Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RIEN NE VA PLUS

 Jocurile politice au fost făcute

 

– s-a împărțit tortul influențelor politice

„A fost o întâlnire informalăși pentru inventarierea serviciilor publice deconcentrate, dar și pentru stabilirea principiilor de bazăcare stau la baza acestor negocieri. Am stabilit ca și principiu săaplică m metoda conducerii mixte, adică acolo unde este director plin de la un partid, de la celalalt partid săfie pus directorul adjunct. Am că zut de acord sănu mutăm un director de la un partid la altul, dar nici sănu primim vreun director liberal în structurile de partid. După ce vom stabili definitiv aceste nominalizări, se va încheia un protocol.Încă o datăo spun că nu regret că am făcut alianțăcu PD-L. Am avut discuții foarte obiective și cu substrat. Mi-a placut că toți avem aceleași principii și aceiași gândire săpunem oameni la instituții care săfie profesionaliști și de o moralitate de necontestat. ” – Ion Cîlea, lider PSD

După schimbarea puterii în județul nostru, cel mai așteptat eveniment este acela al numirii noii structuri administrative în instituțiile deconcentrate ale statului. „Schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor” – ar putea fi sintagma acestui eveniment și, se pare, că așa va fi. Pentru că liberalul Emilian Frâncu – autocratul conducă tor de partid a schimbat toți profesioniștii lăsați în funcție de guvernarea PSD, punându-și marionetele și „cyborgii” în fruntea bucatelor, de a că ror lipsăde experiență, el și locotenentul său politic – Ion Nicolae, s-au folosit din plin. În cadrul multiplelor schimbări de conducă tori produse de liberali (la unele instituții, chiar de mai multe ori în patru ani), a surprins faptul că Frâncu a cerut săfie schimbat din funcție până și un poștaș comunal, promovându-și un liberal itinerat în locul lui. În anul 2000, când la conducerea politică a județului au revenit social-democrații, am militat publicistic pentru păstrarea în funcție a directorilor trandafirii, aceia care corespundeau principiului competenței și valorii. Mai apoi, prin cele făcute, în acest domeniu, de Emilian Frâncu et. co., ne-a fost rușine că i-am certat pe pesediști pentru „detronări” și, din cauza asta, nu vom mai critica niciodată schimbările din funcțiile manageriale, chiar dacă directorii ne sunt prieteni sau favorabili. În perioada 2006 – 2008, în cea mai mare parte a instituțiilor vâlcene ale statului cunoscute, nu a existat competențăprofesională, ci doar una politic-obedientăliberală. Și cu toate astea, activitatea în fruntea că reia s-au aflat neprofesioniștii a funcționat mulțumitor. A fost un semn că directorii pot fi și decorativi, iar dacă aparatul din subordine este profesionist și ei au fost apreciați ca atare. Dar se putea și mai bine și credem că , de acum, în guvernarea PSD – PD-L, cu toată criza economică prefigurată, Vâlcea nu va fi prea mult contaminatăde sărăcie, faliment sau distrugeri, tocmai prin promovarea tinerilor în management și a profesioniștilor de necontestat. Cele două partide au mai mult de 12.000 de profesioniști!

Negocieri

 

Marți, 13 ianuarie – deși era o zi cu ghinion, negocierile demarate între cele două formațiuni politice aflate la conducerea județului, au stat sub spectrul prieteniei, colaborării și înțelegerile depline. La ora 18, în sala 7 a Consiliului Județean, s-au întâlnit Ion Cîlea – lider PSD, Dumitru Persu – secretar executiv al PSD, deputat Aurel Vlădoiu, deputat Vasile Bleotu și dr. Victor Grigore – PC, cu pedeliștii senator Dorel Jurcan – lider PD-L, primar Mircea Gutău – lider PD-L Rm.Vâlcea, Romulus Bulacu – vicepreședinte PD-L, deputat Samoil Vâlcu și deputat Sorin Zamfirescu. După 3 ore de discuții civilizate (nu a mai fost acolo Emilian Frâncu care, când este furios, obligăinterlocutorii sădeschidăumbrelele), părțile s-au înțeles, împărțindu-și influența politică După cum le este interesul doctrinar – pesediștii – protecția socialăși agricultura, iar pedeliștii – investițiile și dezvoltarea teritoriului. La sfârșitul negocierilor, părțile au convenit săse reîntâlnească , marți, săptămâna viitoare, urmând sădefinitiveze zonele de influență.

