Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Sănu se bucure nimeni, prea devreme. Vin, curând, acasă, săContinuă m treaba la Primărie!”

 interviu cu ex-primarul Mircia Gutău, în Penitenciarul Colibași

Intrigați de declarația individului ce răspunde la numele de Silviu Popescu, care crede că este ziarist de seamăal județului nostru, făcutăprin intervenția telefonică la postul regional de televiziune VTV, i-am făcut o vizităde lucru, fostului primar Mircia Gutău, la Penitenciarul Colibași. Întreaga intervenție a acestuia, cu precă dere fragmentul în care descrie relația sa cu primarul pe care-l înjura și-l batjocorește în fiecare număr al ziarului său, l-am prezentat, spre ascultare, pe reportofon, interlocutorului nostru aflat în nefericire. Din totalul interviului luat, prezentăm, acum, doar un mic fragment, promițându-văsăreluăm dialogul, cu răspunsuri semnificative și teribil de deranjante pentru mulți „jupâni” ai urbei noastre, în numerele viitoare. Din motive de strategie jurnalistică , edităm doar răspunsurile care reprezintă”cavaleria ușoară”, lăsându-văîn așteptarea „pieselor grele”, ce vor deveni bombe de presă . Așteptați-văla ceea ce văașteptați mai puțin! ” Romeo POPESCU

(…)

” Reporter: Se ascunde în spatele hotărârii judecă torești de la Înalta Curte de Casație un semnal trimis spre politic, dorind săse afle că adevărata putere în România este Justiția?

” Mircea Gutău: Eu sunt convins că soluția datăde Înalta Curte de Casație și Justiție a fost datăca să-i dea o palmălui Băsescu. Sunt convins că au vrut să-i arate acestuia că Justiția e cea mai tare. Tot timpul l-au făcut ca pe dracu’ pe Băsescu, începând din campania electorală, unde l-au luat la mișto. Pentru că ei sunt cei mai tari. Și acum, au pus-o pe judecă toarea ce a ajutat l-a condamnarea mea, săfie șefăla Înalta Curte de Casație, săîi de-a o lecție. De-ai dracu’, m-au condamnat. Și au zis, dacă îl avem pe Gutău, să-l luăm și pe ăsta de la Craiova. Pe Solomon. După aceea, imediat, au luat dosarul Falcă , care s-a terminat la DNA și l-au trimis în judecatăîn instanță. Un alt primar al nostru. Apoi, am înțeles că primarul de la Brașov are două plângeri penale și l-au chemat și pe el la DNA. Ce este greu de înțeles? În cazul lui Solomon, am văzut, la televizor, că au o probă… o probăfoarte solidă(râs semnificativ de ironie – n.r.). Existăo înregistrare între Penescu și Mititelu, în care Penescu spune că i-a dat primarului suma de 50.000 de euro pentru autorizația de construcție. Asta este probă? Săfim serioși! (…)

” Rep.: Prin urbe se spune că la originea necazului dvs. stăfaptul că ați refuzat sădați niște lucrări de anvergură, de investiții majore, firmei soțului Elenei Udrea. Poate fi adevărat?

M.G.: Cei care fac asemenea supoziții sunt niște dobitoci, niște cretini. Orice primar, din orice municipiu, După legislația actuală, nu poate trișa nici o lucrare. Trecem peste mărunțișurile alea de 5000 -7000 de euro, care se pot încredința direct. Lucrările mari se publică pe site. Totul se face prin SEAP și existăo comisie de licitare. Eu, ca primar, După cazul acela din anul 2006, nu am mai făcut parte din nicio comisie. Ori, la fiecare licitație vin vreo 7-8-10 firme. La lucrările mari, se adreseazăla Finanțe, cu o cerere, obligatorie. Astea sunt criteriile. În momentul în care cineva nu este mulțumit, depune o contestație. Așa a câștigat cel care spun ăștia că e firma lui Udrea. Nu e firma lui Udrea firma respectivă. Firma care a câștigat este din Vâlcea, nu eram în comisie atunci. Și au contestat… După contestație, mi-au spus săContinuă m procedura și a câștigat firma După locul doi. Ne-au obligat să-i dăm contractul lui.

