Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Reîntoarcerea Marelui Jefuitor

În politicul mare s-a întâmplat un fapt incredibil. Năstase a fost regăsit și reinstalat la conducerea Consiliului Național, cu ajutorul lui Ion Iliescu, înregistrându-se o victorie a la Pirus. Nu știu cum dracu’ facem că ne întoarcem tot timpul de unde am plecat. Oricât aș vrea săfiu de indulgent, nu pricep cum de mai are loc în politică un tip corupt și cu dosar aflat în anchetăpenală, ca Adrian Năstase. Privind cele întâmplate zilele trecute, trag concluzia că nu numai că batem pasul pe loc dar permanent facem alții înapoi. Ca român, e dureros săconstat că ceea ce se întâmplăîn politica țării, este o surprizăContinuă . Dacă n-am fi fost așa de naivi, am fi înțeles de mult cum stau lucrurile. Au trecut 18 ani de bâlbâialăși mulți se întreabăși acum, ce se întâmplă? Suntem o societate fără memorie și de aceea ni se întâmplăce ni se întâmplă. Cine sunt vinovații? În primul rând, poporul român care rămâne inert la toate fără delegile care se produc. Este vinovat Iliescu, tartorul tică loșiilor din ultimii 18 ani, care pune mai presus de orice existența lui perpetuă. Sunt vinovați secă turile de intelectuali, Păunescu și Vadim, meșteri la vorbe și la jonglat cu sentimentele gloatei, care se pun în slujba puterii mafiote, așa cum s-au pus în slujba puterii comuniste, mânați de un egoism uriaș. Sunt vinovați și ceilalți intelectuali, care cocheteazăcu turnul de fildeș, dar, în realitate, nu prea au caracter. Sunt vinovați patronii de presă și ziariștii-lichele care le fac pe plac.

Sunt vinovați Tăriceanu și ai lui, care s-au înfrățit în hoție cu Năstase și ai lui. Sunt vinovați și consilierii lui Geoană, care l-au pus mereu săjoace un rol pe care nu l-a înțeles și care l-a făcut săparămai stupid decât în mediocritatea lui naturală. Este vinovat și Băsescu, care nu și-a elaborat foarte bine strategiile, lăsându-se adesea furat de patima improvizației. Suntem vinovați și noi, care ne-am complăcut peste limita admisibilăîn postura de galerie, am huiduit, am aplaudat sau fluierat, într-un cuvânt ne-am distrat, dând impostorilor convingerea că sunt chiar vedete. Politicienii noștri nu mai au nici o legăturăcu cetățenii pe care (chipurile) îi reprezintă. Asta e și de bine și de rău. E de bine pentru că nici o decizie politică actuală(sau aproape) nu trebuie săne îngrijoreze că ar avea și girul electoratului (vezi revenirea lui „Năstase -jde mii de case”) și e de rău pentru că nu e normal săfie așa. Privitădin această perspectivă, revenirea „Marelui Jefuitor” n-are de ce săîngrijoreze. E rezultatul mai multor factori: primul e faptul că PSD-ul nu poate sămai producă nimic nou, nu e în stare nici măcar săse adapteze prezentului, darămite sămai producă ceva și pentru viitor.

Nostalgia După vremurile de jaf și trai dulce din Epoca Marelui Jaf e altul. Scă derea în sondaje se datoreazăîn primul rând tocmai dinozaurilor proaspăt reactivați, ale că ror jafuri au fost devoalate După 2004. Sigur că nostalgici mai există, eu cunosc și bătrâni care nu concep săvoteze altfel decât cu Iliescu, dar cunosc și oameni care trăiesc din eludarea legilor, care abia așteaptăsăvinădin nou PSD-ul la putere, săpoatăfura în liniște și pace. Electoratul de dreapta din țară e majoritar, dar dezbinat, indisciplinat, afectat de sindromul de „Mitică ” și extrem de naiv. Iliescienii vor profita de aceste aspecte și vor încerca să-l dezbine și mai mult și sădezbine și categoriile sociale, așa cum au făcut înainte de 2000. Au început procesul anul trecut, odatăcu mărirea fără suport economic a pensiilor și vor continua cu metodele consacrate. Dar nu vor câștiga guvernarea, nici primăria generală, nici Năstase nu va ajunge Președinte în 2009 așa cum își doresc aliații de conjunctură.

