Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se anunțăgreva generală

 Proteste sindicale la Uzinele Sodice Govora

Protestele si grevele determinate de criza Financiară mondialăse țin lanț în Vâlcea. Membrii sindicatului „Sodistul” de la Uzinele Sodice Govora SA au participat ieri la o grevăde avertisment, în semn de protest Față de refuzul patronatului de a le satisface una dintre revendică rile formulate cu ocazia negocierii noului contract colectiv de muncă .

„Negocierile dintre sindicat și patronatul USG au început în luna decembrie și s-au încheiat După 60 de zile, cu opt puncte nesoluționate din lista de revendică ri. În etapa următoare, cea de conciliere, șapte dintre acestea s-au rezolvat”, a declarat Lăcrămioara Bălan, directorul executiv al Direcției de Muncă și Protecție SocialăVâlcea, la ultima ședințăa Colegiului Prefectural. În această situație, conducerea sindicatului „Sodistul” a notificat patronatul USG că refuzămedierea și arbitrajul, declanșând astfel procedurile de protest prin grevăde avertisment și, eventual, grevăgenerală.

Potrivit directorului executiv al DMPS Vâlcea, pentru greva de avertisment de miercuri au semnat 82% dintre salariații uzinei, nemulțumiți de neacceptarea integralăa listei de revendică ri, care, în varianta inițială, cuprindea solicitări de naturăsalarialăși de îmbunătățire a condițiilor de muncă .

„Este un moment extrem de amar pentru mine, ca lider de sindicat și ca sodist. Aveam atâtea speranțe pentru acest an, dar această atitudine a polonezilor și impasul apărut erau chiar ultimele lucruri pe care mi le puteam dori. După aproape trei luni de zile de negocieri, nu am găsit nici cea mai mica înțelegere din partea patronatului. Am fost puși cu spatele la zid”, ne-a spus Adrian Mugioiu, liderul sindicatului „Sodistul”.
În plină crizămondială, sindicaliștii de la USG cer o majorare salarialăcu 45%, plus păstrarea primelor și a sporurilor. Este vorba despre prima de Paști de 350 lei, prima de Crăciun tot de 350 lei, prima de Ziua Sodistului de 200 lei și prima de vacanțăde 800 lei. Se pare că acestea au fost revendică rile la care până la ora actualănu s-a găsit o soluție. Păstrarea locurilor de muncă , înlăturarea discriminării salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă sunt câteva din revendică rile la care s-a găsit o rezolvare.

Patronatul Uzinelor Sodice Govora are cinci zile la dispoziție de la declanșarea grevei de avertisment pentru a găsi o soluție acceptatăde ambele părți. Dacă acest lucru nu se va reuși, atunci spre sfârșitul acestei luni sindicaliștii de la Sodistul vor intra în grevăgenerală.