” Rep.: A început vânzoleala pofticioasăDupă funcția pe care ați deținut-o până mai de curând…

” M.G.: Eu nu doresc niciodatărău nimănui, orice ar fi. Poate candida cine poftește. că eu tot măîntorc. Dar, prin absurd, eu recomand, pentru postul de primar pe unul dintre cei doi viceprimari de acum. Sunt convins că ei sunt capabili săconducă primăria. Cu greu, dar pot conduce. În rest, cei care își vor anunța candidatura sunt apăde ploaie. Gigi Matei… MihăițăPersu, care apare peste tot în presă , are deficit… datorii de mii de euro. Acela care a fost prefect (Remus Grigorescu – n.r.) nici nu are sânge în el, habar nu are cu ce se mănâncă o licitație. Cine mai e? De la PNL, Pistol care are, tot așa, datorii de mii de euro. Acela care a fost președinte la PNL, Frâncu, care habar nu are nici el, nu cred că ar vrea săcandideze. Am înțeles că vrea Crinu Popescu săcandideze la primărie… Ha, ha, ha! E o glumă… se joacă …

” Rep.: Simțiți sprijinul colegilor dvs. din partid, sprijinul parlamentarilor PD-L?

” M. G.: Oooo, e mult de spus… Pe al unora, da… și le mulțumesc… (…)

” Rep.: Se pare că senatorul Jurcan vrea săcandideze la primărie.

” M. G.: (…) Parcă numai el? Să-i spui lui Jurcan că îi mulțumesc, dar sănu uite că măîntorc.

” Rep.: Spuneați ceva de Bulacu, de Zamfirescu, de Ana Maria Pătru… și de alții, mai mărunți… Nu cred că aceștia încearcă săvălovească pe la spate. Doar dvs. i-ați ajutat, i-ați făcut parlamentari?

” M.G.: Credeți că ei mai recunosc? Am, de exemplu, confirmarea a ceea ce s-a discutat în Austria, la schi, când a fost Bulacu, Jurcan… Păi, cum? Colegul tău este arestat, tu te duci în Austria la schi și acum răstălmăcești toate. Mi-a scris unul o scrisoare, transcrisăDupă o înregistrare din extern, cu ce s-a discutat acolo. Nevastă-sa i-a zis unuia: „Ce dormi acum? Tu trebuie săfii președinte la partid. Lasă-l pe moldoveanul ăla”. Pe alta am scos-o din mizerie, am făcut-o consilier local, am pus-o directoare (…) și ea măbârfește Același comportament pe care îl au acum, așa o să-l am și eu.

(…)……………………………………………………………………..

” Rep.: Silviu Popescu Continuă săvădenigreze, deși spune că văeste prieten și că , scoțând în relief ceea ce crede el că ați greșit, văajută, pentru viitor, săvăîndreptați.

” M. G.: Sănu se bucure prea mult ăsta, că odatăși odatătot o să măîntorc. De acum înainte tot Mircia Gutău rămân. Nu am fost prieten cu el, nu am mers săbeau o cafea cu el. Am făcut contract, ca și cum aș fi făcut cu alte ziare, așa am făcut și cu el. Am vrut săam o relație de prietenie, că așa sunt eu. Nu pot săîmpart lumea în două , acum. E foarte greu săîți dai seama cine e cu tine și cine nu. Eu am considerat că trebuie să-mi văd de treabă, crezând că a înțeles ceva din asta.

” Rep.: Individul a declarat la televiziunea localăcă în ziua flagrantului la viceprimar, el era în biroul de la Primărie, ținându-văde vorbă, ca sănu greșiți. Este adevărat?

” M. G.: Nu! Este o minciună. El a venit la mine în birou, cu o zi – două înainte și m-a rugat ca la inaugurarea Casei că sătoriilor, care a avut loc în data de 15 iulie, pentru că va fi multălume prezentă, săîi dau voie sălanseze și el primul număr al ziarului său, pentru că voia să-și facă și el un nume. Eu, personal, nu am avut nimic împotrivăsăvinăsăinaugureze. Oricum, noi făceam un protocol pentru inaugurarea Casei că sătoriilor și inaugura și el primul număr al ziarului și serveau masa și invitații lui. Nu am avut nimic împotrivă, fiind ziarul comunității locale. Asta a fost singura discuție cu el. A doua zi, După ce am fost arestat, am apărut în ziarul lui și a început să măatace. În rest, nu a fost nicio discuție cu el. Eu aveam casa de vacanțăla Ocne, exact lângă casa nevestei lui, a doua sau a treia sau a câta o fi fost și vedeam exact în curte la ei. Chiar ne sfătuiam dacă săadopte un copil. Eu îl sfătuiam că mai bine să-și facă un copil, decât săînfieze.. cum e vorba aceea… „cine are săși-l crească , cine nu, sănu-și dorească „. Și După aceea, ei au plecat în America. Eu i-am zis săaibăgrijăcă nu e așa ușor, pentru că și eu am fost plecat în străinătate pe vremea lui Ceaușescu. Am înțeles că acolo au început săse certe, el săaibăcrize de gelozie pe nevastă-sa, care este o tipăfoarte echilibrată, profesoarăde matematică . Odată, când a venit acasă, a găsit-o cuplatăcu unul și și-a găsit bagajele la ușă. Acest lucru chiar el mi l-a povestit, că nu aveam de unde săștiu eu asta. Fosta soție l-a oprit pe fiul înfiat și i-a scos hainele afară. Apoi, omul și-a luat geanta și a venit în România. Părinții lui nu l-au primit. Eu eram primar, în acea perioadă. A venit la mine să măroage să-l ajut că este singur. Și l-am ajutat….(…)

