sesiunea Parlamentară a început în februarie, nici până la 1 mai a.c. unii parlamentari nu și-au înființat birou sau nu au anunțat Camerei din care fac parte care este adresa biroului de circumscripție. „Accesarea pe site-uri a acestor informații este imposibilă, de parcă parlamentarul ar face deliberat sănu fie găsit. Prevalându-se de faptul că parlamentarul este politician și deci că are toată libertatea săse organizeze în teritoriu, conducerile Camerelor au pierdut total de sub control activitatea desfășuratăîn teritoriu, din bani publici. Din sutele de telefoane din aceste luni, am ajuns săconstruim cea mai completăbazăde date cu adrese reale ale birourilor parlamentare. Când spunem reale, avem în vedere experiențele recente în care, că utând parlamentarul, am găsit de multe ori firme sau adrese particulare la numerele de contact comunicate chiar de că tre unii deputați și senatori ai Parlamentului României”, scrie în raport. Prezentăm mai jos situația prezenței la Camera Deputaților și la Senat în toată sesiunea monitorizată.

Deputatul PSD+PC, Constantin Mazilu, care ocupăpoziția 81 în clasamentul celor de la IPP, a fost prezent la doar 270 de voturi, din cele 311 finale, înregistrând, la capitolul prezență, un procent de 87%. Social-democratul Aurel Vlădoiu se situeazăpe locul 127, cu o prezențăceva mai mică – 81%. Pesedistul a fost prezent la 252 de voturi din cele 311 finale. Colegul său de partid, parlamentarul Vasile Bleotu, se situeazămult mai jos în clasament, pe locul 180, cu o prezențăde doar 69%. Din 311 voturi finale, alesul a participat la 214.

Sorin Zamfirescu, deputat PD-L, ocupăpoziția 187, fiind prezent la doar 210 voturi și înregistrând, astfel, 68% la prezență. Pe unul dintre locurile cele mai de jos ale topului întocmit de IPP este liberalul Cristian Buican cu o prezențămică – 61% și 190 voturi. În lista IPP apare și deputatul democrat-liberal, Samoil Vâlcu, cu o prezențăde 76%. De la începutul sesiunii parlamentare și până în prezent, alesul a participat din 311 voturi la 236 și se situeazăpe locul 153.

Cât privește situația prezenței senatorilor vâlceni, ea este următoarea: pe locul 81 îl găsim pe social-democratul Laurențiu Coca, cu o prezențăde 62%. Din cele 214 voturi finale, potrivit raportului, el a participat la 132 dintre ele. Poziția 88 este ocupatăde senatorul PD-L, Dorel Jurcan, care a fost prezent la 120 de voturi (56%). Pe locul 2 al clasamentului este liberalul Emilian Frâncu cu o prezențăde 97%.