Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

S-a prăbușit tavanul cavernei din Câmpul I de sonde

La Ocnele Mari

Normal 0 21

COD ROȘU. Autoritățile județene și cele locale sunt în alertăde gradul zero După ce tavanul cavernei din Câmpul I de sonde din Ocnele Mari s-a prăbușit, zilele trecute, la peste 70 de metri adâncime. Pentru a evita o tragedie, s-a dispus evacuarea a două familii, Ciriperu și Hodorog, prima dintre ele fiind mutatăîntr-un apartament aparținând Primăriei Ocnele Mari, iar cea de-a doua în Tabăra de la Ocnița, acolo unde au fost amenajate locuințe pentru sinistrați.

Ca urmare a prăbușirii tavanului tavernei, fenomen ce s-a produs mai devreme decât preconiza oricine, saramura a fost dirijatăspre Platforma Chimică cu ajutorul unor pompe. Deși, la Ocne, situația nu este tocmai roz, reprezentanții autorităților spun că nivelul de risc este scă zut și că fenomenul este atent monitorizat. Potrivit declarațiilor prefectului județului, Remus Grigorescu, zona unde s-a produs prăbușirea este, în acest moment, păzită, iar accesul oamenilor a fost interzis. De asemenea, a fost pus în aplicare și un plan de măsuri de protejare preventivăa populației ce se aflăîn apropierea Câmpului I de sonde, care, printre altele, se referăla informarea cetățenilor cu privire la starea de fapt actuală. Astfel, aflăm și că societatea CONVERSMIN va efectua lucrări de curățare a vegetației și decolmatare a văii torențialăde scurgere a saramurii.

Profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul acțiunii de prăbușire controlatăa tavanului cavernei din Câmpul 1 de sonde, a declarat că situația este sub control și nu poate fi vorba, cel puțin deocamdată, de evacuarea altor familii care locuiesc în zona de risc.

Drumul care făcea legătura dintre Ocnele Mari și Cosota a fost inundat de saramurăși exista posibilitatea prăbușirii acestuia în orice moment. Autoritățile județene au reacționat prompt, iar drumul a fost refăcut, fiind acum practicabil. În cazul în care nu se intervenea în acest sens, 15 familii ar fi rămas izolate. Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, spune, însă , că au avut o serie întreagăde dificultăți în a se înțelege cu proprietarii de terenuri.

Potrivit informațiilor de ultimăorăpe care le deținem, suprafața de prăbușire a tavanului tavernei este de 4.500 metri, cea de rupere de 10 mii, iar adâncimea de 170 de metri.

Boc se implică în situația de la Ocne

După vizita de la Ocnele Mari, prim-ministrul României, Emil Boc, a promis că va analiza la viitoarea ședințăde guvern situația de aici. „Voi invita responsabilii pentru a discuta acest subiect, pentru a decide următoarele lucruri: finalizarea exproprierilor și a despăgubirilor, alocarea unor sume de bani, atât cât putem, pentru finalizarea lucrărilor de la că zănești”, a declarat premierul. În plus, profitând de prezența sa la Ocne, Boc a cerut informații cu privire la stadiul operațiunii, solicitând, totodată, și detalii legate de situația familiilor strămutate. „Ne intereseazăviața oamenilor. Situația este dificilă, dar sub control. A avut loc o prăbușire controlată, dar nu avem niciun pericol în acest moment. Autoritățile au făcut ceea ce trebuie”, a mai spus prim-ministrul României. Șeful Executivului a precizat că , pe baza sesizărilor primite din partea localnicilor, va trimite o echipăa Corpului de Control care săverifice situația despăgubirilor acordate pentru casele aflate în zona de risc.

Riscuri noi

Prefectul Remus Grigorescu a spus că nu este exclus săaparăsituații neprevăzute.” Zilele viitoare ne putem aștepta săse inunde strada Nicolae Bălcescu la cote superioare, însă suntem pregătiți săintervenim, dacă vom avea probleme deosebite. Acum pot săvăspun că s-a trecut în faza a doua a programului și avem intenția de a menține nivelul saramurii la cota actuală. Sâmbătă, am depășit o fazăcritică , pentru că am expulzat peste 30.000 de metri cubi de saramură”, a spus el. Pe de altăparte, însă , președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a dat asigurări că procesul de prăbușire controlatăse aflăsub control. „Lucrările la drumul de variantăpentru satul Cosota au început și sunt aproape gata. Este vorba de un drum de 300 de metri, făcut de firma SC Govora. până luni seara se va pune și un strat de macadam pe acel drum care poate fi circulat. Probleme deosebite nu am avut. Numai că , atunci când am început lucrările pentru varianta de drum spre satul Cosota, două familii, Trică și Ciripelu, au revendicat acel teren. Din fericire, am avut o discuție cu dânșii și am reușit săîi convingem”, a conchis președintele CJ.

Se menține codul roșu

Un comunicat de presă de ultimăorăal Prefecturii Vâlcea ne-a informat că la evaluarea fenomenelor de la Ocnele Mari a Grupului de Suport Tehnic, coordonat de prefectul Remus Grigorescu, specialiștii au evidențiat faptul că fenomenul de prăbușire Continuă în parametri previzibili, suprafața de rupere (craterul format și zona din jurul acestuia pe care se observăfisuri ) fiind de circa 12.000 mp. „Procesul de taluzare Continuă , urmând a duce zilele următoare la lărgirea pâlniei de scufundare și creșterea nivelului de saramură. până la ora 16.00, în lacul de acumulare de pe Pârâul Sărat erau 6.200 mc de saramură, cantitate ce nu a blocat drumul de acces spre satul Cosota. Preventiv, SC Govora SA lucreazăla un alt drum care săfacă legătura între satul amintit și localitate, urmând ca în cursul zilei de luni, 10 august, săse aplice un strat de macadam și săfie dat în folosință. Din Câmpul I au fost extrași cca 100.000 mc de saramură, care au fost direcționați spre lacul din Câmpul II și pe Platforma Chimică , fiind evacuați 30.000 mc. Volumul de roci dislocate și că zute în cavernăeste de cca 150.000 mc. Fenomenele înregistrate până în acest moment se înscriu în previziunile specialiștilor, aceștia monitorizând în permanențăevoluția scufundărilor. Întrucât se menține codul ROȘU, la Ocnele Mari sunt pregătite săacționeze 28 de cadre ale Inspectoratului pentru Situații de UrgențăVâlcea, cu o autospecială, un camion, trei autospeciale ale Grupei Operative, o salvare (SMURD). Din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi participă20 de cadre cu trei autoturisme de intervenție, acestea efectuând acțiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea este prezent în zonăcu cinci cadre și două autoturisme. Deocamdată, nu se pune problema evacuării altor persoane sau bunuri”, se aratăîn comunicatul trimis de instituția amintită.