Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sit arheologic scă at, ca prin minune, de lamele escavatoarelor

Descoperire istorică importantă

Normal 0 21 VESTIGII ROMANE. O așezare romanădin secolul al doilea, descoperităîn Ocnele Mari, ar fi rămas pentru eternitate îngropatăîn uitare, dacă câțiva cetățeni nu ar fi descoperit printre molozul luat din această zonă, resturi ale unor vase, de-o valoare inestimabilă. Aici, societatea Govora SA urma săconstruiască , la începutul acestui an, un baraj de retenție care săpreia saramura în cazul unor noi prăbușiri în câmpurile de sonde din Ocne. Conștienți că sub pământ se aflăun adevărat tezaur arheologic, cei care au făcut marea descoperire au anunțat arheologii Muzeului de Istorie Vâlcea. Așa se face că situl a scă pat, ca prin minune, de lamele escavatoarelor, acum, arheologii scoțând la luminăvestigii romane de-o importanțăistorică copleșitoare.

Monede prețioase

Pe locul unde urma săse construiască barajul de retenție a fost, altădată, un sat roman, care cuprindea peste 20 de case, majoritatea acestora având structura din lemn. Atunci când pământul devenea infertil, povestește arheologul Ion Tuțulescu, vechii romani își ardeau locuințele, de teamăca zeii sănu se răzbune pe ei.

Din păcate, însă , în urma lucrărilor făcute, în zonă, de societatea vâlceană , situl a fost distrus aproape în totalitate, specialiștii luptându-se, acum, din răsputeri săscoatăde sub mormanele de pământ inestimabilele vestigii istorice. „Satul dateazădin perioada daco-romană, din prima jumătate a secolului al II-lea, și este poziționat foarte aproape de cetatea dacică Buridava. Aici, se stabilise, cel mai probabil, o comunitate de negustori care se ocupau cu comercializarea sării de la minele din apropiere. Am descoperit, cu ocazia săpăturilor, vase întregi de import „terra sigillata”. Ceramica aceasta de import era făcutădoar în centre meșteșugărești din Ungaria, Italia de Nord și Germania și aratărelațiile comerciale pe care le aveau zona aceasta cu întregul imperiu. Unelte nu am găsit prea multe, în schimb, am descoperit, monede, cele mai multe din timpul Împăratului Hadrian, care este urmașul lui Traian. De asemenea, am găsit monede de argint, dintre care una aparține soției lui Marcus Aurelius. Ceramica pictatăși vasele religioase găsite sunt închinate zeiței Iunona”, ne-a spus arheologul Tuțulescu.

Iuno (sau Iunona) este echivalentul roman al zeiței grecești Hera. Părinții zeiței sunt Saturn (zeu) și Ops, ea este sora mai mică și soția lui Jupiter/Zeus. Este numită”Lucina”, datorităfaptului că ajuta femeile la nașteri, fie „Juga”, pentru că era patroana că sătoriile. Ea, este de asemenea, „patroana protectoare” a orașului Roma fiind veneratăpe Capitoliul din Roma. Sărbătorile de 1 martie erau închinate ei, purtau numele de Matronalia (lat. femeie) și aminteau de rolul salvator pentru cetate al femeilor sabine răpite odinioară, care s-au aruncat în încă ierare între părinții și noii lor soți, împiedicându-i săse măcelărească reciproc. Când cetățenii romani au fost surprinși de un atac dușman neașteptat, gâștele au dat alarma, înștiințând pe Iunona care primește porecla de Monetal (cea ce dăalarma), salvând astfel Roma. Pentru că templul zeiței era în apropiere de locul unde se băteau monezile, baterea de monezi și monedele (banii) erau denumiți „moneta”.

Civilizații dispărute

Ca dovadăa faptului că în județul nostru existămai multe situri arheologice denotăfaptul că aici, în zona Olteniei de astăzi, exista o puternică activitate comercială, demonstrând, de altfel, și continuitatea populației daco-romane în aceste locuri. Arheologul Ion Tuțulescu susține că recentele descoperiri făcute la Ocnele Mari schimbă, aproape în totalitate, teoria din anul 1960, când a fost scoasăla lumina zilei Buridava. Se credea că romanii au părăsit aceste locuri, stabilindu-se mai aproape de apăși de zăcă mintele de sare, pentru a le exploata mai ușor. Datorităfaptului că Muzeul de Istorie a fost anunțat destul de târziu de existența acestor vestigii daco-romane, este foarte posibil, spune Tuțulescu, ca o mare parte a tezaurului istoric săse afle sub pământ sau chiar sub dig.

„A fost găsităfundația, din piatră, a unei locuințe, celelalte având structura din lemn. Multe dintre casele de aici, și mărefer la cele din lemn, au fost incendiate de proprietarii lor. Așa se explică de ce am găsit foarte mult pământ negru, care prezenta semne clare ale focului. După ce vom termina săpăturile în această zonă, ne vom axa pe dezgroparea materialului de epocă neolitică . După ce vom termina, o săvedeți, acolo, locuințe de tip bordei”, ne-a mărturisit Ion Tuțulescu.

Pe lângă casele găsite și artefactele de-o frumusețe rară, unele dintre ele descoperite intacte, arheologii au scos la luminăși un vechi cuptor pentru topit minereurile. „Săpând, am descoperit că există, în zonă, și alte civilizații, în afarăde cele romane, din epoca bronzului și cea eneolitică.