Vindecarea unei boli reclamăcunoașterea etiologiei sale, or nouătoate ni se trag de la modul cum s-au (re)așezat lucrurile După ’89. Am ratat startul desprinderii de comunism și întreg sistemul politic s-a construit defectuos, atât în opoziție cât și la putere. S-a creat un sistem dens de complicități ce nu oferănici o ieșire practică , ci, cel mult, iluzia ei. PSD-ul n-are cum săse reformeze fiindcă e construit în totalitatea lui pe fraude: penale și morale. Frauda este de fapt singurul lor liant; ea nu-i lasănici sămoarănici sătrăiască . Ar trebui săse reinventeze și asta ar fi imposibil. Principalul partid din opoziție, are metastază, și, După cum bine remarcă m, asta ne costăpe toți.

Nereformarea PSD-ului a blocat și blocheazăreformarea întregului eșicher politic. Năstase și cei din gașca lui de mafioți își fac prea repede iluzii. Poate nu trebuie sătrecem cu vederea faptul că el, deși aparent și momentan câștigă tor, va avea zile grele în propriul său partid. Sănu uităm că 202 delegați au votat pentru Dan Mircea Popescu, că 28 de voturi au fost anulate și că 76 de buletine au rămas nefolosite. Putem crede că cele 202+28+76=306 voturi nu sunt ale lui Năstase ci, mai curând, împotriva lui Năstase. Deci, peste 42 la sutădin voturi sunt împotriva lui Năstase, ceea ce înseamnă că proaspătului președinte al CN al PSD n-o să-i fie prea moale chiar în propriul său partid. Iar printre cei 306 se aflăoameni ca Geoană, Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Dan Mircea Popescu, Ioan Rus, Vasile Dancu, Corlățean, Vanghelie etc., ale că ror voci în partid au mare audiențăși autoritate.

Deci, înainte de a se lupta (zadarnic, de fapt) cu Băsescu, Năstase trebuie săse lupte cu proprii săi colegi de partid și săiasăvictorios mai întâi aici. Dar va mai avea de luptat din greu cu electoratul român, După ce câștigă (dacă va câștiga) de partea sa electoratul PSD, care este tot mai puțin numeros. Așa că mai e mult până departe. Trist este că nimic nu se va mișcă în țara asta spre bine până nu va dispărea Ion Iliescu din viața politică . Toate „drumurile” duc la Iliescu: sforăriile politice, devalizările din economie, justiția impotentă, servicii secrete „privatizate”, paralizarea aspirațiilor cetățeanului.
Iliescu a pus bazele unui sistem pseudo-democratic. Chipurile avem dreptul de a vota o datăla 4 ani, dar în acești 4 ani politicienii fac numai ce vor, cetățeanul nu poate face nimic. Din păcate, românii sunt un popor cu memorie scurtă.

Sunt în stare săuite că pe vremea PSD-ului pensiile se majorau cu 20-30.000 de lei vechi pe an, că îl vedeau pe Năstase de 30 de ori la tv, că toate pădurile erau ale lor etc. Am mai spus: la noi victima își iartăcă lăul, ba chiar se unește cu el. Suferim de Sindromul Stockholm, parcă . Știm ce ne așteaptă, știm că e rău, dar nu facem nimic pentru a schimba lucrurile. Când se mai găsește unul care vrea săschimbe acest traseu „un pas înainte – doi înapoi”, e făcut nebun, scandalagiu, nepotrivit și e expulzat. Nu ne merităm soarta asta…

Romeo Popescu