Persecuție. Duran Miloșevici, nepotul fostului președinte al Iugoslaviei locuiește la Pojarevăț. El lucreazăca paznic de noapte la o societate comercială. Oficialitățile sârbe îl marginalizează, dar populația îl respectă.
Duran Miloșevici este nepotul, După frate, al fostului lider iugoslav, Slobodan Miloșevici. Tânărul este că sătorit cu o râmniceancă și împreunăau un băiat care se apropie de vârsta adolescenței. „Situația familiei fiicei mele este una ingrată” ne-a declarat Dorel Băiașu, tatăl soției acestuia.
Slobodan Miloșevici, fostul președinte al Republicii Iugoslavia, s-a născut în orașul Pojarevăț, în Banatul sârbesc. Nepotul său, din partea fratelui, Duran, este că sătorit, de peste 10 ani de zile cu o râmniceancă . Ea este fata lui Dorel Băiașu, concetățean de-al nostru, care locuiește în zona Ostroveni a municipiului. Zilele trecute, am avut o întâlnire cu acesta, discutând despre modul în care se trăiește azi în fosta Republică , cum sunt tratate rudele fostului președinte, care sunt condițiile socio-politice din țară și care sunt perspectivele actualei Serbii.
„Familia Miloșevici este marginalizată”
Dorel Băiașu povestește, nu tocmai încântat, despre câte trebuie săîndure cei care poartănumele de Miloșevici în Serbia. A fost, de mai multe ori, în vizităla fiica sa și a văzut, cu ochii lui, cum sunt marginalizați de oficialități, dar apreciați de oamenii simpli. „Am fost și eu la Pojarevăț. Acolo își are rădăcinile familia Miloșevici, acolo este și casa părintească a familiei. Acolo l-au și înmormântat pe fostul președinte. În curtea casei. Au fost răi și cu amintirea existenței lui, i-au refuzat până și preotul care trebuia săîi ținăslujba de înmormântare. Era ortodox. Nimeni din apropiații defunctului nu au fost prezenți. Le-a fost frică . toată lumea era amenințatăcu arestarea. Nici nevasta și nici copilul lui Slobodan nu au venit la înhumare. Dacă o făceau, erau cu siguranțăarestați. Mi-a povestit ginerele meu că regiunea era plină de ofițeri de securitate care aparțineau sârbilor, dar și forțelor NATO. Soția și fiul fostului patriot se aflăacum în Rusia. Au cerut și au primit azil politic. Acum suferătoată familia care a rămas în Iugoslavia. Ginerele meu este paznic, chiar dacă are studii superioare. Autoritățile se comportăînfiorător cu el. I-au fost refuzate înscrierile la concursuri pentru ocuparea unor posturi de ingineri, funcție pentru care este calificat. I s-a acceptat doar angajarea în calitate de paznic la o firmădin Pojarevăț. Fiica mea câștigă mai mult decât soțul ei, chiar dacă nu are pregătirea lui. Copilul lor are de suferit, în relațiile cu colegii. la școala în care învață. Este permanent tachinat, bruscat de ceilalți copii. I se aduc acuze care au fost puse și în „spatele” rudei fost președinte de țară , pe care, acum îl desconsideră. Pe nepot îl cheamăGoran și seamănămult cu unchiul său, Miloșevici. Am rugat-o pe fata mea săvinăacasă, să-și ia familia și săvinăla Rm. Vâlcea. Sârbii sunt patrioți și Dragan nu vrea sărenunțe la trecutul său. Își iubește trecutul, ține la neamul său și nu vrea săcedeze unei lupte pe care el este convins că o s-o câștige, cândva” – ne-a spus Dorel Băiașu.
„Războiul nu se va termina niciodată”
Râmniceanul sperăcă în câteva săptămâni fiica sa, împreunăcu familia, va veni în Vâlcea să-și petreacă concediul. Dorel Băiașu crede că în acest fel vor mai uita de greutățile din Serbia. „Îi aștept la Rm. Vâlcea în două , trei săptămâni. Trebuie săvinăîn concediu. Acolo se câștigă puțin, în comparație cu cât se câștigă acum la noi. Au scă zut mult, din punct de vedere al nivelului de trai. Unde erau sârbii acum 20 de ani? Nici nu ne puteam compara cu ei, aveau de toate. Munceau de 40 de ani în occident și aveau același câștig. Acum lucrurile s-au schimbat. Satele din zona Pojarevăț aratăsărăcă cios, oamenii nu mai sunt veseli și se uităcu dușmănie la noi, la români. Poate că au și dreptate. Noi, în istorie, nu ne certasem cu doi vecini: cu sârbii și cu Marea Neagră. Ajutorul pe care l-am dat americanilor în războiul din Kosovo, nu poate fi uitat de vecini. Iar războiul dintre musulmani și cosovari nu se va termina niciodată. Istoria Iugoslaviei, îmi spunea Dragan, este în Kosovo. Acolo își au ei originile, cum și noi le avem în Transilvania, spre exemplu. Chiar dacă trăiesc mai rău acum, cu mult mai rău decât o duceau până în război, nația sârbeacă știe să-și respecte istoria. O spun eu care am un ginere rudăcu fostul președinte Miloșevici și care am văzut pe viu cum stau lucrurile. Chiar dacă autoritățile încearcă săîl marginalizeze și îi fac viața grea, în frondă, locuitorii îl respectăși îl ajutăpe nepotul lui Miloșevici” – povestește râmniceanul.
Perspectivele actualei Serbii
În opinia vâlceanului nostru, viitorul actualei Serbii este unul nu tocmai sănătos. „toată lumea a intrat în U. E., inclusiv România și Bulgaria. I-am „înconjurat” pe sârbi și nu mai au ce face. Vor fi obligați, mai devreme sau mai târziu, sărespecte niște reguli care nu le aparțin. Vor trebui săfacă parte din Europa Unităși dacă vor acest lucru, trebuie sărespecte anumite reguli care nu sunt pe placul celor mulți, poporului. Și noi putem fi un exemplu în acest sens. Ce s-a ales de România După Revoluție? Nimic. Nimeni din cei mulți nu o duc mai bine. Trăim din ce în ce mai greu. Așa va fi și la iugoslavi. Sărăcie și viațăgrea.” Am încheiat dialogul cu interlocutorul nostru, având promisiunea că , la sosirea familiei Miloșevici în municipiu, vom avea ocazia sărealizăm un amplu interviu, care săcuprindăși aspecte necunoscute ale vieții faimoasei familii prezidențiale și rudelor acestora” – a încheiat Dorel Băiașu.
Lasă un comentariu