Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Regele și-a dat singur lovitura de grație

până acum, nu am abordat jurnalistic, niciodată, problema regalității în și din România, fiind un republican convins. Desigur, cu referire la întoarcerea monarhiei, măîncearcă nostalgia mersului înapoi, ca sămai întineresc odată, numai că nu se mai poate. Implacabilul timp, le rezolvăpe toate, fie vârsta biologică , fie orânduirile sociale, astfel că nici orânduirile nu pot merge cu spatele înainte, privind la trecut. Dar, acum, de când cu anunțarea candidaturii la președinție a Prințului Duda, ce desfidărealitatea istorică , mi-am aplecat atenția asupra trecutului, cercetând istoria modernăa României, vis-a-vis de Casa Regală. Am aflat, astfel, că regele Carol I a fost adus la tron „malgre soi”, preferința guvernului fiind un principe belgian care, însă , a refuzat conducerea țării noastre. Cu toate astea, Carol I, plin de bune intenții, a acceptat până și conducerea armatelor ruso-române, la Războiul de independență, însă nu a reușit săaducă România la masa unde s-a semnat „Pacea de la Berlin”, lipsindu-ne de beneficiile victoriei. Ferdinand – nepotul lui Carol – a fost singurul domnitor sau rege, de la începuturi și până atunci, care nu a îmbrățișat spiritualitatea neamului, refuzând convertirea la ortodoxism, trăind, murind și fiind îngropat catolic. Urmașul lui, Carol al II-lea, ba a venit la tron, ba pleacă , revine și, pleacă , din nou.

Dovedind că a fost incapabil să-și menținătronul, Carol este nevoit săabandoneze coroana pentru fiul său Mihai care, din păcate, era prea tânăr și fără autoritatea necesară , pentru a face Față vicisitudinilor anilor ’40 – fiind fie depășit de evenimente, fie nevoit săfacă pace cu fostul inamic. După care Regele Mihai s-a văzut nevoit să-și abandoneze tronul, din nou depășit de evenimente. Care au fost binefacerile reale ale unei monarhii care nu a avut absolut nici o tangențăcu sufletul poporului român? Niciuna, iar sângele albastru a dăunat foarte tare României, în anii 30-50, când unii, din linia lor genealogică , au trădat grav interesele românilor. Cei ce erau odatădecorați de Stalin nu au dreptul moral săvinăpe aici și săîncerce săintre din nou în politica locală, interesați doar săalerge, hămesiți, După bani și proprietăți.

Nu am cunoștințăca familia fostului rege al României săfie integratăîn vreo categorie socialăsau săcultive o elităde intelectuali a țării și măîntreb de ce regele Mihai ține morțiș săpunămâna, din nou, pe conducerea țării abandonate la greu, prin principele Radu Duda? Cariera princiarăa lui Radu Duda a început în urmăcu 14 ani, când, prin mijlocirea lui Ion Caramitru, a întâlnit-o pentru prima oarăpe fiica regelui Mihai I. Pe atunci, Radu Duda avea 34 de ani și era asistent la Universitatea Naționalăde ArtăTeatralăși Cinematografică . După ce a absolvit în 1984 aceeași instituție, la clasa Olgăi Tudorache, acesta a jucat pe scena teatrului din Suceava, apoi la Naționalul ieșean, pe care l-a părăsit în 1988.

De la descinderea sa în București, până la că sătoria cu principesa Margareta, au trecut opt ani, fiind acceptat de rege ca soț al acesteia, abia După consultarea prealabilăa unor avocați. Marele său handicap, acela că nu are sânge albastru, a fost depășit, spre surprinderea multor monarhiști înverșunați.

Cu doar un an înainte de intrarea în familie a lui Radu Duda, referindu-se la că sătoria morganatică a lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino, regele Mihai I susținea că „nu „devii” prinț sau prințesăa României, te „naști” sau nu așa”. însă , în 1998, în urma demersurilor pe lângă Casa Princiarăde Hohenzollern-Sigmaringen, ginerele Duda a primit și titlul de principe. A fost a doua mare excepție care s-a făcut în cazul său, rămasăpână astăzi cu mari semne de întrebare. Prin Constituția României, Casa Regalănu a putut acorda niciodatătitluri pentru a stopa posibilele influențe locale, motiv pentru care, pe 18 decembrie 1998, tânărul ieșean a primit titlul de principe de Hohenzollern-Veringen din partea lui Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, șeful Casei Princiare de la Sigmaringen. „Veringen” a fost adăugat pentru a-l personaliza, fiind una dintre ramurile familiei Hohenzollern, cu o istorie de peste zece secole, în ea avându-și rădăcinile și familia regalăa Prusiei și cea imperialăa Germaniei. După reîntoarcerea lui Mihai I acasă, evenimentele legate de fostul rege s-au referit la retrocedări, la avantaje primite de la statul român, la îmbogățire. Cu toate că familiile regale din Europa nu-l recunosc pe Radu Duda ca Principe, pentru că nu este din familie de vițănobilăde origine, el totuși are tupeul de a folosi numele de Hohenzollern. Din acest motiv, dar și din altele, Radu Duda nu este agreat de mai nici una din casele regale din Europa.

Puțini sunt cei care știu că el a fost dat în judecatăde că tre familia de Hohenzollern pentru folosirea acestui nume într-un mod abuziv. Regulile monarhiei spun că în momentul în care Principesa se că sătorește cu un om de rând își pierde chiar și ea titlul de Principesă. Ce săne mai ascundem După deget, plutonierul că pșună, scuzați, domnul că pitan Duda a primit ordin, în 1996, săo ia de soție pe Principesa Margareta, că era riscant săîncapăpe mâna unui pretendent al „agenturilor străine” și astfel actualul colonel Duda își joacă rolul vieții lui. Lucrurile au devenit evidente atunci când la nunta de diamant a cuplului regal a fost invitat Ion Iliescu, cel care îl fugărise pe rege pe autostradăși îl alungase din țară ca pe un criminal, dar nu și șeful statului în funcție, Traian Băsescu, care a condamnat oficial comunismul. Radu Duda făcuse jocurile.

Respect monarhia, îl stimez pe regele Mihai, așa cum îmi iubesc țara, dar cred că Radu Duda este o făcă turăjalnică , care întinează, prin gestul său și prin banii pe care i-a luat de la guvernul Năstase, imaginea unei Românii adevărate, așa cum era în mintea părinților. Atunci, ce poate fi mai frumos decât un membru al Familiei Regale săcandideze la Președinție și săinfirme, astfel, Regalitatea în România?