Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Remus Grigorescu vrea săfie un primar pentru toți râmnicenii

Promite transparențăși devotament

PROIECTE. Candidatul PSD la Primăria Râmnicului, Remus Grigorescu, este de părere că una dintre principalele probleme ale municipiului este infrastructura. În plus, pesedistul considerăcă trebuie rezolvatăși problema locuințelor sociale și promite că , în cazul în care va fi ales primar al municipiului, va face toate demersurile în acest sens.

 

Reporter.: Care este părerea dvs., vizavi de modul în care se comportăceilalți candidați la funcția de primar al municipiului?

Remus Grigorescu: De exemplu, Romeo Rădulescu dădovadăde o imaturitate. Cum poți săfaci tu aprecieri la adresa celorlalți contracandidați că nu știu cu ce se mănâncă administrația locală? Eu am fost patru ani consilier local, am condus un an de zile un județ. Nimeni nu știe prin ce am trecut eu când a apărut problema golirii barajului de la Vidraru.Nimeni nu știe faptul că la momentul respectiv demersul acesta era o premierăîn România, ce trebuia demarat imediat. Procedura s-a tot amânat. De ce? Pentru că pierdeau niște bani de la Banca Mondială. Dacă eu nu aș fi dat ok-ul, proiectul nu se făcea. Apoi situația de la Ocnele Mari. Multălume nu știe ceea ce am făcut acolo, am limitat riscurile enorm la Câmpul de la Ocnele Mari, care stătea pe presiune, se băga apăpe o parte și se scotea pe alta. Rep.: Care sunt cele mai importante puncte ale ofertei politice pe care v-ați creionat-o. E realistă? Care sunt punctele nevralgice ale municipiului ?

R. G.: După părerea mea, principalul punct nevralgic rămâne, în continuare, infrastructura. Mărefer la structurăstradală, canalizare, rețelele de apă, rețelele de termoficare. Nu numai reabilitarea acestora trebuie săfie prioritară, ci extinderea municipiului în zonele mărginașe. Eu vreau săinițiez, în perioada aceasta de doi ani de mandat, un proiect amplu de investiții în zonele mărginașe ale orașului astfel încât săscă dem presiunea pe regiunea urbanăexistentăla acest moment. De asemenea, un punct important este politica de impozite și taxe. Voi merge până acolo încât voi propune, pentru situațiile critice, chiar scutirea totalăde impozite și taxe. În acest moment suntem în plină criză. Crizăcare se manifestăprofund în România și prin faptul că fiind o economie emergentă, valul adevărat al crizei l-am atins în acest moment. Numai în primele trei luni de zile, în Rm. Vâlcea, am pierdut peste 3.800 de locuri de muncă . Gândiți-văcă anul trecut, pe ansamblul anului 2009, au fost în jur de vreo 6.000 de locuri pierdute. Iar, din punctul meu de vedere, pentru cei care sunt șomeri, voi merge până acolo încât voi cere scutiri de impozite și taxe. Eventual pentru anumite categorii sămergem până la o eșalonare a acestor impozite și taxe, astfel încât presiunea fiscalăasupra acestora săscadă, sătreacă mai ușor peste criză. Pe de altăparte, trebuie pus un accent deosebit și pe crearea de locuri de muncă . Pe de o parte, prin inițierea acestui program de investiții publice, ample în zonele mărginașe, și pe de altăparte, prin acordarea de facilități fiscale investitorilor, în special celor care realizeazăobiective industriale pentru că până la următrebuie săne gândim. O nouăzonăindustrială, nu cum este cea de acum care a devenit, deja, o zonăcomercială. Cred că în acest moment, se impune săfacem tot ceea ce este necesar săgăsim acele firme care vor săvinăîn Vâlcea săinvestească . Dintr-o discuție pe care am avut-o cu domnul Vlădoiu existăposibilitatea săînființăm în Râmnic un punct de lucru al Dacia Pitești. Am avut o serie de discuții și cu primarul Tudor Pendiuc și cu domnul președinte de la Consiliul Județean Argeș și existăposibilitatea sădezvoltăm un astfel de parteneriat, pentru a avea și la Rm. Vâlcea o astfel de unitate industrială.

Rep.: Obiectivele dvs. sunt, fără îndoială, îndrăznețe, dar greu de atins în doar 2 ani de mandat Veți continua proiectele fostului primar, Mircia Gutău?

