Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TAXA PE RECLAMAȚIE

 Caz singular/ Colegiul Medicilor Vâlcea a instituit

De parcă n-ar fi fost de ajuns că sistemul sanitar românesc este în moarte clinică , pacienții fiind nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele, iar de multe ori, ei trebuie săsuporte lehamitea cu care îi trateazăunii medici, Colegiul Medicilor Vâlcea a inventat o nouătaxă: taxa pe reclamație. Și nu văgândiți că este vorba despre o sumămodică . Medicii care formeazăconducerea Colegiului au decis în luna februarie a acestui an că un pacient nemulțumit de serviciile medicale primite, trebuie săplătească suma de 600 lei, pentru a putea depune o reclamație împotriva unui medic. fără plata acestei taxe, medicii din comisia de disciplină nu se întrunesc pentru a analiza cazul. Vestea despre apariția noii taxe a ajuns și la urechile medicilor din conducerea centralăa Colegiului Medicilor, care nu sunt deloc de acord cu decizia colegilor lor de la Vâlcea și spun că taxa este ilegală. Cei de la București susțin că dacă un pacient depune o sesizare la Colegiul Medicilor din București și anexeazăfactura și chitanța, el își poate recupera banii.

 

Adrian Bușu se ascunde După lege

 

Juristul Colegiului Medicilor Vâlcea, Adrian Bușu, susține cu nerușinare că taxa nu este în contradicție cu legea și spune că probabil cei de la Vâlcea sunt singurii care au citit bine legea. Suntem singurii din țară care au instituit această măsură. Asta înseamnă că suntem singurii care citim bine legea. Ca temei juridic am avut art. 455, din legea 95/2006 privind Reforma Sistemul Sanitar, care spune că persoanele care nu sunt membre ale colegiul pot beneficia de serviciile acestuia în funcție de un tarif care este stabilit de noi. Și ăsta este tariful care l-a stabilit în februarie Adunarea Generalăa Colegiului Medicilor Vâlcea. Tot în legea asta la art. 417, alineat 3, litera D, membrii Comisiei de Disciplină trebuie retribuiți. Și nu aveam posibilitatea săretribuim din alte fonduri. Bineînțeles că cei de la București știu de această măsură, însă ea ne aparține nouăși conform legii avem dreptul săo aplică m”. Nu este greu de imaginat că un astfel de bir, descurajeazămulți oameni necă jiți sămai caute vreun sprijin la Colegiu, care și așa tergiverseazăanchetele medicale, aplicând dictonul „Corb la corb nu-și scoate ochii”. Juristul Colegiului Medicilor a mai adăugat că de când a apărut taxa doar o singurăpersoanăa depus reclamație și a plătit banii. Adrian Bușu a fost zgârcit în informații, susținând că nu are voie săface publice cazurile pe care le ancheteazăcolegiul. Îi promitem că le vom face noi publice în săptămânile care urmează, chiar dacă refuzăsăne ofere informații.

 

Cazuri celebre de malpraxis la Vâlcea

 

De-a lungul timpului, cazurile de neglijențăa medicilor din Spitalul Județean au ținut prima paginăa ziarelor locale și nu numai. Datoritănepăsării, lehamitei și incompetenței unor medici vâlceni, mai mulți oameni și-au pierdut viața. Din păcate, puține au fost situațiile în care medicii vinovați au plătit pentru erorile lor. De cele mai multe ori, am auzit cadre medicale susținând că sunt și ei oameni și au dreptul săgreșească . Ceea ce nu înțeleg ei este faptul că nu sunt nici cizmari, nici brutari și nici taxatori de bilete. O cizmăstricatăo arunci și cumperi alta. Dar ce faci cu viața unui om? Nu poți s-o arunci pentru că nu este de vânzare. Medicii au în mânăvieți de oameni. Iar cu așa ceva nu se greșește. În rândurile care urmează, o săvăprezentăm cele mai grave cazuri de malpraxis petrecute la Vâlcea în ultimii 5 ani.

 

Doctorul Ploscaru a fost suspendat 6 luni

 

Tânărul de numai 26 de ani, Raul Daniel Drăguț, din Băbeni, a murit cu zile în Salvare, trimis la un spital de specialitate din Craiova. El a fost internat la 18.10.2003, în jurul orei 13.30, la Spitalul Județean Rm. Vâlcea cu diagnosticul de politraumatism, traumatism toracic abdominal, șoc hipovolemic, fracturi costale și emfizem subcutanat. Peste el s-a prăvălit un zid al casei bătrânești din curtea imobilului unde locuia. La ora internării (13.50) chirurgul de gardădr.Constantin Ploscaru a recomandat internarea la terapie intensivăpentru șocul hipovolemic. Sub semnătura aceluiaș medic, la ora 14.30 se indică o radiografie toraco-pulmonarăcare se interpreteazăde specialistul radiolog printr-un diagnostic alarmant la ora 15.30. Astfel, s-a decis transferarea pacientului la Clinica de Chirurgie toracică – Craiova, propunerea fiind făcutăde chirurgul amintit. La ora 18.20, doctorul Ploscaru a făcut pe fișa de observație a bolnavului, încă o dată, indicația de transfer. Lucrurile se precipită. Ambulanța solicitatănu mai vine. În fișa de observație se poate observa o solicitare de externare a pacientului pe propria răspundere sub semnăturăindescifrabilă, semn că răbdarea atinsese marginile. Rudele bolnavului erau iritate de nepăsarea cu care este tratat Daniel și au dorit să-l ducă cu o mașinăparticularăla Craiova. În jurul orei 19.00, pacientul este preluat de ambulanța Salvării care, După câțiva kilometri parcurși spre Craiova, la orele 19.45 se întoarce în stație. Pacientul decedase la 5 minute După plecarea ambulanței.

