Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săfi greșit Eminescu când îi numea „roșii” pe liberali și îi blestema în toate felurile?

Motto:

” Dumnezeu a dat politicienilor cuvintele ca să-și ascundăgândurile”

Lupta pentru București rămâne una foarte importantăpentru a stabili, cu adevărat, raportul de forțe politice. Competiția dintre Blaga și Oprescu tinde, cu sprijinul neprecupețit al domnilor Băsescu și Iliescu, sădevinăuna în stilul K1, în care fiecare cautăprin toate mijloacele să-i aplice adversarului o loviturăcât mai distrugătoare, eventual renumitul cap în gurăcare să-l lase lat pe rival. Un spectacol care pentru cei mai mulți, care nu simt nevoia imperioasăa unui surplus de adrenalinăse anunță, mai degrabă, penibil. Cum-necum PSD-ul a ieșit din alegeri mult mai bine decât se așteptau chiar și cei mai înfocați fani ai celor trei trandafiri pe fond roșu aprins. Chiar dacă scorurile bune au fost obținute, cu rare excepții, în zonele considerate mai defavorizate, rezultatele nu sunt deloc de neglijat. În bunăparte succesul se datorează, dacă se poate spune așa, acțiunilor liberalului șef Tăriceanu, cel care este artizanul principal al spulberării alianței Dreptate și Adevăr.

Faptul că alianța s-a spart este și unul dintre motivele prezenței foarte scă zute la vot în foarte multe orașe, în frunte cu Bucureștiul, acolo unde locuiesc foarte mulți dintre cei care au sperat că s-a găsit, în sfârșit, o alternativăviabilăla dominația PSD-ului, cei sătui până peste cap de figuri precum Adrian Năstase, Ion Iliescu, Mircea Geoanăsau Marian Vanghelie. Dacă s-ar aduna scorurile obținute, separat de PNL și PDL, practic partidul condus de Mircea Geoanăar fi fost surclasat în foarte multe localități. Așa însă , conform zicalei care spune că atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă , asistăm la clamarea unei victorii nesperate a social-democraților, care ar putea sămai întârzie debarcarea lui Geoanăde la cârma partidului și permite ieșirea la rampă, cu mușchii la vedere, a „penalilor” Mitrea, Năstase și, cu voia dumneavoastră, nu chiar ultimul pe listă, Ion Iliescu. De acum, România se pregătește de o lungă, extrem de lungăstagnare, tocmai când eram atâta de aproape de a ieși la liman. Lenea cetățenilor, refuzul de a gândi, tembelizarea promovatăde televiziuni și ziare au dus deja la acest rezultat. PSD a câștigat. Adică , viitorii conducă tori ai României, vor fi Iliescu, Hrebenciuc, DIP, Năstase, asezonați cu Norica Nicolai, Crin Antonescu și Bogdan Olteanu. Este evident că PNL nu mai are nici o legăturăcu vreo orientare politico-economică și socială. Chestia cu „liberalismul” e o vorbăcu rol de spoialăpolitică pentru naivi și ipocriți. Pare că -n ultima vreme „nucleul dur” a sedimentat capetele pietroase cu ochii la ceafă, care luptăîn virtutea inerției, și-n direcția indicatăde la centru. Cei ce chiar agreeazăgândirea liberală, au plecat încet-încet, și probabil vor merge în alegerile din Capitalăpe Blaga, indiferent de ce latrăOlteanu. că pățânoșii însă , vor merge și pe marțieni, dacă e nevoie, cu condiția săfie împotriva lui Băsescu.

Personal nu am nicio speranțădin partea votanților PNL. Oricum, apele s-au ales mai de mult. Liberalii adevărați au schimbat partidul, voteazăsusținătorii cotei unice, voteazămanifestările liberale ale lui Băsescu, Videanu, Ionuț Popescu, Stolojan, Stoica și alții. Astăzi mai voteazăPNL doar niște snobi, care-și închipuie că purtând eticheta liberalăla reverul ecologist și la șlițul lui Iliescu sunt și ei intelectuali. Esența este că în spatele candidaturii lui Oprescu se aflăPSD. Este de necontestat. Trandafiriii i-au mai fraierit pe bucureșteni odatăcu candidatura lui Vanghelie pe post de independent supărat pe ei, la fel și Onțanu care-și dăduse demisia ș.a. Cum pot fi unii așa de fraieri sănu înțeleagăecuația PSD = doctorul = gargară? Dacă Iliescu, în pornirea lui furibundă, Continuă săaccentueze ideea de război total cu Băsescu, înseamnă că -și pune singur lațul de gât. Acum un an a luat-o foarte urât pe cocoașă, cu referendumul, iar în această perioadă s-au întâmplat cam multe care nu-i avantajeazădeloc pe opozanții marinarului. Taxele lui Tăriceanu, Remeș cu caltaboșii, Norica cu tupeul, Chiuariu cu eșecul, Orban cu minciuna, Vosganian cu aberațiile economice și-ar mai fi destule. Ca sănu amintesc de parlamentarii care și-au votat imunitatea, CSM care încearcă săse ridice și mai sus deasupra legii, Năstase 95% mită, Mitrea „judecat” de propriul fin în Parlament. Toate aceste evenimente au un singur și unanim impact asupra electoratului simplu, indiferent de opțiunile sale politice: scârbăși lehamitea

Nu este nevoie de mulți pentru a îngropa PNL-ul. Ajung Antonescu, Hasoti, Olteanu. Acum au obținut „o brumă” de voturi. Peste patru ani nu se vor mai vota nici ei. Vor obține tot atâtea voturi câte a obținut la niște alegeri Brătianu-cartof, adică nici unul. Eu îl văd pe Blaga drept răul cel mai mic în această confruntare. Și pe el l-aș vota. Bucureștiul nu a fost niciodatăde stânga. Nu pot să-l separ pe Oprescu de Iliescu, în mintea mea, dar nici pe Blaga nu pot săîl văd ceea ce nu e (sau nu a dovedit încă ): un om de dreapta. Pentru mine alegerile sunt câștigate de FSN pe toată linia, în afarăde Timiș și Sibiu, unde electoratul e ce a fost dintotdeauna, nu mai spun cum. S-ar putea săfie și prin alte părți, nu știu.

De aceea, nu cred în democrația clamatăde susținătorii doctorului Oprescu și nici în mimetismul liberalilor. Declarațiile politice, compromisurile, tratativele se practică și în lumea aia că reia îi spunem democratică . Problema ar fi alta: de câte trădări mai sunt capabili oamenii Tăriceanului? Doamne, ce de energie se consumăcu politica în țara asta! Și, dacă ești acum că zut din lună, mai că îți vine săle dai tuturor dreptate. Numai că , se zice, nimeni nu-i profet în țara lui.

Romeo Popescu