Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Spitalul Județean obligat de CAS să-și restructureze personalul

” Buget de austeritate

REORGANIZARE. Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea a cerut conducerii Spitalului Județean de Urgență săreducă schema de personal și săacorde o atenție mult mai mare internărilor pe care le fac medicii. În acest moment, organigrama spitalului este una foarte încărcată, iar costurile sunt extraordinar de mari. SJU are mai mult personal de îngrijire sau la birouri decât medici specializați.

Chiar dacă , așa cum susțin cei de la CAS, numărul angajaților este mare, saloanele din spitalul județean aratăîn continuare rău, gândacii colcă ie prin paturile bolnavilor, iar pacienții care au nevoie de îngrijire sunt lăsați la mâna rudelor sau, și mai grav, pe mâna celorlalți bolnavi. Cu excepția personalului de îngrijire de la secția de Terapie intensivă, toți ceilalți mimeazămunca sau o fac contra cost. Bolnavii ar putea scă pa de teroarea gândacilor, care-i obligăsăfacă cu rândul atunci când dorm, dacă angajații ar face curat așa cum trebuie.

Conducerea spitalului spune de fiecare datăcând se deschide acest subiect că personalul face igienizarea saloanelor, dar gândacii rezistăcu stoicism în fața substanțelor. Nimic mai fals: igienizarea se face o datăpe zi, cel mult de ori ori, dimineața și la schimbul de ture, și atunci cu apăchioară. Un exemplu pozitiv concludent în acest sens poate fi Clinica de chirurgie din Cluj, care funcționeazăîntr-o clădire cu o vechime de două ori mai mare decât cea a SJU Vâlcea, dar nu vezi un gândac și asta dintr-un motiv foarte simplu: personalul spalădin oră-n orăcu dero și dezinfectanți, peste tot, nu doar în fața cabinetelor medicilor, cum se practică la Vâlcea.

Bolnavii închipuiți dau bătăi de cap CAS

În timp ce organigrama este încărcatăcu plimbători de mape și mopuri, numărul medicilor specialiști a rămas același. „Se plâng că nu au medici specializați, dar cu toate astea au o grămadăde infirmiere sau alt personal de îngrijire. Ar trebui sărevizuiască organigrama”, preciza cu ceva timp în urmăpurtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, Dorel Constantinescu. De asemenea, acesta susține că reprezentanții SJU Vâlcea ar trebui săfacă mai puține internări și doar în cazul persoanelor care au într-adevăr nevoie, pentru a se evita depășirea cheltuielilor prevăzute în contractul cu CAS Vâlcea. „Spitalul nu este un azil. Trebuie internați doar cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Nu trebuie săne internăm doar așa, că nu avem ce face”, a adăugat Dorel Constantinescu. Despre problema internărilor la Spitalul Județean, s-a discutat în fiecare an. Conducerile CAS și SJU nu sunt la prima încercare, dimpotrivă. De fiecare dată, capii celor două instituții discutăacest subiect, dar nimeni nu are curajul săși aplice măsurile. Socialii trăiesc bine mersi de ani buni de zile în saloanele spitalului, mai ales în anotimpul rece când cheltuielile de întreținere îi lasăfără pensie.

Reorganizare cu repetiție

Spitalul Județean de Urgențăva fi obligat să-și modifice, pe cât posibil, structura organizatorică privind gradul de ocupare al paturilor. Una din dispozițiile recente ale Ministerului Sănătății prevede ca spitalele sădeținăstructuri flexibile ca sărăspundănevoilor pacienților. Atât la nivel central, dar și la nivel de județ, sunt secții și compartimente supraaglomerate, unde pacienții stau câte doi în pat, cum ar fi secția Medicalăși Neurologie, dar și secții în care cererea este scă zută.

Ministrul Sănătății a solicitat managerilor săanalizeze gradul de ocupare al paturilor și situația din fiecare unitate, dându-le posibilitatea ca, în funcție de necesități, sămodifice structura unității sanitare. O altăsoluție de moment se referăla internarea pacienților unei secții supraaglomerate în alte secții libere.

Georgeta Săliște, managerul generala al SJU Vâlcea, a afirmat că nu are nimic împotrivăși că va încerca săaplice măsura, dar nu știe dacă o va putea menține pe o perioadă mai mare de timp: „Măsura a mai fost stipulată, la un moment dat, și de fostul ministru al Sănătății, Bazac, cel care a prevăzut dotarea spitalelor cu rezerve de paturi. Pot spune că decizia este binevenită, dar trebuie săținem de cont și de specialitățile compatibile. Avem de-a face cu două grupe medicale, Chirurgie și MedicinăInternă, ori nu putem muta pacienții din prima categorie în cea de-a doua grupă. În prezent, toate secțiile spitalului sunt aglomerate, dar putem face o reorganizare a unității, pe termen scurt.”

Georgeta Săliște a precizat că reorganizarea paturilor va intra în atribuțiile managerilor și directorilor medicali, astfel încât săfie evitat disconfortul pacienților, posibilele disfuncționalități generate în special de condițiile epidemiologice necorespunzătoare.