Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Referendum cu scandal pentru dizolvarea Consiliului Local

” Primarul din Ștefănești se simte boicotat de aleși

DISPUTE. Sandu Uță, primarul comunei Ștefănești, este decis săorganizeze un referendum pentru dizolvarea Consiliului Local. Democrat-liberalul spune că aleșii boicoteazăședințele CL și refuzăsă-i voteze proiectele de hotărâre. Mai mult, el susține că divergențele dintre el și aleși sunt întreținute de fostul primar al localității, pesedistul Gheorghe Mitrache.

În urmăcu ceva vreme, Sandu Uțăa cerut demiterea viceprimarului Gheorghe Mitrache, motivând că , astfel, ar reduce cheltuielile din bugetul primăriei. Potrivit spuselor primarului, datoritănumărului destul de mare de angajați în cadrul instituției pe care o conduce, 20 la număr, dar și a faptului că nu-și mai putea permite, din punct de vedere financiar, săplătească salariile, acesta a cerut o restructurare de personal, începând, așa cum subliniam, chiar cu vicele comunei, Mitrache. „Nu mai avem bani deloc. Avem în buget, peste un miliard de lei vechi pe minus. Oricum, sunt prea mulți angajați, așa că restructurarea era singura soluție”, ne-a spus pedelistul. Dar, mai este ceva Motivul real pentru care primarul a cerut demiterea viceprimarului nu are neapăratălegăturăcu sumele insuficiente din buget, ci cu o răfuialămai veche între cei doi, una de naturăpolitică . În fapt, aceste informații sunt susținute și confirmate chiar de primar care spune că în urmăcu puținăvreme, Mitrache s-a branșat ilegal la canalizare, proiect demarat în perioada cât a fost primar al localității.

Pe de altăparte, însă , actualul viceprimar susține că , de fapt, Uțăeste cel care dorește să-i boicoteze proiectul, tărăgănând lucrurile pentru a nu da în folosințălucrarea vechiului primar. „Nu este adevărat. Lucrările au fost făcute sub orice critică . Au pus, în pământ, conducte sparte, la adâncimi necorespunzătoare, în bătaie de joc. Nu am cum săfac recepția lucrării pentru că , deocamdată, nu poate fi datăîn folosință. Principalul motiv pentru care am cerut demiterea lui Mitrache a fost acela că s-a branșat, ilegal, la conducta de canalizare, pentru a demonstra el că funcționează. Acum, din cauza lui, dar și a altora care au procedat, astfel, la îndemnul lui, existăposibilitatea ca sănu mai pot face recepția lucrării. Sunt niște cerințe europene, După cum știți „, ne-a explicat primarul Uță.

Mărul discordiei

Primarul ne-a povestit că în luna octombrie a anului în curs a convocat o ședințăde consiliu local, în care ar fi trebuit aprobatăo listăsuplimentarăde cheltuieli, dar că aleșii au refuzat săparticipe. Mărul discordiei: același proiect pentru canalizare, care, conform declarațiilor sale, ar fi trebuit dat în folosințăîn urmăcu doi ani. „Existăpericolul săpierdem scrisoarea de garanție în cazul în care aleșii refuzăsăvoteze. Comuna are stringentănevoie de canalizare, iar eu nu pot accepta ca o serie de indivizi, mânați de la spate de fel de fel de interese, săînșele încrederea oamenilor”, a adăugat Uță. La scurt timp După refuzul aleșilor de a participa la ședință, primarul a convocat o alta, dar tot fără succes. În contradictoriu cu cele susținute de primarul din Ștefănești, vicele, Gheorghe Mitrache, declară, că , de fapt, ședința s-a ținut dar că aleșii nu au vrut săvoteze proiectul. O altămare problemăîn accepțiunea acestuia este aceea că majoritatea din Consiliul Local este formatădin social-democrați (șapte) care boicoteazăorice inițiativăa primarului. „Pe lângă cei șapte consilieri, vicele mai beneficiazăși de sprijinul celor doi aleși – unul PNL și celălalt PRM – pe care-i asmute împotriva mea. Oricât de mult aș încerca, și nu că nu am discutat acest lucru, să măînțeleg cu ei nu am reușit. Pur și simplu, doresc să mădiscrediteze cu orice scop”, ne-a declarat Sandu Uță.

Declarându-se un om deschis, primarul comunei Stefănești a dorit ca la dialogul dintre el și redactorii publicației noastre săfie prezent și Mitrache, afirmând că nu are nimic de ascuns și că este cel mai bine ca problemele din primărie, numeroase și stringente, săfie discutate fățiș, fără niciun fel de ocolișuri. Pe alocuri, discuțiile dintre cei doi s-au transformat în dispute aprinse, care au lăsat săînțelegem că , de fapt, neînțelegerile au un vechi și consistent substrat politic.

