Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Saramura a afectat culturile oamenilor

Peste 6 mii de metri pătrați compromiși

Normal 0 21 INEDIT. Profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul acțiunii de prăbușire controlatăa tavanului cavernei din Câmpul I de sonde, a declarat ca fenomenul e unic în lume și că este o experiențăunică la nivel mondial. Cu toate că a fost instituit COD ROȘU, autoritățile susțin că situația este sub control și că nu existăpericole majore. Primarul orașului Ocnele Mari susține și el că fenomenul este intens monitorizat, iar în cazul în care lucrurile vor decurge la fel de bine, este foarte posibil ca acțiunea săse încheie în maxim două săptămâni.

 

Poate fi controlată prăbușirea?

Potrivit declarațiilor specialiștilor, mărimea craterului format în urma prăbușirii tavanului cavernei din Câmpul I de sonde se va dubla în perioada următoare, însă , spun ei, acest fapt nu implică riscuri majore pentru populația din zonă. Zona de prăbușire a fost încercuităde jandarmi, care veghează, zi și noapte, ca lucrurile sănu scape de sub control.

Menționăm că marți, 11 august 2009, la sediul Grupului de Suport Tehnic de la Ocnele Mari, s-a desfășurat o ședințăde lucru la care au participat toți factorii de decizie implicați. Astfel, potrivit ultimelor măsurători cavernometrice făcute, situația prăbușirii controlate din Câmpul I de sonde evolueazăîn concordanțăcu prevederile Proiectului Tehnic de Execuție și Programului de Operare. Printr-un comunicat de presă al Instituției Prefectului ni s-a adus la cunoștințăcă „suprafața de rupere (craterul format și zona din jurul acestuia pe care se observăfisuri) a rămas la aproximativ 12.000 mp, iar suprafața craterului la circa 7.000-8000 mp. Nivelul saramurii a fost scă zut de la cota de 264 la 263,8”. Acest lucru înseamnă că procesul de taluzare s-a accentuat în partea de nord-vest, ceea ce duce la o oarecare stabilizare a situației, pericolul nefiind, așadar, total depășit.

În perioada care urmează, se va pompa controlat pentru a se menține cota mai sus amintită, dar și pentru a menține controlul permanent asupra fenomenului de prăbușire. „Pentru realizarea celor două punți, care vor înlesni calea de acces că tre cele patru familii rămase izolate, în cazul în care nivelul în lacul de acumulare de pe Pârâul Sărat va depăși cota de 267, se va face astăzi un necesar de materiale și forțăde muncă . Inspectoratul pentru Situații de UrgențăVâlcea asigura apăpotabilăpentru persoanele aflate în zona afectată”, se spune în același comunicat de presă .

Pregătiți de ce este mai rău

Întrucât la Ocnele Mari se menține, în continuare, CODUL ROȘU, 28 de cadre ale Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea sub coordonarea prim-adjunctului IGSU, general-maior Liviu Viorel Nemeș, sunt pregătite săintervinăîn orice moment cu un camion, trei autospeciale ale Grupei Operative, o salvare (SMURD). Potrivit informațiilor primite, la sediul MAI alte 32 cadre pot interveni în orice clipă, dacă situația o cere.

Trebuie spus că 20 de angajați ai Inspectoratului Județean de Jandarmi au și ei la dispoziție trei autoturisme de intervenție, acestea efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și două autoturisme. În plus, s-au primit numeroase asigurări potrivit că rora, cel puțin momentan, nu se pune problema evacuării altor persoane sau bunuri.

Mai mult decât atât, de curând, s-a început balastarea drumului care leagăsatul Cosota de restul localității, precum și amenajarea unei că i de acces pentru patru familii, în cazul în care acestea ar rămâne izolate în urma creșterii cotei în lacul de acumulare de pe Pârâul Sărat. Prefectul Remus Grigorescu a trimis în teren o comisie pentru a face o nouăinventariere a terenurilor și bunurilor persoanelor aflate în zona de risc potențial, iar Inspectoratul pentru Situații de UrgențăVâlcea va asigura apăpotabilăpentru persoanele aflate în zona afectată. Prefectul Remus Grigorescu a declarat că cele trei persoane care au fost evacuate sâmbătă, 8 august 2009, au asiguratăhrana, apă, precum și asistență medicală.

Echipajul SMURD a întocmit un dosar care cuprinde fișele personale ale membrilor celor șapte familii aflate în zona de risc potențial, în care sunt prevăzute afecțiunile și medicamentația necesară , precum și variantele de intervenție în situații de urgențămedicală.

Saramura a intrat în curțile oamenilor

Deși autoritățile au făcut tot posibilul ca bunurile oamenilor săfie cât mai puțin afectate de fenomenul de prăbușire controlată, totuși, au existat, se pare, și situații când lucrurile au scă pat de sub control. Câțiva cetățeni s-au plâns că grădinile și curțile au fost inundate, pe alocuri, de saramurăși se tem că recoltele le vor fi compromise.

Comisia formatăprin ordinul prefectului Remus Grigorescu a avut obligația de a inventaria terenurile afectate de saramurăși a terminat, zilele trecute, evaluarea. „Au fost inventariate terenurile a nouăfamilii. Suprafața afectatăeste de 6.500 metri pătrați, însumând culturi de porumb și grădini”, a menționat prefectul județului.