Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ȘPAGA DNA DIN CONTURILE PSD

” La Vâlcea se judecă

secretarul executiv al Organizației Județene PSD Satu Mare este judecat la Tribunalul Vâlcea pentru trafic de influență” denunță torul nu este altul decât Gheorghe Ciorbă, cel care i-a mai denunțat la DNA și pe foștii miniștri Ioan Avram Mureșan și Traian Decebal Remeș ” procurorii au luat urma banilor până în conturile filialei Satu Mare a PSD

Pe rolul Tribunalului Vâlcea se aflăspre judecare un dosar penal, strămutat de la Satu Mare, prin care Vasile Fernea, secretar executiv al Organizației Județene Satu Mare a PSD a fost încadrat, ca inculpat, în prevederile Codului Penal de trafic de influență, de că tre procurorii DNA. În rechizitoriu, se spune că acesta, în cursul anului 2004, prevalându-se de influența pe care o exercităasupra unor funcționari superiori din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și Garda Financiară Satu Mare, a pretins și a primit de la un om de afaceri, care făcea obiectul unor controale din partea instituțiilor sus-menționate, 130 de milioane de lei vechi și 1.000 USD. Numai că grosul banilor, adică cele 130 de milioane, nu a rămas la Fernea, ci s-a îndreptat că tre casieria partidului pentru susținerea campaniei electorale a anului 2004. O serie de bancnote înregistrate și inscripționate cu cernealăspecială, în vederea organizării flagrantului de luare de mită, au ajuns în casieria PSD-ului din acel județ. Acum, DNA cere „corpul delict” înapoi, dar partidul se opune.

Strămutarea cauzei

Dorind săse evite eventualele presiuni asupra părților implicate în proces, dosarul penal a fost strămutat la Vâlcea, iar, prin proces, DNA cere înapoi de la PSD banii depuși de Fernea la casierie, După cum ne-au relatat surse judiciare. Banii constituie o probăa delictului, fiind identificabili După seriile numerice inscripționate pe bancnote. Cum PSD se aflăpractic în posesia unui bun ce face obiectul unui dosar penal, partidul a fost chemat și el la tribunal, unde va fi reprezentat de trezorierul său, Aristide Roibu.

Surpriza din dosar

Răsfoind dosarul aflat la grefa Tribunalului Vâlcea am constatat că omul de afaceri este nimeni altul decât Gheorghe Ciorbă, cel care i-a mai denunțat la DNA și pe foștii miniștri Ioan Avram Mureșan și Traian Decebal Remeș. El s-a pus benevol la dispoziția DNA, fiind de acord săparticipe la organizarea unor operațiuni de flagrant în acest sens. Ceea ce scapămultora, este faptul că din dosarul amintit rezultăcă Ciorbă- de meserie autodenunță tor la DNA – a dat banii în 2004 și s-a autodenunțat în 2005. De ce oare?

Făcă tura DNA

De la colegii de breaslădin Satul Mare am aflat că situația din dosarul „Mita de la PSD” este diferităFață de ceea ce a reținut procurorul de dosar. Potrivit informațiilor primite, filiala județeană a Partidului Social Democrat a beneficiat în 2004 de un sponsor neașteptat. Este vorba despre biroul teritorial al Departamentul Național Anticorupție Satu Mare, ai că rui bani, proveniți, pare-se, din fondul special destinat flagranturilor, ar fi ajuns în conturile PSD. Banii ar fi fost dați indirect, prin intermediul lui Gheorghe Ciorbă, devenit, turnătorul de profesie al acestui departament. DNA-ul a ratat însă flagrantul, astfel că 130 de milioane de lei vechi au fost înregistrați în evidențele contabile ale PSD și folosiți în campaniile electorale. Acum, DNA este acuzat de reprezentanții partidului de imixtiune în viața internăa PSD și că se substituie Curții de Conturi, instituția abilitatăsăcontroleze problemele legate de finanțarea partidelor politice.