” Rep.: Din verifică rile noastre jurnalistice rezultăcă Gigi Matei, consilierul pesedist în Consiliul municipal Rm. Vâlcea, a aprovizionat cu betoane, de ordinul miliardelor de lei, de la firma lui privată, investiția de la Stația de epurare, din Râureni. De ce l-ați lăsat săo facă , știind că acesta, După prima arestare, s-a manifestat public împotriva dvs. și a organizat o conferințăde presă , prezentând varianta lui a cazului Gutău – Dicu și dând ziariștilor prezenți, documente escamotate de la serviciile primăriei, împotriva dvs.?

” M.G.: O firma nemțească a câștigat Planul European de a face stațiile de epurare, iar stația de la noi e a treia sau a patra stație de 11 milioane euro din România. Eu, ca primar, aveam un program stabil, bine programat de nemți. Pe data de 11 avem situația lucrurilor făcută, iar pe 12, dacă nu semnăm situația de lucrări, se stopa investiția. În acea lucrare, din 11 milioane de euro, cred că vreo 7 milioane au fost numai betoane. Ei au venit, la început, și m-au întrebat dacă am ceva împotrivăcă au selecționat firma Edion. Eu le-am zis că nu măintereseazăcine livreazămateria primă, săia de la cine vor. Încă o dovadăcă atunci când ești bun, ești luat de prost. Dar nu am intervenit cu ceva Și el ne-a dat statul de platăpe tot betonul care l-au furnizat. Chiar dacă el era director la Direcția Apelor Olt Voi ați scris despre asta Eu nu m-am băgat… puteam săfac altcuiva acest favor și îl făceam om. Din 8 milioane, cât s-a băgat acolo beton, săfi avut comision de 2%, închipuie-ți cât era (…)

” Rep.: Sălăsam asta, acum, că văd că v-ați enervat. Cum văsimțiți aici?

” M.G.: Mie… îmi este bine. Sunt sănătos tun. Mi-au făcut toate analizele și sunt bine. Fac mult sport, am dat jos 7 kg. Am ieșit afară, am ieșit din perioada aceea de carantină. Pe aici sunt numai vâlceni.

(…)……………………………………………………………………..

” Rep.: Se apropie ziua 8 Martie, aveți un mesaj de transmit râmnicencelor și doamnelor de acasă?

” M.G.: Le doresc, din suflet, multăsănătate, săaibăo Primăvarăexcelentăși sper săfie ultimul interviu pe care îl dau în penitenciar.

” Rep.: Și pentru prietenii dumneavoastrăapropiați?

” M. G.: La prieteni ei știu că le doresc tot binele din lume și săstea liniștiți că sunt puternic, sunt echilibrat, foarte sănătos, limpede la cap. Indiferent care va fi soluția, îmi voi duce soarta, cu demnitate, până la capăt. Am și depus cerere, aici, pentru a ieși la muncă , pentru că vreau sămuncesc și sper ca de săptămâna viitoare săies la muncă .

” Rep.: Și pentru neprieteni?

” M.G.: Sănu se bucure prea devreme, săse pregătească , săînvețe cu ce se mănâncă treaba la Primărie, săiasăsăvadăcartiere, săînvețe străzile în oraș.

” Rep.: Iar prietenului Silviu Popescu, singurul contestator al dumneavoastră, care văbatjocorește la postul de televiziune anti-Gutău și în ziarul lui?

” M.G.: Silviu este un om bolnav psihic și îi doresc însănătoșire grabnică . În rest, pentru mine el nu există Dumnezeu ne vede pe toți!

” a consemnat Romeo Popescu