Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ȘOSEAUA MORȚII

 DN 7 locul unde se petrec cele mai multe tragedii rutiere

REALITATE. Traficul din județul nostru este comparabil cu cel de pe DN 1, unde media zilnică ajunge la 50.000 de autoturisme. În Vâlcea, media este de 20.000 de vehicule, dar peste 70% sunt mașini mari, de peste 3,5 tone

 

În urmăcu câteva luni, Consiliul Județean Vâlcea a aprobat o decizie a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), în urma că reia, împreunăcu Inspectoratul de Poliție s-au instalat camere de supraveghere video în nouălocalități de pe Valea Oltului, Dealul Negru și pe drumurile dintre Râmnicu Vâlcea, Drăgășani și Horezu. Sistemul fotografiazăinstantaneu mașinile care depășesc viteza legalăși transmite datele automat, prin telefonie mobilă, la dispeceratul Poliției Rutiere Vâlcea. Șase camere au fost montate pe DN 7, în localitățile Câineni, Brezoi, că limănești, Bujoreni și la Milcoiu, două camere pe DN 67 (Rm. Vâlcea-Horezu) și alte două pe DN 64 (Rm. Vâlcea-Drăgășani). La intrarea în județ, pe toate drumurile, au fost montate panouri de atenționare despre supravegherea video a traficului rutier. Cu toate acestea, drumurile naționale sunt considerate, în continuare, cele mai periculoase zone din județ. Traficul din județul nostru este comparabil cu cel de pe DN 1, unde media zilnică ajunge la 50.000 de autoturisme. În Vâlcea, media este de 20.000 de vehicule, dar peste 70 la sutăsunt mașini mari, de peste 3,5 tone.

 

75 de accidente în municipiu

 

DN 7 este considerat locul în care se produc cele mai multe accidente. Anual, aici au loc zeci de accidente, multe dintre ele soldate cu victime umane. Conform unei statistici elaboratăpe o perioadă de 5 ani, de Poliția RutierăVâlcea, cele mai multe accidente se produc din cauza vitezei și depășirilor. De la începutul anului și până acum, s-au înregistrat 233 de accidente, cu 11 mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2007. Aceste tragedii au condus la un bilanț cutremurător: 28 de morți, 100 răniți grav și 218 răniți ușor. Din cele 233 de accidente, nu mai puțin de 75 au avut loc în municipiul Rm. Vâlcea. Dintre acestea, 17 au fost accidente grave, soldate cu 4 morți și 16 răniți grav. Una dintre localitățile în care s-au produs cele mai multe accidente din ultimii 5 ani este Câineni, urmatăde Bujoreni și că limănești. În Câineni s-au produs 58 de accidente, soldate cu 22 de morți, 39 răniți grav și 46 răniți ușor.

Pe lângă viteza excesivăși depășire, o altăcauzăcare duce la producerea accidentelor este traversarea neregulamentară. Din această cauză, au avut loc 45 de accidente, soldate cu 14 morți, 17 răniți grav și 18 răniți ușor.

Sfaturi utile

 

Cele mai multe accidente se înregistreazăpe drumurile naționale care sunt asimilate ca străzi municipiului unde, cei mai mulți șoferi măresc viteza de deplasare. Viteza coroboratăcu nerespectarea unor reguli de circulație simple și indisciplina în trafic Față de ceilalți participanți mărește considerabil producerea unui accident rutier grav. Împreunăcu autoritățile locale, Poliția Rutierăsupraveghează, îndeaproape, sensurile giratorii de la Moara Boromir Sud, pasarela Râureni, intersecția BCR, intersecția Tudor Vladimirescu cu Calea București și Calea lui Traian Nord cu Calea București.

Subcomisarul că tălin Oprescu ne-a declarat: „Poliția Rutierăacționeazăcu aparatura din dotare în special în zonele unde s-au înregistrat cele mai multe evenimente rutiere: că zănești, Râureni, că limănești, Budești și Ionești”. De asemenea, el a făcut câteva recomandări șoferilor pentru ca evenimentele rutiere grave săfie evitate: „Recomandăm ca deplasările săfie evitate când se înregistreazătemperaturi ridicate. De exemplu, anul trecut, pe DN 64, intersecția cu Ocnele Mari, s-a înregistrat un eveniment în care șoferul și-a pierdut cunoștința din cauza că ldurii”. Așadar, mare atenție la starea de odihnă, starea psiho-fizică și starea tehnică corespunzătoare a vehiculului!

