Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sistemele de apăpotabilădin județ, luate la control

 Inspectorii Direcției de Sănătate Publică în acțiune

NEREGULI. În această perioadă , inspectorii din cadrul Compartimentului Evaluare Factori de Mediu al Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, au efectuat evaluarea sanitarăa sistemelor publice de alimentare cu apăpotabilăautorizate anterior, dar și a unora noi. Au fost verificate sistemele de apă din Alunu, Voineasa și Berbești și au fost emise autorizații sanitare pentru sistemele de apăpotabilădin Budești, Popești și Valea Mare. Din păcate, cu ocazia acestor controale, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vâlcea au scos la ivealăo serie de nereguli în ceea ce privește administrarea sistemelor de apăpotabilădin localitățile vâlcene. Datele înregistrate la DSP indică faptul că în județul nostru sunt numai 44 de sisteme autorizate sanitar. „O mare parte din sistemele de apăse aflăîn mediul rural. Din câte se pare, vor fi preluate de o firmă, După fuziunea Apavil – Acvarim. Este binevenităinițiativă, dar acest lucru nu înseamnă că primarii nu trebuie săse mai ocupe de reabilitarea lor. Dacă actualii operatori nu se ocupăde întreținerea acestor sisteme existăriscul săavem o apăcare sănu mai constituie un factor de sănătate, punându-ne viața în pericol”, ne-a declarat, dr. Luminița Apostolescu, șef Compartiment Evaluare Factori de Mediu.

3000 de oameni din Vaideeni riscă săse îmbolnăvească din cauza apei

În urma verifică rilor, s-a constatat că sistemele de apă din Vaideeni, Costești și Horezu sunt deficitare. „Este vorba de întreținerea și exploatarea sistemelor respective care pot constitui factori de risc de poluare a calității apei. Cele mai mari probleme au fost identificate la sistemul Vaideeni și Izvorul Rece din aceeași localitate, de la care se alimenteazăpeste 3000 de persoane. Inspectorii noștri au constatat degradarea construcției de captare a sursei de apă, a clădirilor și instalațiilor stațiilor de pompare. Existăceva probleme și în ceea ce privește întreținerea și exploatarea în parametri normali a sistemului de apă. Pentru rezolvarea acestora s-a acordat un termen de un an, perioadă în care se vor face în continuare verifică ri. În cazul nerespectării măsurilor impuse se vor aplica sancțiuni și se poate ajunge chiar și la suspendarea autorizației”, ne-a mai spus dr. Luminița Apostolescu.

Sisteme de apăpotabilăca în Evul Mediu

Stația de captare a apei potabile din Horezu este veche și necesitălucrări urgente de reabilitare. „Sistemul din zona Horezu este uzat, depășit moral și tehnic. Necesităinvestiții majore pentru reparații capitale și tehnologice. Și acest sistem va fi preluat, dar tocmai din cauza acestor probleme s-a întârziat. Ideea este că operatorii care răspund în acest moment de sistemele de apătrebuie săse ocupe de reparații pentru ca preluarea săpoatăfi efectuatămult mai rapid. Controlul sanitar din teren este dublat de analizele de laborator ale apei și comunicarea rezultatelor privind riscurile identificate. Vom continua și în perioada imediat următoare aceste verifică ri”, ne-a mai precizat dr. Luminița Apostolescu.

1500 de persoane din Costești beau apă dintr-un sistem neautorizat

Dacă în celelalte localități unde au fost verificate sistemele de apăpotabilăneregulile apărute țineau de nevoia de reabilitare a stațiilor respective, în comuna Costești situația este ceva mai complicată, deoarece aici nu existăjuridic un operator. această situație persistăde mai bine de doi ani. „Administrația comunei nu poate asigura fonduri pentru un obiectiv de care nu răspunde”, ne-a informat șefa compartimentului Evaluare Factori de mediu.

Altfel spus, nu se știe clar cine este proprietarul terenului pe care se aflăstația de captare. Conflictul a apărut între Exploatarea Minierăși Primărie. Ambele instituții se spalăpe mâini de responsabilitate, considerând că administrarea stației respective trebuie efectuatăde cealaltă. În localitate, existădouă sisteme de captare a apei. Din cel de-al doilea, care nu a primit autorizație de funcționare, se alimenteazăcu apăaproximativ 1.500 de persoane, din care 800 de săteni, maicile și personalul auxiliar de la mânăstirea Bistrița și cele de la Centrul de Bătrâni din comună. „Este o problemămai dificilă, deoarece primăria nu poate aloca bani pentru ceva care nu-i aparține. Cu această ocazie, tragem un semnal de alarmăatât pentru Consiliul Județean, cât și pentru Prefectură, singurele instituții abilitate săgăsească o soluție urgentăpentru că toată zona nu poate primi apă din altăparte, ci doar din acest sistem” – ne-a mai declarat dr. Luminița Apostolescu.