Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Teatrul Anton Pann „intrăla apă”

 Subsolul clădirii e aproape inundat

GREU DE FINALIZAT. Autoritățile județului par blestemate, în special președinții Consiliului Județean, mai toți s-au confruntat și se confruntă cu mitul Meșterului Manole, doar că nici unul nu și-a sacrificat nevasta pentru reușita proiectelor demarate. Capii județului nu reușesc și basta săridice o construcție fără a întâmpina probleme. Dacă ,,facerea” Bibliotecii Județene Antim Ivireanul a durat foarte mult, construirea Teatrului Anton Pann a fost și este o adevăratăodisee…

 

Greșeli de construcție

 

Mai nou, surse din cadrul CJ au afirmat că teatrul ia apă, la propriu. Oficial, nu se suflăo vorbă, cum nu s-a suflat nici în cazul Bibliotecii Județene, unde conducerea CJ a recunoscut destul de târziu existența ,,unor probleme minore”….la temperaturi de peste 40 de grade biblioteca riscă săia foc din cauza cupolei din vitralii, care a costat aproape jumătate din valoarea investiției, o ,,fiță” care-i obligăpe angajați săstea cu ochii-n vitralii și cu mâna pe telefon . Teatrul Anton Pann, construcție nefinalizatăîncă , care a înghițit până în prezent aproape 180 miliarde lei vechi, va fi inaugurat, cu puțin noroc, de Zilele Râmnicului, cel puțin așa sperăconducerea Consiliului Județean Vâlcea. Factorul ,,surpriză” îl constituie un viciu de construcție, care a dus la apariția unor infiltrații de apăîn subsolul clădirii, situație prezentăși la River Plazza Mall. Odiseea a început în mandatul regretatului Dumitru Bușe, fostul președinte al CJ, care spunea că lucrarea va ajunge undeva la 100 miliarde lei vechi. După consumarea primei tranșe de bani, circa 50 de miliarde lei vechi, conducerea CJ și-a dat seama că are nevoie de o suplimentare substanțialăde fonduri pentru continuarea lucrărilor, nu mult cam 20 miliarde lei, sumăinsuficientă. Proiectul a demarat cu stângul, proiectantul a ,,uitat” săcuprindăîn proiect scena, dotările pentru aceasta și o parte din grupurile sanitare, plus câteva ,,retușuri” care presupun înlocuirea gresiei cu marmura. Pentru finalizarea lucrărilor, actuala conducere a CJ a făcut un comandament, format din câțiva specialiști ai instituției, care au monitorizat lucrările, 24 din 24 ore, astfel încât, construcția săfie finalizatăundeva în cursul anului 2007, al doilea termen impus a fost la 1 decembrie, 2008, al treilea… aprilie… 2009, termen depășit cu mult.

Dezastrele de proiectare…inundăteatrul

Construcția teatrului trebuia finalizatăîn 2007, cu toate acestea lucrările au trenat. Anul trecut, După trei ani de ,,tras mâța de coadă”, conducerea CJ a descoperit cu stupoare că proiectantul a pierdut din vedere scena teatrului, cu tot cu partea tehnică a scenei cu lumini și decoruri, grupul sanitar, instalația de climatizare și antiefracție și alte câteva ,,lucrări minore”, dar esențiale pentru desfășurarea activității, cum ar fi subdimensionarea instalației electrice, instalația de comunicare, ambient etc, informație confirmată, la vremea respectivă, de fostul vicepreședinte Cristian Buican, care spunea că la ultima evaluare, fizică , a lucrărilor s-au identificat o serie de probleme: ,, În proiectul inițial nu a fost prinsăscena, de fapt partea tehnică a scenei, care cuprinde sistemul de susținere a echipamentelor specifice scenei, lumini, decoruri etc. Au apărut lucrări suplimentare care trebuiau făcute și nu au fost prinse în proiect, cum ar fi grupul sanitar la nivelul grupului administrativ, mărirea capacității electrice la 500kw, rețeaua fiind subdimensionată(nu va face Față reflectoarelor), transformarea pereților din zona foaierului în pereți glisanți pentru folosirea lui ca salăde spectacole. Oricum cheltuielile vor fi destul de mari, în proiect este prevăzutăpavoazarea cu gresie și trebuie săschimbăm nu ne putem permite săfacem un teatru care săarate ca un wc public, va trebui săpunem marmurăsau mozaic, dacă tot vrem săfacem un teatru adevărat”, spunea liberalul. În fapt proiectantul uitase scena cu totul, situație confirmatăde capacitatea sălii de spectacol. Sala propriu – zisăare doar 200 de locuri, un număr infim pentru o salăde teatru, normală. Noul teatru are în schimb zece garsoniere tip hotel care vor fi puse la dispoziția artiștilor externi care vor da reprezentații în Râmnic, scenariu spulberat de consilierul județean Constantin Pârvu. Consilierul a afirmat că nicio trupăde teatru nu acceptăsădea o reprezentație într-o salăcare are sub trei sute de locuri, pentru că nu este profitabilă…așa dispare și ultima speranțăde autofinanțare a noului teatru ale că rui cheltuieli se ridică la 11 miliarde lei vechi.

Recepție amânatădin motive independente de voința CJ

Deși, conducerea CJ anunța mereu că lucrarea se aflăîn parametrii stabiliți, realitatea bătea declarațiile oficialilor. După rezolvarea problemelor generate de iluminatul și sonorizarea scenei, au apărut cele din subsolul teatrului. Conducerea neagăexistența lor, cu toate acestea nu a făcut recepția lucrării. Capii județului au invocat tot felul de motive, dar niciunul nu stăîn picioare. Rămâne de văzut dacă firma Conexvil, cea care a câștigat licitația, va reuși săfinalizeze lucrările până pe data de 17 iulie, datăla care vor începe Zilele Râmnicului și cel mai important dacă se va încadra în suma prevăzută. Realitatea ne-a demonstrat că valoarea construcțiilor ridicate în ultimii ani s-a triplat mereu, indiferent de partidul care s-a aflat la cârma județului. Biblioteca județeană ,,Antim Ivireanul”, construcție a că rei valoare s-a triplat ,,din mers”, a ajuns, prin suplimentări, la valoarea de 160 miliarde lei vechi. Cu puțin noroc, valoarea teatrului Anton Pann nu va depăși 200 miliarde lei vechi, previziune făcutăde conducerea CJ.