 

Împărțirea „tortului”

 

Cum acțiunea întreprinsănu a avut un final corespunzător dorințelor conducă torilor celor două partide, se va renegocia influența asupra CEC-ului, Loteriei și Îmbunătățiri Funciare). Din acest motiv, s-a convenit sănu se dea publicității repartiția primară, numai că nici un secret nu este prea mare pentru presa interesatăde adevăr. Astfel, deținând informații culese chiar din sala negocierilor, dăm publicității rezultatul (parțial) al negocierilor:

 

PSD

 

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea

” Inspectoratul de Jandarmi Vâlcea

” Direcția Apelor Olt

” Autoritatea de Sănătate Publică

” Direcția Finanțelor Publice Vâlcea

” Garda de Mediu Vâlcea

” Oficiul Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă

” Casa județeană de Asigurări de Sănătate Vâlcea

” Autoritatea RutierăRomânăVâlcea

” Autoritatea de Plăți și Intervenții pentru Agricultură

” Direcția pentru Agriculturăși Dezvoltare Rurală

” Oficiul Județean de Plăți, Dezvoltare Ruralăși Pescuit

” Casa județeană de Pensii

” Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic

” Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate ImobiliarăVâlcea

” Direcția de Muncă și Incluziune Socială

” Agenția pentru Protecția Mediului

” Exploatarea MinierăVâlcea

” Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului

” Spitalul Municipal Drăgășani

” Spitalul Orășenesc Bălcești

” Agenția Naționalăde Resurse Minerale Rm. Vâlcea

” SC Hidroserv Rm. Vâlcea

” SC Hidroelectrica Rm. Vâlcea

” Direcția Generalăpentru Cultură

” Biroul Vamal Rm. Vâlcea

” Direcția Generalăde Statistică

” Unitatea de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie

” Oficiul de ConsultanțăAgricolă

” Rezervele Statului

” Între Loterie și CEC

 

PD-L

 

” Comisariatul Județean de Mediu

” Garda Financiară

” Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat

” Direcția Silvică Vâlcea

” Inspectoratul Județean pentru Controlul Calității în Construcții

” Inspectoratul Teritorial de Muncă

” Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale

” Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Rm Vâlcea

” Spitalul Orășenesc Horezu

” Spitalul Orășenesc Brezoi

” Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap

” Autoritatea Naționalăde Îmbunătățiri Funciare

” Exploatarea MinierăBerbești

” Agenția Românăpentru Conservarea Energiei – filiala Vâlcea

” Registru Auto Român

” Sistemul de Gospodărire al Apelor

” Direcția Generalăpentru Sport Vâlcea

” Direcția pentru Tineret Vâlcea

” Centrul de Formare Profesionalăal Adulților

” Direcția Sanitar-Veterinară

” Serviciul Național de Metrologie

” Serviciul de AmbulanțăVâlcea

” Inspectoratul Județean de Poliție

” Oficiul Județean de Poștă

” Inspectoratul pentru Situații de Urgențe

” Loteria Naționalăsau CEC

” Secția de Drumuri Naționale Vâlcea

 

La sfârșitul întâlnirii, liderul PSD – dr. ing. Ion Cîlea ne-a declarat: „A fost o întâlnire informalăși pentru inventarierea serviciilor publice deconcentrate, dar și pentru stabilirea principiilor de bazăcare stau la baza acestor negocieri. Am stabilit ca și principiu săaplică m metoda conducerii mixte, adică acolo unde este director plin de la un partid, de la celălalt partid săfie pus directorul adjunct. Am stabilit ca tot ceea ce se schimbăsăse facă în baza unei analize atente. Vreau săvămai spun că toți directorii nominalizați de noi sau de cei de la PD-L vor fi nevoiți săsusținăun examen la minister. Am că zut de acord sănu mutăm un director de la un partid la altul, dar nici sănu primim vreun director liberal în structurile de partid. Tot ca principiu, am stabilit ca pentru persoana care nu aparține alianței sau partidului respectiv să-și dea un aviz și președintele celeilalte formațiuni politice. După ce vom stabili definitiv aceste nominalizări, se va încheia un protocol. În județ, sunt 67 de servicii deconcentrate. Nu se va ține cont de procentele obținute la alegerile locale, ci se va negocia. Încă o datăo spun că nu regret că am făcut alianțăcu PD-L. Am avut discuții foarte obiective și cu substrat. Mi-a placut că toți avem aceleași principii și aceeași gândire săpunem oameni la instituții care săfie profesioniști și de o moralitate de necontestat. Dacă vom decide săpătrăm un director care este înscris la PNL, cum ar fi cazul domnului Vălimăreanu, acea persoanăva trebui să-și dea demisia de la liberali și sărămânăindependent”