Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Situația la Ambulanțăeste dificilăîn continuare

” Impas financiar

Serviciul Județean de Ambulanță(SJA) Vâlcea Continuă sătreacă printr-o perioadă dificilădin punct de vedere financiar. Datoriile s-au strâns și au continuat săcrească , iar banii de la bugetul de stat par a fi tot mai puțini și, bineînțeles, insuficienți pentru plata furnizorilor și salariilor. Existătotuși și vești îmbucurătoare. De Moș Nicolae SJA a primit o ambulanțănouăde tip C.

Subfinanțare

Managerul Serviciului de AmbulanțăVâlcea, Alecsandru Maiorescu, a explicat impasul financiar prin care trece instituția pe care o conduce. „Situația la Ambulanțăeste foarte grea. Ea este caracterizatăde o subfinanțare totalăcare Continuă . Nu mai avem bani de salarii, avem datorii mari la furnizori. Am formulat cereri de finanțare că tre Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea (CAS – n.r.), că tre Casa Naționalăde Asigurări de Sănătate (CNAS – n.r.) și Ministerul Sănătății, însă , toți au avut un singur răspuns: săne descurcă m cum putem. În anul 2009, am prestat servicii medicale, realizate și validate, în valoare de 136 de miliarde, iar CAS nu a plătit decât 105 miliarde. Este adevărat că pe această sumăa fost înregistrat contractul de prestări servicii, însă , am explicat de la început că nu va fi de ajuns. La CAS nu e loc de negociere. Ne cheamăși ne prezintăsituația spunând că aceștia sunt banii de la buget. Diferența care ar mai trebui viratăeste de 30 de miliarde, bani cu care, dacă i-am primi, ne-am descurca foarte bine cu salarii, cu tichete, cu tot. Nu putem efectua servicii numai din banii încadrați în buget. Dacă omul are nevoie de noi Trebuie soluționate toate solicitările. Sperăm însă că Casa de Asigurări va înțelege situația și ne va mai da bani. Într-adevăr CAS a mai suplimentat bugetul cu 24 de miliarde pentru salariile pe ultimele luni, ajungându-se la suma de 129 de miliarde, dar 4 miliarde trebuie folosite pentru investiții în luna ianuarie, astfel că ar mai trebui 3,5 miliarde pentru al 13-lea salariu și încă 2,6 pentru prima de stabilitate pe semestrul I”, a explicat Maiorescu. Reprezentanții CAS au explicat încă din perioada precontractualăcă situația va fi grea.

Probleme datoritălegii 329/2009

Managerul Ambulanței mai este deranjat, la fel ca toate instituțiile bugetare, de intrarea în vigoare a legii 329/2009 referitoare la reducerea cheltuielilor cu personalul la 15,5 % Față de luna octombrie. „Inițial se spunea că legea nu se va aplica și pentru noi (serviciile de ambulanță- n.r.). Noi nu suntem bugetari get-beget, pentru că avem contract de prestări servicii cu Casa. Mai mult decât atât, dacă trimitem în concediu fără platămai multe echipaje, rămânem descoperiți, iar pacienții au de suferit. Spre exemplu, în perioada 17 noiembrie – 2 decembrie, au fost 955 de solicitări, între care 159 au fost efectuate cu întârziere datoritălipsei de personal, iar 76 au fost pierdute, oamenii preferând săia un taxi în loc săaștepte ambulanța. Dar ne vom conforma. Nu avem ce face”, a precizat managerul.

Moș Nicolae a adus o nouăambulanțăde tip C

Sunt totuși și vești bune. Moș Nicolae a adus la SJA o nouăambulanțăde tip C. Acest tip de ambulanțăeste destinatăintervenției medicale de urgențăla cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotatăcu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanței tip C este condus obligatoriu de un medic special pregătit, iar vehiculul este astfel construit încât săpermităaccesul la pacientul aflat în vehicul din toate părțile, targa fiind amplasatăîn mijloc, cu posibilitatea mutării acesteia la dreapta și la stânga și ridică rii ei la o înălțime care săpermităacordarea asistenței medicale de urgențăîn mod corespunzător. Ambulanțele de transport al nou-născuților aflați în stare critică fac parte din categoria ambulantelor tip C. Ambulanța a fost trimisă de Ministerul Sănătății, întrucât, din cele 3 mașini de tip C existente la SJA Vâlcea, două s-au învechit și trebuie săfie scoase din uz, După spusele managerului Maiorescu. Noua ambulanțăcu numere de Ilfov a fost adusăacum câteva zile de la Cluj și nu a fost încă desigilată, urmând săfie pusăîn funcționare în următoarele zile.

Alexandra Iordache