” În loc să-și vadăde problemele comunității, Constantin Neagoie a declarat război fostului primar
VENDETĂ. Proaspăt instalat în funcția de primar al localității Ionești, Constantin Neagoie, a declanșat un scandal public de proporții în momentul în care a decis, de la sine putere, sădesființeze biblioteca comunală, din rațiuni ce nu pot fi înțelese sau explicate.
De altfel, VOCEA VÂLCII a abordat acest subiect și în numerele anterioare, redactorii publicației noastre accentuând faptul că edilul-șef a recurs la acest ilogic demers, dintr-un soi de răzbunare, îndreptatăîmpotriva fostului primar al Ioneștiului, Ion că tănoiu. Surse demne de încredere din anturajul celor două personaje mai sus amintite, ne-au informat că legăturile de amiciție dintre Neagoie și că tănoiu au încetat în momentul în care, fostul primar al localității a refuzat să-i dea în folosințăactualului edil, terenul de sport din zonă, teren aflat în domeniul public. Conștient că își va atrage oprobiul public, Ion că tănoiu a refuzat să-i cedeze terenul omului de afaceri Neagoie, punând, așadar, în prim-plan interesul colectiv. Mai mult, se vorbește că din momentul în care Neagoie a decis săcandideze la Primăria Ionești, nu din respect și dragoste pentru cetățenii comunei, ci, mai degrabă, din orgoliu personal, născut din dorința de a se răzbuna pe că tănoiu. Astfel, odatăajuns la conducerea Primăriei Ionești, unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Constantin Negoie, primarul în exercițiu, a fost de a propune Consiliului Local desființarea bibliotecii comunale, unde lucreazăde ani buni soția ex-edilului, Cecila că tănoiu.
Dușmanul declarat al culturii
Paralel cu orice manifestare culturalăși parcă inamic declarat al binelui colectiv, Constantin Neagoie ocolește cu prea mare ușurințălegea, folosindu-se de funcția în care a fost ales pentru a-și rezolva multiplele probleme de ordin personal ce-i guverneazămanifestările publice. Deși sunt mai puțin de patru luni de când a ajuns primar, omul de afaceri a și intrat într-un concediu prelungit, lăsând treburile administrative în seama viceprimarului Nicolae Riza, un personaj ușor infatuat și puțin sociabil. Numărul în Continuă creștere al ioneștenilor nemulțumiți de activitatea „executivului” primăriei, ne determinăsăcredem zvonurile iscate în perioada campaniei electorale cu privire la faptul că Neagoie nu are stofăde primar și, de va fi săcâștige o asemenea demnitate, va fi total indiferent la grijile și păsurile celor care i-au acordat votul de încredere. Lucru care, din păcate, s-a adeverit. Deși una dintre preocupările primordiale ale primarului ar fi trebuit săfie legate de identificarea și rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă comunitatea, edilul-șef are, mai de grabă, gânduri de răzbunare, făcând tot ce-i stăîn putințăsădesființeze biblioteca comunală, a că rei angajată este soția fostului primar Ion că tănoiu, privându-i astfel pe cetățeni de dreptul la libera informare.
Eludarea legii
Joi, 14 august 2008, în cadrul ședinței Consiliului Local al Primăriei Ionești, aleșii PSD, PD-L și PNL au decis schimbarea din funcția de bibliotecar a Ceciliei că tănoiu, fără , însă , a explica rațional decizia luată. Paradoxal, primarul Ioneștiului a spus că pe postul rămas vacant va fi angajată casiera primăriei, care va avea un program zilnic de două ore seara, fără ca aceasta săfie retribuităpentru munca depusă. După cum bine se știe, organizarea și funcționarea bibliotecilor din România, funcționeazăîn baza legii nr. 334/2002, iar desființarea acesteia se poate face doar în condiții excepționale, prevăzute de lege. „Bibliotecile de drept public se înființeazăși se organizeazăîn subordinea autorităților administrației publice centrale sau locale, a altor autorități ori instituții publice, funcționeazăpotrivit regulamentelor proprii aprobate de aceste autorități sau instituții și asigurăegalitatea accesului la informații și la documentele necesare informă rii, educației permanente și dezvoltării personalității utilizatorilor, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenențăpolitică , religie ori naționalitate” – spune un paragraf al legii mai sus menționate. În ceea ce privește orarul de funcționare al bibliotecilor comunale, paragraful 2 al articolul 63 al legii la care facem referire spune foarte clar: „Accesul utilizatorilor la colecțiile și serviciile bibliotecilor comunale este asigurat minimum 4 ore pe zi lucrătoare, restul programului de lucru fiind destinat altor activități specifice bibliotecilor”. În consecință, reducerea la doar două ore a programului de lucru cu cetățenii este total în afara legii și dovedește, mai presus de toate, disprețul arătat de primar celor care l-au investit, prin votul lor, în această funcție. În plus, legea stipuleazăcă în funcțiile de bibliotecari nu pot fi angajate decât persoane specializate în acest domeniu de activitate. Așadar, calificarea de casieriță(cea pe care Neagoie vrea săo angajeze în locul Cecilei că tănoiu) este una total nepotrivităpentru o asemenea activitate și scoate la iveală, încă o dată, proasta informare a primarului în materie de legislație. Legislația în vigoare aratăcă pentru un post de bibliotecar care rămâne vacant trebuie săse organizeze concurs de ocupare a funcției. La Ionești, însă , legea este ocolităde primar și ai săi acoliți cu seninătate, principiile moralității fiind că lcate în picioare.
Prefectul doarme-n papucii statului
Din câte am aflat, la începutul acestei săptămâni prefectul Radu Renga se va duce personal la Primăria Ionești pentru a evalua situația, deși, până la acest moment, acesta ar fi trebuit săaibătoate datele cu privire la acest subiect. însă , prefectul, declarat apolitic, pare mai preocupat de rezolvarea problemelor foștilor colegi liberali, decât de situațiile critice, de tot soiul, care se ivesc în județ. Mai trebuie spus că reprezentanții Consiliul Județean au trimis o serie de adrese, atât primarului Constantin Neagoie, cât și Consiliului Local al comunei Ionești, prin care cereau, expres, ca biblioteca sănu-și înceteze activitatea, considerând demersul actualului primar un abuz. „Potrivit art.1 lit.a) din Legea bibliotecilor nr.334/2002, republicată, cu modifică rile și completările ulterioare, biblioteca este o instituție, un compartiment sau o structurăspecializată, ale că rei atribuții principale sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea și conservarea colecțiilor de că rți, publicațiilor seriale, a altor documente de bibliotecă și a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educație sau recreere, precum și inițierea, organizarea și desfășurarea de proiecte si programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorități și instituții publice, cu alte instituții de profil sau prin parteneriat public-privat. După forma de constituire și administrare a patrimoniului, în conformitate cu prevederile art.2 alin.(1) din actul normativ menționat, bibliotecile sunt de drept public sau de drept privat. ( ) Având în vedere importanța acestor instituții, art.7 din Legea bibliotecilor nr.334/2002, republicată, cu modifică rile și completările ulterioare, prevede posibilitatea desființării bibliotecilor de drept public, doar în cazul încetării activității autorităților sau instituțiilor care le-au înființat sau finanțat și numai în condițiile preluării patrimoniului lor de că tre o altăbibliotecă de drept public, cu respectarea legislației in vigoare”, se aratăîn adresa Consiliului, trimisă primarului Constantin Neagoie, în data de 11 august 2008.
Lasă un comentariu