Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămânal, cel puțin doi copii din Vâlcea sunt maltratați și abuzați de părinții lor

 S-a înființat Centrul de primire în regim de urgențăpentru copii

GRAV. Cazurile de maltratare și abuz fizic sau psihic al copiilor se înmulțesc de la an la an. „Noi avem o echipăde profesioniști la compartimentul anchete și una la compartimentul telefonul copilului. Vrem săunifică m aceste compartimente, pentru că sunt convins că împreunăvor putea sădescopere toate cazurile de copii maltratați sau abuzați” – spune directorul Direcției Generale de asistență Socialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, Nicolae Badea.

De mai bine de o săptămână, în Rm. Vâlcea funcționeazăun Centru de primire, în regim de urgență, a copiilor maltratați și abuzați. Acest centru a fost realizat de Direcția Generalăde asistență Socialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, printr-un program Phare 2006. Proiectul, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, a fost gândit de directorul general al DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, și se vrea a fi o scă pare pentru copiii maltratați și abuzați fizic sau verbal de proprii părinți.

Cazurile de maltratare și abuz al copiilor sunt în creștere

În ultimii ani, în județul Vâlcea au existat zeci de copii care au fost victimele agresiunilor propriilor părinți. De la începutul anului, însă , aceste cazuri s-au înmulțit. Directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, susține că la ora actualăse confruntă cu cel puțin două cazuri de acest gen pe săptămână. Specialiștii din cadrul Direcției spun că maltratarea tinerilor are loc în toate clasele sociale, însă posibilitatea maltratării și abuzului asupra lor crește odatăcu problemele financiare ale familiilor lor. Majoritatea stărilor conflictuale din familii și din societate sunt cauzate de sărăcie, iar de multe ori cei care au cel mai mult de suferit sunt copiii. „În România, în ultimii ani, au fost numeroase cazuri de sadism, de mutilări ale copiilor, de molestări fizice și psihice, semnalate îndeosebi în familiile din pătura de jos a societății. Copiii maltratați sunt frustrați, pierd bucuria de dragoste și înțelegere a semenilor, iar sănătatea lor psihică este, pe termen mediu și lung, serios afectată. Noi încercă m prin acest proiect să-i scoatem din mediul acela și săle acordăm îngrijirile și atenția de care au nevoie” – a spus directorul Direcției, Nicolae Badea.

O echipăa DGASPC Vâlcea va lucra non-stop

Așa cum spuneam mai sus, Centrul de primire în regim de urgențăa copiilor maltratați și abuzați din Vâlcea a fost înființat de curând, el funcționând de aproximativ o săptămână. Acest centru are 15 locuri, la ora actualădoar un singur copil fiind cazat acolo. În cursul acestei săptămâni, însă , vor mai fi aduși doi copii, pentru care specialiștii Direcției vor începe o anchetă. Centrul are în dotare o mașinăcu care angajații de acolo se vor deplasa la orice orădin zi și din noapte la cazurile din județ. „Noi avem o echipăde profesioniști la compartimentul anchete și una la compartimentul telefonul copilului. Vrem săunifică m aceste compartimente, pentru că sunt convins că împreunăvor putea sădescopere toate cazurile de copii maltratați sau abuzați. Acești copii sunt „invizibili” și în general este dificil săpătrunzi în spatele ușilor închise și săaduci în fața opiniei publice ceea ce este considerat de mulți oameni ca fiind o problemăpersonală. Primul pas important este acceptarea faptului că existăîntr-adevăr o problemă. Natura și dimensiunea problemei trebuie adusăîn atenția opiniei publice și prezentatăimaginea ei cât mai completă” – a mai spus directorul general al DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea.