Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Remus Grigorescu este convins că începe noua „baroniadă”

Prefectul nu este de acord cu descentralizarea instituțiilor deconcentrate

SCHIMBARE. De curând, Membrii Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) s-au întâlnit în stațiunea Mamaia, eveniment la care a participat și Ion Cîlea, președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, pentru a discuta cu privire la urgentarea măsurilor de descentralizare a instituțiilor aflate în subordinea ministerelor. În prezent, șefii instituțiilor deconcentrate se subordonează, în mod direct, prefecților, însă odatăcu noua lege a descentralizarii, acestea vor intra în subordinea consiliilor județene sau a consiliilor locale.

 

După intrarea în vigoare a noii legi, prefectul va veghea asupra legalității documentelor eliberate de autoritățile locale, iar președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgențăva fi șeful CJ și nu prefectul, așa cum s-a întâmplat până acum. Consecința aplică rii noii legi va fi, indiscutabil, sporirea puterii în teritoriu a președinților de consilii și diminuarea celei a prefectului, care va avea, la cârma județului, doar un rol decorativ. Dezbaterile de la Mamaia au avut ca principale puncte de discuție stadiul procesului descentralizării, prevederile normativelor de personal pentru administrația locală, standardele de calitate și de cost pentru serviciile publice și, nu în ultimul rând, amendamentele care trebuie aduse la Legea nr.273/2006 cu privire la finanțele publice locale.

„Concret, dezbaterile de la Mamaia au vizat trei aspecte esențiale: descentralizarea administrativă, descentralizarea Financiară și standardele de cost pentru administrațiile locale. Din acest ultim punct de vedere, participanții la adunarea generalăau insistat asupra adoptării în regim de prioritate a modifică rilor și completărilor aduse Legii finanțelor publice locale. Este vorba despre acele amendamente care aduc clarifică ri și precizări la capitolul funcționare și dezvoltare în profil teritorial și care presupun un mod nou de repartizare a surselor pentru bugetele locale atât între nivelul național și județean, cât și între cel județean și administrațiile locale, prioritate având mai ales autoritățile lipsite de minimum de mijloace și resurse pentru consolidarea bugetelor lor. Vehemența dezbaterilor pe acest capitol s-a datorat întârzierilor nemotivate în procesul de descentralizare, chiar dacă , declarativ, anterior, Guvernul și-a exprimat deschis voința politică și n-a pus problema vreunei amânări”, ne informeazăConsiliul Județean Vâlcea.

Amânări

La întâlnirea de la Mamaia, au fost discutate și punctele de vedere ale Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România în ceea ce privește pachetele de măsuri care săstea la baza descentralizării complexe și, apoi, trimise Guvernului pentru a fi puse în aplicare, deși, până acum, ar fi trebuit săse modifice cadrul normativ care săprevadătransferul de atribuții că tre administrațiile locale. „Transferul deconcentratelor de la Guvern la autoritățile teritoriale nu este posibil fără o precizare explicită, prin lege, nu prin angajamente cu care, de altfel, s-au mai fript altădatăconsiliile județene. Personal, în plenul adunării generale a UNCJR am susținut că orice descentralizare riscă sădevinăo vorbăfără acoperire, dacă suportul financiar rămâne pe mai departe în gestiunea ministerelor. De asemenea, am cerut săfie reanalizate instituțiile cuprinse în programul de descentralizare pentru a preveni viitoare neconcordanțe și blocaje în luarea unor decizii la nivel județean și local. Din acest punct de vedere, am dat exemplu, omiterea din procesul descentralizării a inspectoratelor teritoriale pentru controlul calității semințelor și materialului săditor care, în mod normal, trebuie pliate la problemele din agricultura fiecă rui județ. Am insistat asupra acestor probleme deoarece noi, autoritățile din teritoriu, suntem cei mai apropiați de cetățean, de dinamica economică și socialăconcretăși, deci, în măsurăsăgospodărim descentralizatele și săinfuzăm fondurile în zonele cu priorități. Un lucru la fel de important mi s-a părut faptul că , în sfârșit, la adunarea generalăde la Mamaia, consiliile județene au găsit calea comunăîn direcția finalizării proiectelor necesare pentru reformă în administrație. De exemplu, n-au fost deloc puține criticile formulate cu privire la decizia guvernamentalăde reducere a numărului de posturi din primării și de concediere a unor funcționari publici, ținând seama de faptul că la majoritatea administrațiilor se înregistreazădeficit de personal. Este nefiresc și împotriva normelor de procedurăca Guvernul săstabilească reduceri de personal pentru administrațiile locale atâta vreme cât, prin lege, e statuatăautonomia lor locală. Cu totul altfel privim, însă , standardele de calitate și de cost pe care noi înșine avem datoria săle detaliem și săle aplică m!”, este de părere Ion Cîlea.

Noua lege va duce la haos, crede prefectul

Pe de altăparte, însă , prefectul județului, Remus Grigorescu, critică vehement noua lege ce urmeazăa fi aplicatăși este de părere că va transforma președinții de consilii județene în baroni locali, care vor tăia și vor spânzura în județele lor. „De cele mai multe ori, interesele statului nu converg cu cele de ordin politic. Sunt convins că După ce va fi datăaceastă lege, se va începe o nouă”Baroniadă”. În nicio țară din lume, statul nu este atât de slab ca la noi. Este inadmisibil sălași toată puterea în mâna unui singur om”, este de părere prefectul.