” La Prefectură, control aspru de la MAI
VERIFICARE. Din 10 mai, a.c, la Prefectura Județului Vâlcea se aflăCorpul de Control al Ministerului Administrației și Internelor, ce va face o evaluare a activității instituției mai sus amintite pentru perioada 2009-2010. Controlul face parte din „Planul unic de inspecție al ministerului pe anul 2010” și va dura până în 21 mai. Inspecția va oferi o radiografie a situației existente și a modului în care funcționeazăinstituția, iar rezultatul acestui control, suntem înștiințați, va fi făcut public.
Prefectul județului Vâlcea, Petre Ungureanu, aflăm de la reprezentanții instituției, apreciazăacțiunea ca fiind binevenită, întrucât instituția nu a fost supusăunui astfel de control niciodatăde la înființarea sa. Astfel, vom afla dacă prefectul Ungureanu s-a achita sau nu așa cum se cuvine de îndatoririle sale și dacă va mai fi păstrat în funcție. Tot mai multe voci din interiorul Prefecturii, dar și câteva de la centru care s-au făcut auzite în teritoriu, susțin că este foarte posibil ca acest control săfie, de fapt, un pretext pentru decapitarea prefectului (încă ) în funcție care a deranjat destule spirite la nivel central.
Presa vâlceană a scris de foarte multe ori că Petre Ungureanu este un personaj nepotrivit pentru funcția ce-o deține și că un control, de genul celui ce se desfășoarăîn aceste zile la prefectură, este de bun augur în vederea confirmării sau infirmării aspectelor negative din activitatea prefectului, aduse la cunoștința opiniei publice de mass-media vâlceană . Mai mult decât atât, controlul de care văspuneam vine la scurt timp După ce Dorel Jurcan, printr-un comunicat de presă ce a stârnit zâmbete, a reafirmat sprijinul pentru Ungureanu în funcția de prefect. Situația este cu atât mai ilarăcu cât, în presă , a curs multăcernealăcu privire la faptul că prefecții sunt apolitici sau, măcar, încearcă săfie. Încă de la aprobarea acestei legi, partidele din rândul că rora au provenit prefecți au încercat, măcar de dragul aparențelor, săclădească o barierăîntre ele și aceștia, pentru a nu fi acuzate de ingerințăpolitică în actul administrativ. PD-L Vâlcea, însă , sare zidul de sticlăși afirmă, fățiș, zdrobind în picioare o serie de principii, declarându-și susținerea pentru Petre Ungureanu. De altfel, nici acesta, în multele și obositoarele sale ieșiri publice, nu face rabat de la gândirea de partid, declarând că este sensibil atunci când vine vorba de foștii colegi de partid. În plus, acțiunile sale din ultima perioadă ne demonstreazăfoarte clar că omul s-a pus cu tunurile pe primarii de colorați altfel decât portocaliu, amendându-i și pentru că respirăoxigen în exces.
Afaceri care miros urât
Ceea ce intrigă, totuși, este că prefectul Ungureanu, derapând de la convingerile sale politice și ieșind în decorul construit din interese personale sau de grup, a început săbombardeze cu amenzi și un primar PD-L, al că rui nume nu-l vom da publicității pentru a nu-i deteriora imaginea publică , din rațiuni ce ne depășesc. Revenind la controlul din aceste zile, trebuie spus că , fără dubiu, Corpul de Control al Ministerului Administrației și Internelor se va lovi de problemele deloc de neglijat ce vor fi sesizate din afacerile „Lahovary” și „Stațiunea PomicolăBujoreni. În cel de-al doilea caz, Instituția Prefectului e acuzatăcă ar încerca săgrăbească procesele de retrocedare pentru terenurile ce au aparținut până nu demult stațiunii pomicole vâlcene, în interesul unor miliardari ai orașului. De cealaltăparte, directorul stațiunii, Ion Botu, deși țipăca din gurăde șarpe că rămâne fără teren pentru cercetarea pomicolă, înstrăinează, ilegal, suprafețe mari unor terți. Dintr-un total de peste 700 de hectare, unitatea de cercetare și dezvoltare în domeniul pomiculturii nu va mai rămâne decât cu a zecea parte din ceea ce a avut. Domeniile stațiunii de cercetare, aflate în diferite localități ale județului au intrat în responsabilitatea comisiilor locale de retrocedare într-un timp record. Toate acestea în condițiile în care multe din terenurile stațiunii de cercetare sunt, la ora actuală, adevărate mine de aur pentru potențialii samsari imobiliari. Potrivit raportului prezentat chiar de că tre prefectul acuzat de exces de zel în retrocedarea terenurilor, stațiunea de cercetare a avut în administrare nici mai mult, nici mai puțin de 721 de hectare de teren agricol, în mai multe comune ale județului, terenuri care au revenit, în mare parte, proprietarilor de drept.
În ce privește „afacerea” Lahovary, este de menționat că dosarele, în acest caz, au fost instrumentate de Anca Ungureanu, soția prefectului Ungureanu. Femeia, se pare, s-a specializat în câștigarea proceselor care au la bazăacte false. Întâmplător sau nu, prefectul a fost anchetat cu ceva vreme în urmăde că tre Comisia de Disciplină a Camerei Deputaților – pe vremea când era parlamentar – pentru trafic de influențăîn instanțele judecă torești. Astfel, cu un avocat influent și niște autorități binevoitoare, moștenitorii lui Lahovary sunt la un pas de a pune mâna pe pădurea mult visată, singurul obstacol în calea restituirii ar putea fi o altărestituire că tre aceiași moștenitori, făcutăcu doi ani în urmă, undeva în apropierea Bucureștiului. Conform legii, statul nu poate restitui mai mult de 50 ha, dacă se constată ca familia Lahovary a fost pusă deja în posesie, restituirea de la Vâlcea se anulează de drept.
Lasă un comentariu