Adrian Mesescu preocupat de soarta vâlcenilor
Așa cum relatam și în numărul trecut, insuficiența medicilor specialiști în medicina de urgențăîngreuneazăconsiderabil activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). Pentru a afla mai multe detalii despre acest serviciu și, mai ales, despre modul în care va fi soluționatălipsa medicilor specialiști, am stat de vorbăcu inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU), Adrian Mesescu.
Reporter: Cum este organizat SMURD?
Adrian Mesescu: Existănumai 11 județe care au operaționalizat acest serviciu prin programul Ministerului Sănătății care urmărește ca, în timp, acest serviciu săfie operațional în toată țara. Serviciul este destul de complex urmărindu-se, în primul rând, pregătirea profesionalăpentru cei care vor lucra, propriu-zis, pentru SMURD, dar și pregătirea organizatorică . Am primit de la Ministerul Sănătății trei ambulanțe de diferite tipuri: C, B și B1. Diferența este că ambulanța de tip B1 trebuie săaibă, permanent, medic specialist în medicina de urgență. Ambulanța de tip C poate avea paramedici în cazul în care nu existămedic specialist. Eu zic că ne-am organizat destul de bine până acum. Avem două echipaje cu paramedici și peste 20 de angajați au făcut cursuri de specializare pentru asistență medicalăde urgențăși descarcerare pe centre zonale, la Craiova.
Rep.: În ce situații va interveni SMURD?
A.M.: Noi suntem pregătiți sădemarăm lucrurile, dar nu vom lucra la capacitate maximăpentru că , așa cum știți, că nu avem medic care săfacă gardăla noi la ISU. În protocolul încheiat cu Unitatea de Primiri Urgență(UPU) a Spitalului Județean Vâlcea sunt stipulate activitățile noastre și care sunt situațiile în care vom interveni. În situația în care nu avem medic, ambulanța de la UPU ne poate trimite un medic, dar asta în cazul în care este o situație mai complexăîn care este nevoie de două ambulanțe sau chiar mai multe. Putem spune că noi vom ajuta celelalte ambulanțe. De exemplu: dacă o ambulanțăde-a spitalului a ajuns înaintea noastrăla un accident, noi intervenim numai dacă ni se cere ajutorul și, în mod special, pentru descarcerare. Neavând medic nu vom putea interveni decât în cazurile minore. Noi nu vom substitui ambulanța spitalului ci, vom colabora.
Rep.: Județul nostru are reprezentat zonal pentru acest serviciu?
A.M.: Nu. Este doar centrul zonal de la Craiova unde se face pregătirea. De asemenea, acolo este un medic coordonator al SMURD-ului Dolj, dar nu putem spune că suntem coordonați de ei. SMURD-ul este al ISU Vâlcea noi răspundem pentru tot, ne coordonăm oamenii, ne organizăm și ne mobilizăm în situații de urgență. De unde săavem medic coordonator dacă nu sunt decât 4 medici specialiști în medicina de urgențăîn tot județul? Formal, spitalul ne poate trimite un medic coordonator dar nu știu dacă acesta va avea timp săse ocupe de toate problemele pentru că va avea niște atribuțiuni. Acest medic coordonator pe județ este salariatul UPU și plătit de Spitalul de Urgență. El nu face program suplimentar, pur și simplu lucreazăla sediul ISU la fel cum ar lucra la spital.
Rep.: De ce nu se reușește angajarea unui medic care nu lucreazăla UPU?
A.M.: Din cauza summitului NATO și a alegerilor locale s-au amânat două serii de personal pentru pregătire care urmau sămeargăla Craiova. Astfel, am pierdut pregătirea a 12 oameni, însemnând personalul pentru o ambulanță. Cu toate că spitalul a scos la concurs posturile vacante, nu s-a prezentat nimeni. Mai grav este faptul că puținii medici pe care îi avea județul nostru au plecat în străinătate, iar cei care au ieșit de pe băncile școlii nu s-au înghesuit săse angajeze. Nu este vina nimănui pentru că s-a ajuns în situația asta, nici a spitalului, nici a noastră. Aceasta este încadrarea medicalăși organizarea la Vâlcea. În primul rând, nu existăștatul SMURD-ului pentru medici și nici în organigrama noastrănu este prevăzut. Existădoar subofițeri care vor fi paramedici După pregătirea de la Craiova.
Rep.: Cum se va rezolva această problemă?
A.M.: Problema se va rezolva în momentul în care, împreunăcu directoarea spitalului, vom ajunge la concluzia că s-au făcut destule încadrări și se considerăposibil ca un medic de la urgențăsăfacă și la ISU turăde serviciu.
Rep.: Ce conține protocolul dintre ISU și UPU?
A.M.: Protocolul nu conține altceva decât prevederi legale. Modul în care vom funcționa conform legii sănătății nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și ordinului ministrului sănătății, Eugen Nicolaescu.
Rep.: Când va începe SMURD săintervină?
A.M.: Nu văpot spune o datăprecisăpentru că nu depinde de mine. La ședința de marți, 24 iunie a.c., protocolul a fost acceptat în totalitate și s-a luat decizia ca dr. Ioan Mihail de la Autoritatea de Sănătate Publică sătransmităacest protocol subsecretarului de stat în Ministerul Sănătății Publice, Raed Arafat, medicul specialist care a înființat SMURD și care-l coordonează. Acesta ne va spune dacă ne încadrăm prevederilor legii și dacă protocolul este întocmit corespunzător. Avem promisiunea doctorului Mihail că până marți, 1 iulie a.c., vom afla care va fi data la care SMURD Vâlcea se va inaugura și-și va începe, propriu-zis activitatea.
Rep.: Când vom beneficia și de ajutorul unui elicopter SMURD?
A.M.: Existăun plan al Ministerului Internelor și Reformei Administrative privind dotarea cu elicoptere și, din câte știu, operațiunea a început. La ora actuală, MIRA creeazăstructurile organizatorice pentru ca acest plan săfie pus în aplicare cât mai curând. Cel mai apropiat centru care va beneficia de un elicopter SMURD va fi la Craiova, iar în cazurile de importanțămajorăVâlcea va apela la ajutorul lor. Nu cred că județul nostru va avea propriul elicopter SMURD. Poate peste câțiva ani, dar totuși măîndoiesc. până atunci, vom depune tot efortul pentru că ne aflăm în slujba cetățeanului.
Lasă un comentariu