 

Cele mai tragice accidente rutiere

 

Poliția Rutierăare un rol foarte important în menținerea unei stări de normalitate în circulația vâlceană . Astfel, ei colaboreazăcu administratorii drumurilor care sunt obligați săverifice periodic starea drumurilor. Cu toate acestea, cele mai multe accidente nu s-au petrecut din cauza stării drumurilor, ci din cauza aglomerației rutiere.

Reamintim mai jos, unele dintre cele mai tragice accidente rutiere:

 

Vineri, 13 iulie 2007, pe DN 67 B, lângă comuna Sutești, a avut loc un alt accident, de această dată, soldat cu decesul unui pieton. Cristian Anghel, 28 ani, din Drăgășani, conducea autoturismul marca Skoda Octavia din direcția Gușoieni – Drăgășani și l-a lovit cu partea dreaptăFață pe Mihai Buică , 21 ani, din Sutești care circula pe partea stângăa drumului pe direcția Drăgășani – Gușoieni. Pietonul Mihai Buică a intrat brusc pe partea carosabilă, fără săse asigure și a murit pe loc în urma impactului.

 

Lovit din plin de un Citroen

 

Miercuri, 28 februarie a.c., în jurul orei 20.00, pe drumul ce leagăRâmnicul de municipiul Drăgășani a avut loc un grav accident de circulație, soldat cu decesul unui bărbat. Victima se numește Vasile Bârlan, de 38 de ani, din municipiu, și, din câte spun polițiștii SPR Vâlcea, acesta a vrut sătreacă strada fără săse asigure. El a fost lovit din plin de un Citroen, la volanul că ruia se afla Cristi Ilie, ofițer de zonăla OMV Petrom, din Rm. Vâlcea. În urma impactului, victima a fost proiectatăla câțiva metri pe asfalt. Vasile Bârlan a murit în drum spre spital. Imediat După accident, Cristi Ilie a fost dus la spital pentru a i se recolta sânge în vederea stabilirii alcoolemiei și la Parchet pentru a da declarații.

 

Din cauza vitezei, doi tineri și-au pierdut viața

 

În noaptea de sâmbătăspre duminică , 21/22 iunie a.c., în jurul orei 02.30, în Prundeni a avut loc un grav accident de circulație soldat cu moartea a doi tineri. Bogdan Mîndrea, de 24 ani, din județul Galați, conducea un BMW 316, în localitatea Prundeni, din direcția Rm. Vâlcea că tre Drăgășani. La un moment dat, a pierdut controlul volanului din cauza vitezei excesive și a consumului de alcool și a intrat în derapaj părăsind partea carosabilă, lovindu-se violent de un stâlp de telegraf și o salcie situate pe partea dreaptăa drumului, Față de direcția de deplasare a autoturismului. Atât șoferul, cât și pasagerul Ion Dobrin, de 24 ani, din Drăgășani, au murit pe loc. Cei doi se întorceau din Orlești, de la o discotecă și se îndreptau spre locuința lor din Drăgășani. Cele două victime nu purtau centura de siguranță.

 

Accident în lanț soldat cu doi morți și un rănit

 

Joi, 5 iunie a.c., în comuna Bărbătești, a avut loc un grav accident de circulație în urma că ruia două persoane, tatăși fiică , au murit. Gheorghe Coconu, de 37 ani, din comuna Mateești, conducea o Dacia Logan, pe DN 67, iar în localitatea Bărbătești, într-o curbăla dreapta, a intrat în coliziune frontalăcu o autoutilitarăMercedes Benz, condusăde Marian Geaică , de 33 de ani, din București. Acesta circula regulamentar din direcția Tg. Jiu spre Rm. Vâlcea. În urma impactului Dacia Logan a fost proiectatăîn alt autoturism Dacia Logan condus de Mircea Crișovan, de 37 de ani, din județul Hunedoara, care circula regulamentar din direcția Rm. Vâlcea – Tg. Jiu. Șoferul vinovat de producerea accidentului a murit pe loc și a fost scos de pompierii militari din fiarele contorsionate. Soția acestuia, Ancuța Coconu, de 32 de ani, a fost transportatăla Spitalul Județean Vâlcea unde i-a fost stabilit diagnosticul „traumatism prin accident rutier și fracturi costale” rămânând internată. Fetița celor doi, Georgiana Gabriela Coconu, în vârstăde numai cinci ani, a fost transportatăla Spitalul Județean Vâlcea, unde i-a fost stabilit diagnosticul „traumatism cranio-cerebral acut deschis, cu fracturăparietalăși scalp, fracturăcol femural stâng”. Fiind în stare foarte gravă, ea a fost transferatăla Spitalul de UrgențăBucurești, la Reanimare, unde, în cursul zilei de vineri, 6 iunie a.c., a murit.

