Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Statistică zguduitoare

 59 de oameni și-au pierdut viața în 2008 în accidente de circulație 

Din păcate, județul Vâlcea deține încă un loc fruntaș în ceea ce privește numărul accidentelor de circulație. Statisticile Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea aratăcă în 2008 pe drumurile naționale și județene care traverseazăVâlcea au avut loc 271 de accidente, soldate cu un număr de 59 de morți și cu un număr de 269 răniți grav. Față de 2007, atât numărul accidentelor de circulație, cât și cel al deceselor a fost mai mic în medie cu 18-20%. Principalele 3 drumuri naționale care străbat județul nostru concentreazăo mare parte din numărul accidentelor grave. 27% din totalul accidentelor grave au fost comise de că tre conducă torii auto care se aflau în tranzit în județul nostru iar 73% au fost produse de vâlceni.

De cele mai multe ori, cauzele producerii accidentelor sunt arhicunoscute, par simpliste, chiar penibile, însă văzute prin prisma consecințelor accidentelor pe care le genereazăele capătăo maximăimportanță. Primele două cauze generatoare de accidente sunt viteza neadaptatăla condițiile de drum și traversarea neregulamentarăa pietonilor.

Lacrimi și durere pe șoselele vâlcene

În ciuda eforturilor polițiștilor vâlceni, totuși anul 2008 nu a fost lipsit de evenimente foarte grave.

Săne amintim ziua de 28 aprilie când doi tineri, de 19 și 17 ani, și-au pierdut viața. Mașina marca VW Golf , în care se aflau Bogdan P. și prietenul acestuia, P.I., a zburat direct în râul Olt. Din cauza vitezei excesive, într-o curbădeosebit de periculoasă, conducă torul auto a pierdut controlul asupra direcției lovind cu partea din Față a mașinii parapetul de beton, După care a fost proiectatăîn apă.

Accident în lanț

O altădatăcare a rămas întipărităîn memoria vâlcenilor este cea de 5 iunie 2008, când trei autoturisme au fost implicate într-un grav accident rutier. Tragedia s-a întâmplat în localitatea Bărbătești, unde la o curbăcu vizibilitate sub 50 de m, acesta a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontalăcu o autoutilitarămarca Mercedes Benz, condusăde Marian G., de 33 de ani, din București. În urma impactului, autoturismul Dacia Logan, condus de Gheorghe C. a fost proiectat în alt autoturism Dacia Logan condus de Mircea C., de 37 de ani, din municipiul Deva, județul Hunedoara, care circula regulamentar. În urma impactului dintre cele trei autovehicule Gheorghe C, de 33 ani, a murit pe loc, iar soția acestuia Ancuța C. de 32 ani a fost grav rănită. Totodatăa fost rănităgrav și fetița acestora, G. C., de 5 ani, care a fost transportatăde urgențăla Spitalul de UrgențăFloreasca din București.

Neatenția a ucis o fetițăde patru ani

Un alt accident foarte grav, produs din cauza neatenției, a avut loc în ziua de 17 iulie 2008, când o fetițăde numai patru ani a murit strivităsub roțile mașinii conduse chiar de mama sa. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că Ileana P., de 38 ani, din comuna Tetoiu, în timp ce încerca săscoatădin garaj mașina, posesoare de permis de conducere valabil pentru categoria B din data de 10 iulie, datorităneatenției, și-a strivit copila între autoturism și casă. Micuța a murit spre drumul că tre spital.

Ultima toamnăpentru o tânărăde 36 de ani

Daniela P. din Rovinari și-a găsit sfârșitul în județul nostru, mai precis în comuna Grădiștea, într-o zi ploioasăde toamnă. Aflatăîn partea dreaptăa șoferului, nimeni alta decât propria-i soră, aceasta și-a pierdut viața într-un grav accident de circulație produs de Mihaela M. Datorităneadaptării vitezei la condițiile carosabilului, aceasta a pierdut controlul direcției de mers, a părăsit partea carosabilăși s-a răsturnat. În același accident, o fetițăde trei ani, fiica conducă toarei auto a fost grav rănită, prezentând un traumatism cranian.

Acestea sunt doar câteva accidente foarte grave, soldate cu pierderi de vieți omenești, din cele 59 petrecute în cursul anului trecut.

Proiecte pentru combaterea producerii accidentelor de circulație

Întrucât primele două cauze generatoare de accidente sunt traversarea neregulamentarăa pietonilor și viteza neadaptatăla condițiile de drum, inițiatorii programului județean implementat în județul nostru au considerat că în cadrul acestuia se impune a fi elaborate 2 proiecte care săvizeze strict prevenirea și combaterea celor 2 cauze.

Astfel, fiecare din cele 2 proiecte vizeazăatât activități de responsabilizare a pietonilor și a conducă torilor auto în vederea adoptării unui comportament preventiv, cât și eficientizarea acțiunilor de combatere a traversării neregulamentare și a vitezei. Grupul țintăva fi cel al tinerilor conducă tori auto, iar activitățile de prevenire vor viza elevii de liceu care au permise de conducere, studenții, dar și cursanții din școlile de șoferi.

O altăactivitate îi va avea în centrul atenției pe polițiștii rutieri, dar și cei pe de la posturile de poliție din județ care, cu prilejul patrulărilor curente, vor interveni în momentul constatării unor încă lcă ri ale regulilor de circulație specifice pietonilor și vor proceda la „o educație la fața locului”. Echipajele de poliție rutierăvor acționa cu predilecție în zonele de risc identificate, respectiv în zonele în care s-au concentrat cele mai multe evenimente rutiere grave în ultimii 5 ani, vizând totodatăintervalele orare, dar și categoriile de participanți la trafic care au reieșit conform studiului că au risc mărit de victimizare sau că genereazămai des accidente.