Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

STARE DE ALERTĂ LA OCNELE MARI

 Din cauza unor posibile inundații

PERICOL. În ultimele luni, în cavernele de la Ocnele Mari a crescut nivelul apei cu peste doi metri, tavanul a început săse prăbușească , iar mișcă rile seismice sunt din ce în ce mai dese. Specialiștii avertizeazăcă în lunile mai și aprilie, din cauza dezghețului, va avea loc o prăbușire majoră

Problemele localității Ocnele Mari par a nu mai avea rezolvare. Locuitorii din Ocne își aduc aminte cu groazăcum în urmăcu aproximativ opt ani, mina de sare din localitate s-a surpat, provocând un adevărat dezastru ecologic. De atunci, ei trăiesc cu frica-n sân, gândindu-se că în orice clipăse mai poate prăbuși o cavernă. Ocnele Mari a devenit un fel de oraș fantomă, unde dominăo liniște amenințătoare. Într-un memorandum întocmit pe o perioadă de 10 ani, specialiștii au ajuns la concluzia că cel puțin 500 de locuințe ar putea fi afectate, în timp, în cele trei câmpuri de sondă.

Pericol de inundații în lunile mai și aprilie

Zilele trecute, autoritățile vâlcene au intrat din nou în stare de alertăDupă ce specialiștii au declarat „Cod verde” la Ocnele Mari din cauza unor posibile inundații. Din câte se pare, în ultimele luni, în cavernele de la Ocnele Mari a crescut nivelul apei cu peste doi metri, tavanul a început săse prăbușească , iar mișcă rile seismice sunt din ce în ce mai dese. Marți, 20 ianuarie 2009, prefectul județului Vâlcea, Radu Renga și Adrian Mesescu – inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, îngrijorați de situație, au mers la fața locului pentru a discuta cu specialiștii și a vedea care este situația reală. „până acum, din câte am înțeles de la specialiști, s-au prăbușit aproximativ 16.000 de metri cubi de steril. Codul verde instaurat înseamnă că au loc fenomene normale, pentru o zonăcu probleme cum este cea de la Ocnele Mari. Cu toate acestea, specialiștii ne-au avertizat că în lunile aprilie și mai, din cauza dezghețului, în mod sigur va avea loc o prăbușire majoră” – a declarat prefectul Radu Renga. În perioada imediat următoare, la Ocnele Mari vor avea loc noi deversări de saramură, în subteran.

59 de familii sunt în pericol

Într-un studiu realizat în urmăcu mai bine de trei ani, profesorul Florian Zamfirescu a încercat săprezinte evoluția fenomenelor în câmpurile I, III și IV în următorii 10 ani. Studiul relevăcă orașul Ocnele Mari este așezat pe o cavernăce se întinde pe o supraFață de cel puțin 10 hectare, al că rei tavan se poate prăbuși oricând și circa doua milioane de metri cubi de saramurăce se aflăîn subteran, ar putea inunda zona. Autoritățile locale au stabilit că în acest moment sunt în pericol 59 de familii care refuzăsăfie strămutate din caza faptului că nu au ajuns la nicio înțelegere în privința despăgubirilor. „Vădați seama că oamenii sunt speriați de toată această situație pentru că nu știu ce se va întâmpla. Vreau să-i liniștesc însă , pentru că noi suntem pregătiți pentru a lua toate măsurile necesare protecției lor în caz de dezastru. Suntem în alertăContinuă și credem că totul va fi bine. La această dată, în pericol iminent, sunt doar șase familii care se aflăchiar pe direcția de deversare a saramurii” – ne-a spus primarul localității Ocnele Mari, Petre Iordache.