 

O femeie a murit și 6 persoane au ajuns la spital

 

O femeie a murit, iar alte șase persoane au fost rănite, în urma derapării unui microbuz, care a intrat în coliziune frontalăcu un autotractor. Accidentul a avut loc sâmbătă, 7 iunie a.c., pe DN 7, în afara localității că limănești. Lucian Sîrb, de 34 ani, din județul Sălaj, se afla la volanul microbuzului Volkswagen, care transporta 7 persoane, iar într-o curbădeosebit de periculoasăla dreapta, a pierdut controlul asupra direcției, neadaptând viteza de deplasare la condițiile de drum. Mașina a derapat spre stânga și, ieșind în afara drumului, s-a lovit de un parapet din beton, După care mașina a fost proiectatăpe carosabil pe banda de deplasare Rm. Vâlcea – Sibiu, intrând în coliziune frontalăcu un autotractor marca Scania, ce tracta o semiremorcă . În urma impactului, șoferul microbuzului și alte două persoane (Monica Petrar și Major Marcit) au rămas încarcerate, motiv pentru care a fost chematăechipa de descarcerare a ISU Vâlcea. După aproape trei ore de eforturi, membrii echipajului de descarcerare au reușit săsalveze cele trei persoane dintre fiarele contorsionate. Alte 3 persoane au fost rănite grav, iar o alta, pe nume Irina Mocan și aceasta pasagerăîn microbuz a decedat pe loc suferind leziuni grave în accident. Cei 3 pasageri descarcerați precum și ceilalți 3 răniți grav au fost preluați de Serviciul Județean de Ambulanțăși au fost transportați la Spitalul Județean de Urgențăal județului Vâlcea pentru a li se acorda îngrijiri medicale.

 

O femeie și-a pierdut viața, alta a fost grav rănită, iar doi copii, de 1 an și 9 luni și 10 ani, au ajuns la spital

 

Pe Drumul Național 7, aproape în fiecare zi are loc un accident de circulație. Tragediile se consumăcu o rapiditate uimitoare, iar oamenii mor fie pentru că se grăbesc, fie pentru că nu sunt atenți la trafic sau, pur și simplu, pentru că așa le-a fost soarta. O soartănecruțătoare a avut și Doina Bernea, de 57 ani, din București, care a murit în urma unui accident de circulație. Femeia se afla la volanul unui Volskwagen Passat, iar în localitatea Câineni, la ieșirea dintr-o curbăla stânga, din cauza neatenției, a intrat pe contrasens, lovindu-se frontal de un tir Renault, condus din sens opus de Martin Ziatko, 21 de ani, din Slovacia. În urma accidentului, femeia care conducea Volkswagen-ul a murit, iar pasagerii din Dacie au fost transportați la spital cu răni ușoare. Printre pasagerii Daciei se aflau și doi copii, unul de 10 ani care a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral acut închis, contuzie abdomen” și un copil de 1 an și 9 luni care a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis.

 

Un copil de 3 ani a murit din cauza părinților săi

 

Un copil de trei ani și-a pierdut viața duminică , 16 septembrie a.c., într-un grav accident de circulație petrecut în localitatea Ionești. Marius Dumitru, din Galați, a fugit de lângă părinții săi traversând strada prin loc nepermis, fiind lovit de un Logan, condus de Alexandru David, din Rm. Vâlcea. Dându-și seama de gravitatea situației, șoferul l-a urcat în mașinăpe copil pentru a-l transporta la spital. În autoturism, s-au urcat și părinții lui, care erau foarte supărați că tânărul le-a accidentat copilul. În drum spre spital, în mașinăs-a iscat o ceartăputernică . După numai doi kilometri de mers, din cauza scandalului provocat de părinți și a neatenției la volan, șoferul a pierdut controlul autoturismului, ieșind de pe șosea și răsturnându-se într-un lan de porumb. În urma impactului, băiețelul a decedat. În mașinăse mai afla și sora sa, Adriana Stoica, în vârstăde șase ani care a fost rănităușor și transportatăla spital. Medicii au diagnosticat-o cu „traumatism abdominal cu plagănepenetrantăabdominală”. Conducă torul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.