Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ștefan Prală, revoluționarul de carton

Vineri, 1 august a.c., în sala mare a Consiliului Județean Vâlcea a avut loc ședința zonalăa revoluționarilor din Decembrie 1989, urmatăde o conferințăde presă . La manifestare au participat Constantin Bebe Ivanovici – președintele Federației Naționale a Revoluționarilor din România, Dorin Lazăr Maior – președintele Blocului Național al Revoluționarilor 1989, Gheorghe Curtean și Mircea Bucur – președinții asociațiilor revoluționatilor din Arad, respectiv Sibiu, precum și Ștefan Prală- președintele Asociației Județene a Revoluționarilor din Vâlcea. Cei prezenți s-au arătat îngrijorați de situația revoluționarilor din România, considerând că mișcarea lor se aflăîntr-un real pericol. Asta pentru că , spun ei, cele două comisii, cea Parlamentară și cea guvernamentală, care analizeazădosarele revoluționarilor și elibereazănoi certificate, se mișcă foarte încet, în patru ani de zile nerezolvând decât 25% din cereri. Astfel, ei riscă sănu mai fie recunoscuți ca revoluționari în relațiile cu societatea și să-și piardădrepturile conferite de această calitate.

 

Pregătiri pentru Congresul Revoluționarilor

 

Conform statisticilor, la nivel național s-au depus 27.000 de cereri de preschimbare a certificatului de revoluționar, dintre care 7.000 aparțin invalizilor. În ceea ce privește „luptătorii cu merite deosebite”, s-au înregistrat peste 20.000 de cereri (4.000 au fost promovate), iar 7.000 au fost aplicate până în 1992. La ora actuală, în țară , sunt 134 de asociații de revoluționari. „Dorim săne reorganizăm și am început săfacem acest lucru, convocând aceste ședințe zonale. Blocul Național al Revoluționarilor are 10 zone și, până acum, au avut loc ședințe la Alba Iulia, Buzău, București și Rm. Vâlcea. În ultima parte a lunii august, vom avea Congresul Revoluționarilor ce va viza fixarea clarăa conducerii pe organigrama respectivăși stabilirea unei strategii pe termen scurt, mediu și lung care va avea următoarele obiective: îmbunătățirea activității celor trei instituții care ne reprezintă, adoptarea unei strategii politice ce se va grupa în jurul președintelui de onoare” – a declarat Dorin Lazăr Maior – președintele Blocului Național al Revoluționarilor.

 

„Vâlcea are mii de revoluționari” – spune Prală

 

În cadrul conferinței, pesedistul Ștefan Prală- președintele Asociației Revoluționarilor din Vâlcea, s-a arătat indignat că până acum doar doi vâlceni și-au primit noile certificate de revoluționar: Severin Baciu și Nicula Savu. El mai spune că din cei 51 de luptători remarcați pentru fapte deosebite, doar 36 și-au depus dosare de preschimbare de certificatelor. Cu toate acestea, în opinia lui Prală, sunt mii de oameni care au participat în Vâlcea la revoluția din 1989 și care însă , nu sunt recunoscuți. Care revoluție în Vâlcea, se întreabămulți vâlceni? Nici el nu credem că poate răspunde la această întrebare. „Așa ceva nu este admisibil. La noi în județ sunt mii de revoluționari, și adevărul trebuie săiasăla supraFață . În anul 1994, Asociația județeană a Revoluționarilor a că pătat personalitate juridică „ – a declarat Ștefan Prală.

 

Revoluționari vâlceni nu au avut avantaje!?!

 

Revoluționarul șef vâlcean, care a ajuns, nu știm cum, președintele asociației din județ, aruncă cu reproșuri în stânga și-n dreapta, nemulțumit fiind de faptul că nimeni nu mai recunoaște Revoluția din 1989 și nici pe eroii săi. Cu o impertinențăieșitădin comun, Pralăa declarat că de-a lungul timpului, niciun revoluționar vâlcean nu a avut beneficii de pe urma Legii 42 (ce prevede cinstirea memoriei eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, precum și răniților din timpul Revoluției din Decembrie 1989) și nu a primit niciun teren sau spațiu comercial. Asta în condițiile în care, nu de puține ori, în presa locală, au apărut articole ce făceau referire la avantajele de care beneficiazăvâlcenii recunoscuți ca revoluționari. „Niciun revoluționar vâlcean nu a primit vreun drept, iar presa a avut grijăsă-i discrediteze. În județul Vâlcea, sunt oameni veniți din alte județe care au luat pământuri. Sunt informații tendențioase și m-aș bucura ca cei care le publică sănu aibăceva cu revoluționarii, ci săaibăceva cu mine pentru că pot săduc. Sistematic, de 18 ani de zile, nu se mai recunoaște revoluția, nu se recunosc revoluționarii, nu se mai vorbește despre curaj sau eroism” – a conchis Ștefan Prală.

P.S. – De mai bine de 10 ani de zile, lui Ștefan Pralăi se cere publicarea listei nominale a revoluționarilor vâlceni. De ce nu o face, numai el știe și asta creeazăsuspiciuni. În același timp, avem semnale că revoluționarii Baciu Severin, col. (r) Ion Tudor și Anton Mițaru ar fi primit terenuri în supraFață de 500 m.p. în unele localități din județ. Verificarea drepturilor obținute nu se poate face decât la Cadastru sau la administrațiile locale din teritoriu. De aceea i s-a cerut lista nominalăpreședintelui Prală! Având numele, putem stabili renumele avantajaților. În localitatea Vlădești a obținut teren construibil, la fostul Poligon auto, Spiru Zereș, revoluționar de București, fost consilier al lui Ion Ilici Iliescu. Restul se aflăîn ceață. Subprefectul Anuța Handolescu – contactatăde noi – a promis că va dispune verifică ri pe această temă, dar nu știe (nici Prefectura?!) numele revoluționarilor lui Prală. Dă-ne lista, Ștefăniță! Nimeni nu vrea sădiscrediteze „nebunii frumoși” de la 22 decembrie 1989, din Rm. Vâlcea. Calomniatorii sunt printre ei