Istoric

Povestea banilor încasați de filiala PSD Satu Mare a început în 2004. Atunci, Gheorghe Ciorbă, devenit ulterior celebru în scandalul „caltaboșilor lui Remeș”, a semnat o adeziune la PSD. În acest context, afaceristul Ciorbăa cotizat la partid, în decursul aceluiași an, 13.000 RON. Banii au fost primiți de fostul secretar executiv al organizației județene de partid, Vasile Fernea. Omul a luat banii, a emis chitanțăși i-a depus în contul partidului. Un an mai târziu, Gheorghe Ciorbăface un autodenunț la DNA și procurorii anticorupție trec la treabă, iar Vasile Fernea devine inculpat într-un dosar de trafic de influență. Potrivit DNA, finanțarea PSD de că tre afaceristul Gheorghe Ciorbăs-ar fi făcut în scopul obținerii unor avantaje economice. În aceste condiții, PSD consideră, potrivit actelor depuse la dosarul cauzei, că procurorii DNA Satu Mare nu au nicio calitate săverifice sursele de finanțare ale unui partid, atribuție exclusivăa Curții de Conturi.

Semne rele anul are

Vasile Fernea, pe lângă calitatea de lider PSD, a mai fost și șef al Corpului de Control al Prefecturii Satu Mare până în anul 1994, dar și șef al Inspectoratului Județean al Poliției Satu Mare. Studiind stenogramele aflate în dosar (conținutul înregistrărilor telefonice dintre denunță tor și Vasile Fernea), rezultăneîndoielnic, faptul că denunță torul nu a beneficiat de nici o intervenție nelegalăsau cu consecințănelegală, mai mult, Gheorghe Ciorbăreproșându-i lui Fernea că nu a fost ajutat cu nimic.

Final cu cântec

Dosarul este pe rol la Tribunal. Instanța vâlceană are acum ce analiza. De la cotizație la mită, este cale lungăși greu de dovedit. S-ar putea ca iar săfie un fâs și DNA săo mai ia odatăplasă. În această cauză, un singur lucru este cert și anume că banii DNA sunt la PSD. Iar dincolo de acuze și apărare, de critică și laudă, existămulte semene de întrebare. Unele chiar iritante. Banii pretinși de DNA au fost dați de un interlop „dubios” – intim al PSD – unui politician de prim rang și miros tare urât. „Ia te uităce cotizații au ăștia de la PSD?” – pot spune social democrații săraci. Un mezilic de 130 de milioane de lei, la nivelul anului 2004, unui partid de sărăntoci ce existăDupă chipul și asemănarea prezidelului onorific Ion Iliescu. Nu te joci cu onoarea lui și a ăstora dom’le! Și auzi cum califica ei ancheta DNA?… „Amestec în treburile interne ale partidului”. Parcă mai era unu’, prin ’89, care lacrima la fel. Așa tovarăși. Nu vălăsați păcă liți și intimidați de dușman! Vigilențămaximă, că agenturili nu doarme. Trăiască partidul în frunte cu tovărașii, știu ei care Și auzi cum se cheamătraficul de influențăîn viziunea psd-isto- iliesciană? Spicuim din dosar: „Ajutor dat unui membru al partidului când acesta avea nelămuriri în legăturăcu activitatea unor autorități locale”. Ce nu e clar? E principiul solidarității… Adică o mânăspalăpe alta și împreunăcontribuie la bunăstarea alor noștri. Iar cum noi trăim prin reprezentanții noștri, e vorba de bunăstarea tuturor, ce nu văe clar? până una alta, măi dragădomnilor, lucrurile „e” clare: banii de mităsunt în conturile PSD. Dar unde altundeva ar fi putut fi, că iată, Iliescu, Năstase, Mitrea, DIP, Geoană, Hrebe ș.a. sunt săraci lipiți pământului, aracan di iei! Nici măcar de-o cupăde Louis Roederer Cristal Brut 1990 nu au, să-și curețe și ei caviarul dintre măsele Vom trăi pe viu procesul și vom vedea ce o mai ieși și aici.

P.S.: – Omul de afaceri Gheorghe Ciorbăeste și el un „crin” otrăvit, pentru Satu Mare, precum este Crin Popescu, pentru capitala noastrăde județ. Delatori de meserie. Ciorbă, însă , este la a treia recidivă. UrmeazăCrinu, că are pe conștiințădoar un caz. În martie 2005, Ciorbăa denunțat un funcționar din Primăria Satu Mare, care primise 40.000 de euro, ca săintervinăîntr-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală. A urmat cazul Remeș – Mureșan și deocamdată, ultimul, cazul acesta cu PSD-ul. Numai că Dumnezeu nu doarme și turnătorul colaboraționist al DNA este și el trimis în judecată, alături de Remeș și Muresan, dar și într-un alt caz, de Pachetul de pe lângă Judecă toria Negrești Oaș, pentru evaziune fiscalăde 13 miliarde de lei vechi.

Radu Dumitrescu