După ani de tergiversări în instanța de judecată, abia la începutul acestui an doctorului Ploscaru i-a fost retras dreptul de a profesa timp 6 luni. El a fost suspendat în perioada ianuarie – iunie 2008.

 

O tânărăde 20 ani a murit pe mâna medicilor

 

În data de 2 iulie 2004, Luiza Ciurezeanu, în vârstăde 20 de ani a ajuns la Spitalul Județean Vâlcea, serviciul UPU (Unitatea Primiri Urgențe), unde a fost consultatăde medicul Claudia Capp – medic specialist medicinăde urgență. Tânăra acuza dureri acute în zona lombarăși grețuri. În urma investigațiilor medicale efectuate, medicul Capp i-a pus fetei diagnosticul: „Infecție tract urinar”, prescriindu-i o rețetăcu Eucipirin, No-spa, Piafen, Ktonal și Algocalmin. Câteva ore mai târziu, pacienta a fost adusăde urgență, cu salvarea, la spital, tot la UPU. Între timp, tura se schimbase, iar Luiza a fost consultatăde un alt medic, Zamfira Oniță, care i-a efectuat o ecografie la care nu a detectat niciun fel de modifică ri patologice, iar fata a fost din nou trimisă acasăde medicii inconștienți. Numai că starea de sănătate a acesteia a continuat săse înrăutățească vizibil și peste câteva ore a fost din nou adusăla spital, cu diagnosticul „Lipotimie”, stabilit de medicul de familie ala acesteia. În urma unui celui de-al treilea consult efectuat la Spitalul Județean Vâlcea, medicii decid trimiterea Luizei la Spitalul de Obstetrică -Ginecologie Rm. Vâlcea cu diagnosticul de internare „Anexităbilaterală. Amenoree secundară. Sindrom de vărsături”, Luiza fiind internatăîn această unitate spitalicească datorităvărsăturilor permanente și ușoarelor pelviagii. Iatăce se spune în decizia Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România: „La momentul internării bolnava afirmăcă în cursul dimineții a prezentat vărsături persistente. S-a prezentat la Spitalul Județean de mai multe ori și a fost trimisă în serviciul nostru. În ultimele trei luni a slăbit în greutate (aproape 15 kilograme – n.r) și a acuzat cefalee”. În decizie se mai spune că în data de 5 iulie starea generalăde sănătate era foarte grav alterată, Luiza prezentând „tegumente palide, inapetență, stări de apatie și somnolență”. Medicii de la Spitalul OG medicul Gheorghe Brânzan îi efectueazăLuizei o puncție Douglas, procedurămedicalăcare a presupus extragerea de sânge, decizându-se intervenția chirurgicală. În urma operației tinerei i s-a făcut rezecția parțialăa ovarului stâng. Post operator, Luiza a fost ventilatăartificial timp de 3 ore.

Tot După ani de analize, anchete medicale și tergiversări, Colegiul Medicilor din România decide să-i sancționeze pe doctorii care au greșit în acest caz. Astfel, Colegiului Medicilor din România i-a sancționat pe medicii Maria Ion, Claudia Capp, Marcel Tomescu, cu MUSTRARE, pe George Brânzan, Dragoș Ionescu, Adrian Neacșu, Gheorghe Nițu, Sana Folea cu Avertisment, iar pe medicii Zamfira Onițăși George Trelea cu MUSTRARE și obligarea la efectuarea unor CURSURI DE PERFECÎIONARE ÎN ECOGRAFIE”.

 

Florea Popescu a fost plimbat între spitale pânăși-a pierdut viața

 

Florea Popescu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean în data de 1 ianuarie 2008, în stare foarte gravă. Bărbatul acuza grave probleme respiratorii, iar doctorii au decis trimiterea acestuia la secția ORL a Spitalului nr.2, pentru investigații medicale amănunțite. De aici, cadrele medicale l-au trimis din nou la Spitalul Județean, spunând că acest caz nu este de competența lor. Din păcate, Florea Popescu nu a mai putut fi salvat, el stingându-se din viațăîn ambulanță, cu puțin înainte de a ajunge la spital. Consoarta bărbatului, Elena Moroșanu, este de părere că medicii nu i-au acordat lui Florea primul ajutor și că el nu ar fi trebuit trimis la secția ORL, ci tratat la Spitalul Județean. Pe de altăparte, medicul Marin Slabu, cel care l-a consultat pe bărbat atunci când acesta a fost adus la Secția UPU, spune că i-a fost acordat primul ajutor și că moartea bărbatului nu a survenit ca urmare a unei erori de diagnosticare sau a nepăsării. În acest caz, ancheta este în desfășurare la Colegiul Medicilor din România. Medicii care s-au ocupat de pacientul Florea Popescu au fost sancționați doar administrativ de managerul spitalului.