Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Stingătoarele de incendiu lipsesc cu desăvârșire în școlile din mediul rural

 Nepăsare sau incompetență

PERICOL. Dacă într-o unitate de învățământ din județul nostru izbucnește un incendiu, cei implicați se vor confrunta cu probleme extrem de grave. Asta pentru că nu sunt pregătiți săfacă Față unei astfel de catastrofe

În ultimii ani, primarii localităților din județul Vâlcea au făcut tot ce le-a stat în putințăîn a ignora problemele cu care se confruntă unitățile școlare din comunele pe care le conduc. Nu de puține ori, autoritățile județului i-au convocat în ședințe și le-au atras atenția că nu au cheltuit sumele ce le-au fost repartizate de la bugetul de stat pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor în care își desfășoarăactivitatea elevii. De aceea, pentru nimeni nu mai este o surprizăcând mai iese la ivealăcâte o situație de-a dreptul jenantă. Spre exemplu, anul trecut, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Vâlcea au găsit mari nereguli în școlile din județ. La Runcu, la Școala cu clasele I-IV – Valea Babei, coșurile sobelor nu erau tencuite și erau crăpate în mai multe locuri, existând pericolul, ca pe timp de iarnă, elevii săse intoxice cu monoxid de carbon. De asemenea, la școlile cu clasele I-VIII din localitățile Crețeni și Lungești ușile de alimentare cu lemne ale sobelor din sălile de clasănu mai asigurau etanșarea corespunzătoare. Așadar, din inconștiențăsau incompetență, primarii vâlceni pun în pericol viețile elevilor.

De la începutul anului școlar 2008-2009, reprezentanții ISU Vâlcea au executat peste 200 de controale în unitățile de învățământ din județ, ocazie cu care au observat că în școlile din mediul rural lipsesc cu desăvârșire stingătoarele cu pulbere. Astfel că , dacă într-o unitate de învățământ din județul nostru izbucnește un incendiu, cei implicați se vor confrunta cu probleme extrem de grave. Asta pentru că nu sunt pregătiți săfacă Față unei astfel de catastrofe. „Legea în vigoare spune foarte clar că în unitățile de învățământ, la fiecare nivel, trebuie săexiste câte două stingătoare la fiecare 300 de metri pătrați. Din păcate, în județul nostru, în special în școlile din mediul rural, nu existăașa ceva. Probabil că în scurt timp vom iniția alte controale și dacă vom constata în continuare nereguli, vom lua măsuri drastice” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, Cristian Popescu.

Pe de cealaltăparte, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Florin Smeureanu, considerăcă cererile reprezentanților ISU Vâlcea sunt aberante. „Nu mi se pare normal săcearăsăse instaleze stingătoare cu pulbere în toate școlile din mediul rural. Asta pentru că sunt unități de învățământ în care nu se mai desfășoarănicio activitate de ceva timp. Doar nu o săpunem stingătoare acolo unde nu mai e nimeni?” – ne-a declarat Florin Smeureanu.