R. G.: Părerea mea este că nu este deloc un timp scurt.O parte din proiectele primăriei trebuiesc continuate, însă , acest lucru nu constituie neapărat o prioritate. Cetățenii vor stabili direcția în acest sens. E nevoie de finalizarea și reabilitarea stației de alimentare cu apă, știți că trebuie datăîn funcțiune până în iunie 2010 și trebuie finalizat proiectul ISPA de reabilitare a rețelelor de apăși canalizare care este un proiect amplu. Pe de altăparte, toate aceste proiecte, dacă ele vor fi terminate, vor duce și ele, la rândul lor, la crearea de locuri de muncă . Voi merge până acolo încât în caietele de sarcini voi prevedea ideea ca fiecare firmăcare vrea sălucreze aici săaibăpunct de lucru declarat. O altăproblemăeste problema câinilor vagabonzi. Câinii adunați săfie sterilizați și oferiți persoanelor care sunt iubitoare de animale. Nu sunt adeptul ideii de a fi omorâți, dar sunt adeptul ideii ca cei care îi vor îngriji săfie responsabili pentru eventualele consecințe ale neglijării animalelor de companie. Mai existăaceastă situație a spațiului verde. La momentul aceasta, în Rm. Vâlcea, din datele statistice avem 10,8 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Norma U. E. este de 26 mp. Dacă iau datele din ultimii 5 ani de exemplu, anual spațiul verde a crescut în medie cam cu 0,4 mp. Dacă țin cont de aceasta, practic pot ajunge la norma Europeană în aproape 40 de ani de acum încolo. În această situație Dealul Capela și toate aceste spații trebuie valorificate în așa fel încât săatingem această normăpână în 2012. Un alt obiectiv ar fi crearea în fiecare dintre cartierele din oraș adevărate micro-orașe. În ultimii ani am făcut aceste investiții comerciale care au aglomerat foarte mult centrul orașului. Iar din punctul meu de vedere consider că este imperios săîncurajăm construcțiile civile și construcțiile industriale și spre periferia orașului. Pentru că un astfel de program care se va întinde pe o perioadă relativ medie de timp va crea și locuri de muncă .

Rep.: Cum vedeți rezolvatăproblema locuințelor sociale? Ce veți face în acest sens?

R.G: până săvădau răspunsul la această întrebare, vreau sămai adaug ceva. Sunt adeptul de a crea, în fiecare cartier, un centru medical de asistență primară. Aceste centre le putem înființa, legea ne permite. Am spus asistență primarăpentru că oamenii au o mare problemălegatăde faptul că mulți dintre râmniceni și, în special, am văzut că în cartierele precum Ostroveniul, Petrișor și Zona 1 Mai, se plâng că nu își pot face o injecție sau săîși administreze un tratament care necesităasistență medicală. Cât despre locuințele sociale, sunt de principiul creării unui fond locativ care trebuie săaparținăprimăriei, un fond locativ gândit și ca formă Financiară și ca formă materială. Acest fond locativ trebuie creat în timp, putem merge pe modelul vienez în 1926, primăria din Viena a emis o hotărâreîn acest sens,iar printr-ogospodărire judicioasăa banilor au creat, în timp, posibilitatea unui fond financiar dedicat construcțiilor de locuințe sociale. În timp, din acest fond s-au construit mai mult de 25% din locuințele publice, care aparțin primăriei. Este o problemăcare trebuie rezolvatăîn perioada următoare. Numărul mediu de locuințe sociale pe care îl dăm de la unul la altul a crescut. Media este de 37 de locuințe din 2007 până acum. Avem peste 3000 de cereri.

Rep.: Cum veți reuși săatingeți aceste obiective, în plină criză?

R. G.: Nu este o problemă. Practic aceste proiecte vi se par ilegale? În acest moment existăo suspiciune. Și existăsuspiciuni privind activitatea primăriei. Pionul de bazăal strategiei mele, în următorii ani, este transparența totalăîn ceea ce înseamnă actul administrativ.

Alături de președintele Consiliului Județean, cu care am o relație de foarte bunăcolaborare, multe dintre lucrurile pe care dumneavoastrăle invocați vor fi rezolvate. Încă o datăvăspun. Sănu le fie teamăcelor care cred că nu măvoi descurca într-o astfel de funcție. Pentru că eu măvoi descurca atâta timp cât voi promova hotărâri, care din punctul meu de vedere sunt legale.

Rep.: Văeste teamăde unul dintre contra-candidații dumneavoastră?

R. G.: Nu. Toți pornim cu șanse egale, iar sita se va cerne. Dar, dacă vreți, cel mai nepotrivit dintre cei doi contracandidați ai mei este Rădulescu care face tot felul de declarații ciudate. Consider că nu eu, Remus Grigorescu, nu el, Romeo Rădulescu, și nici el, Bogdan Pistol, nu poate săspunădespre ceilalți doi că merităsau nu merită.

Rep.: Va fi o campanie murdară?

R. G.: Sincer, m-aș aștepta și la o campanie murdară, având în vedere că am câteva semnale.

Rep.: Ce semnale?

R. G.: Mese, cadouri Măsurprinde această teamăcare se instaleazăîn rândul anumitor categorii de persoane de a răspunde, de a-și spune părerea. Simt o presiune.

Rep.: În cazul în care PSD intrăîn turul doi de scrutin, veți face alianțăcu PNL?

R. G.: Vom vedea. Tot ce se poate. De ce nu?