Trebuie spus că Mitrache a fost principalul contracandidat în alegerile locale, a lui Uțăla fotoliul de primar, pierzând, la mustață, șansa de a dobândi un nou mandat. De atunci, lucrurile au luat o întorsăturădestul de urâtă, scandalurile dintre primar și vice ținându-se lanț.

De neînduplecat

Sandu Uțăne-a mărturisit că a strâns, deja, 900 de semnături pentru organizarea referendumului prin care propune dizolvarea consiliului local. „Am strâns chiar mai multe semnături decât era necesar. În mod normal, aveam nevoie de vreo 700, dar, din câte se vede treaba, și cetățenii realizeazăcă CL, în actuala sa componență, se opune, permanent, inițiativelor mele care sunt gândite pentru modernizarea comunei”, a opinat primarul. Pesedistul din fruntea Primăriei Ștefănești este decis sămeargăpână la capăt chiar dacă , acum, consilierii locali pesediști încep săfacă un pas înapoi, temându-se că , în urma unui referendum de acest gen, este posibil sănu mai fie aleși. Oricum, un lucru este foarte clar În cazul în care în urma acestui exercițiu democratic configurația Consiliului Local va fi aceeași, Sandu Uțăeste decis sădemisioneze. „Mi-am scris demisia. Uitați, o am aici. Nu mai vreau sămai lucrez în tensiune. Nu mai pot. Eu vreau săfac ceva pentru această comunitate, dar, dacă nu sunt lăsat, nu am de ales. Am vrut sădemisionez acum câteva zile, însă , câțiva apropiați mi-au spus sănu fac acest lucru, că referendumul poate schimba ceva. V-am spus. Încerc. Dacă nu merge, plec eu”, a spus el hotărât, arătându-ne demisia. Uțăsusține că va înainta, în cel mai scurt timp, posibil, listele electorale Prefecturii Vâlcea, dar și tabelul cu semnăturile. Mai mult, el spune că este mai mult decât probabil ca la Prefecturăsăajungămai mult de 900 de semnături, pentru că mai existăoameni care doresc să-și dea acceptul pentru un astfel de demers.

Nu s-a consultat cu șefii partidului

Încercând sădiscrediteze inițiativa primarului, Gheorghe Mitrache, ne-a spus, însă , că semnăturile strânse de actualul primar au valoare nulăpentru că acesta ar fi încercat săîntindăoamenilor o cursă. „Cei care și-au dat semnătura au fost mințiți că trebuie să-și dea datele personale pentru a primi lemnele. Normal că au semnat, din moment ce au fost mințiți. Ei nu vor referendum, pentru că realizeazăce costuri impune un asemenea demers”, a precizat viceprimarul. fără săstea pasiv la acuzele lui Mitrache, primarul Uțăa menționat: „Nu este adevărat. Aici, sus, deasupra tabelului scrie foarte clar – „Lipsa persoanelor care solicităun referendum pentru dizolvarea Consiliului Local Ștefănești”. Nu cred că oamenii sunt proști încât sănu știe pentru ce au semnat, săfim serioși. Este, deja, o insultăadusăcetățenilor, nu credeți?”.

Întrebat dacă a primit, pe linie politică , acceptul șefilor Partidului Democrat-Liberal, Sandu Uțăa spus că nu a discutat, încă , acest aspect. „Nu am vorbit cu domnul Mircea Gutău, dar eu sunt primar la Ștefănești, el la Râmnic. Sigur, este șeful meu de partid, dar nu ne-am consultat. O săfac și acest lucru”, a mai spus primarul.

Contractele de achiziții publice, în vizorul poliției

Pe lângă disputele mai vechi pe care le are cu viceprimarul, primarul Sandu Uțăne-a spus că în mandatul lui Mitrache s-au făcut și o serie de ilegalități. Iatăcum sunăo adresătrimisă de Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, care poartăsemnătura comisarului-șef Nicolae Sărdărescu Primăriei Ștefănești:” Având în vedere cercetările ce se efectueazăîn dosarul cu numărul de dosar 5556/29.10.2009, în temeiul art. 96, 97 din Codul de ProcedurăPenală, urmeazăsăne înaintați de urgență, în copie, toate dosarele de achiziție publică întocmite de instituția d-voastră, cu ocazia încheierii contractelor de achiziție publică , lucrări (aferente perioadei anilor 2004-2008) ce au avut ca obiect următoarele: lucrarea de canalizare și alimentare cu apăa Școlii Generale nr.1 Dobrușa, lucrarea de renovare a Grădiniței Șerbănești, lucrări de renovare a sediului Primăriei com. Șerbănești, lucrări de renovare a dispensarului medical al comuna Șerbănești, lucrări de canalizare pe raza com. Șerbănești. Actele existente în conținutul fiecă rui dosar de achiziție publică vor fi înainte integral, inclusiv documente privind recepția lucrărilor și plățile efectuate de instituția dumneavoastră”, se aratăîn adresa poliției.

Olivia Pîrvu – Cîrciu