Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecatăa șase persoane pentru cauzarea unui prejudiciu de peste 1,8 milioane euro, săvârșit în dauna SC MENTCHIM SA Rm. Vâlcea.
Societatea s-a constituit în cursul anului 2005 în urma externalizării activității de întreținere și reparații a SC OLTCHIM SA Rm. Vâlcea, iar peste 90% din activități le derula cu această societate de la care primea peste 90% din fondurile bănești.
Valentina Crânguș, fost director economic în cadrul SC MENTCHIM SA, este acuzatăde abuz în serviciu contra intereselor personale pentru obținerea unui avantaj patrimonial în favoarea altei persoane. Ea mai este acuzatăși de fals în înscrisuri sub semnăturăprivată. De abuz în serviciu contra intereselor personale este acuzatăși Georgiana Budea, fost director comercial al SC MENTCHIM SA și Drăghici Presură, fost contabil al aceleiași societăți. Acesta este acuzat și de fals la legea contabilității. Ion Mihai, administrator de fapt și director general al SC GEN FERO CHIM SRL București și Ionel IliuțăAldescu, administrator al aceleiași societăți sunt acuzați de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu pentru obținerea unui avantaj patrimonial și de fals în înscrisuri sub semnăturăprivată. Ion Buștean, administrator al SC NEFERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin este acuzat de abuz în serviciu, în formă calificatăși continuată, pentru obținerea unui avantaj patrimonial pentru sine.
S-a dispus încetarea urmăririi penale Față de Vasile Șerbulescu, fost director general al SC MENTCHIM SA Rm. Vâlcea, deoarece în cursul urmăririi penale acesta a decedat.
„Activitatea” celor șase
În perioada 30 iulie 2005- 09 iulie 2007, SC MENTCHIM SA a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanții SC GEN FERO CHIM SRL București și SC NEFERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Serverin.
Concret, societatea SC MENTCHIM SA a încheiat cu cele două societăți, trei contracte comerciale cu încă lcarea normelor legale și ale atribuțiilor de serviciu. S-au efectuat plăți că tre aceste societăți în baza unor documente fiscale false, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societățile beneficiare ale plăților săfi livrat vreodatămarfă. Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidențele contabile ale niciuneia dintre societăți. Mai mult decât atât, în ce privește unul dintre contractele încheiate cu SC GEN FERO CHIM SRL, s-au întocmit note de recepție în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, După care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menționa că marfa s-ar afla la furnizor. În ce privește marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activității SC MENTCHIM SA Rm. Vâlcea, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă. Singurul scop al părților a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societățile așa-zis furnizoare. În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor celor șase inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecă toria Rm. Vâlcea.
Lasă un comentariu