1

RĂZBOIUL HACKERILOR CU JUSTIȚIA

 A început

 

dovedind o eficiențăformidabilăși desfășurtând o muncă laborioasă, procurorii DIICOT au prezentat judecă torilor dosarul hackerilor reținuți în urma operațiunii „MALWARE”

 

ROMEO POPESCU

romeo.popescu@voceavalcii.ro

 

Periodic, județul Vâlcea intrăîn gura presei naționale sau internaționale, prin acte și fapte nedemne, de mare implicare economică sau socială, comise de indivizi dedați plăcerilor vieții de huzur, fără săfacă prea mult efort. În ultima lună, piața evenimentelor de efect a fost acaparatăde arestarea a 22 de tineri, ce s-au „specializat” în țepe electronice pe care le-au tras unor naivi occidentali, neobișnuiți cu balcanismul din țările abia intrate în Uniunea Europeană .

Infractorilor dovediți ca fiind țepari pe Internet, li se spune greșit „hackeri”, aceștia fiind numai scammeri, adică , în limbaj de cartier „arzoi”. Când înveți o maimuțăsăapese pe buton ca săprimească mâncare, te bucuri și o apreciezi. Pentru o maimuțăeste o realizare săfacă o așa chestiune. Dar când apeși două butoane pe e-bay și îl lași pe un naiv fără câteva mii de dolari, nu e nimic de apreciat. Măcar maimuța nu este așa fudulăși nici nu se crede o zeitate, cum se cred scammerii români. Specia asta de șmecheri, apărutăde câțiva ani la noi, de țepari/scammeri/arzoi, cred că țeapa este o artăși cred că fac bine țării, furând de la străini.

Userii ce fac astfel de „scamatorii” (scammer vine de la scamator?) pe Internet, cred că au imunitate datorităfolosirii tehnologiei moderne de oriunde în lume. Ei folosesc marketing telefonic, Internet-ul și email-uri în masăpentru a înșela navigatorii ce nu suspecteazănimic. Împotriva fraudei mondiale, pe Internet se fac operațiuni internaționale conjugate. O astfel de operațiune, inițiatăde americani, sub denumirea de „Operation Global Com” a dus și la arestarea celor 22 de scammeri vâlceni, colaborarea dintre FBI și Poliția românădovedindu-și roadele. Ca mai în toate cazurile deosebite, redacția noastrăa intrat în posesia întregului dosar penal (dosar 110/D/P/2008) al „Operațiunii Malware”, pe care îl vom da publicității începând cu acest număr. Pentru ca opinia publică vâlceană săpoatălua cunoștințăde amploarea acțiunii, dar și de democrația investigațiilor făcute de americani, publică m din dosar rapoartele întocmite de FBI și Poliția Statalăamericană, în cazul unor scammeri vâlceni – arestați în SUA – țară de unde transferau bani țepuiți pe Internet. Din numărul următor, veți putea lua cunoștințăde rechizitoriul cazului pentru care au muncit profesionist procurori vâlceni, polițiști specializați în fraude pe Internet și nu numai.

 

Procesul celor 22 s-a amânat pentru două zile

 

Cei 22 de hackeri, care făceau parte dintr-o grupare infracționalăspecializatăîn comiterea de infracțiuni informatice, au fost prezentați miercuri, 6 august a.c. în fața magistraților vâlceni pentru prelungirea mandatelor de arestare de 29 de zile emise pe numele lor. Procesul a fost amânat pentru data de vineri, 8 august a.c. deoarece unul dintre acuzați, iordanianul Abdul Yaahya, de 39 de ani, rezident în București, care a fost prins de oamenii legii la aeroportul Otopeni, în seara zilei de 20 iulie a.c. nu avea translator.

Reamintim că hackerii au fost prinși în urma unei acțiuni de amploare a procurorilor DIICOT și FBI, care au descins în județele Hunedoara, Teleorman, Vâlcea și Sibiu, dar și în Capitală. Printre altele, hackerii reținuți sunt suspectați că ar fi organizat licitații false pe Internet și că ar fi făcut cumpărături cu carduri false. „Specialiștii” în calculatoare sunt suspectați că ar fi dat străinilor țepe de câteva milioane de dolari. Deocamdată, oamenii legi au evaluat prejudiciul la suma de 400.000 euro. Grupul infracțional organizat s-a format în jurul lui Romeo Chițăși a lui Petre că tălin Bunescu. Anchetatorii spun că numărul celor care fac parte din acest grup este foarte mare și că fiecare avea un rol bine determinat.

 

 

BIROUL FEDERAL DE INVESTIGAÎII

 

RAPORT AL SURSEI UMANE CU IDENTITATE CONFIDENÎIALA (CHS)

 

Data: 10.02.2008

ID caz: 92M-CV-73960-STOICA (în așteptare)

270A-CV-74176 (în așteptare )

Data contactului: 08.02.2008

Tipul contactului: în persoană

Locația: Cleveland, Ohio

Redactatăde: SA Joseph V. Callahan

Martori: DET. James Janis, Westlake PD

Det. Robert Toth , Westlake PD

 

Persoana a că rui identitate este confidențială, care dorește sădepunămărturie, a furnizat următoarele informații:

Martorul a furnizat informații incomplete datorităconversațiilor pe care acesta le-a avut cu indivizii ce s-au identificat ca: Marius, Crapu și CB. După ce a fost confruntat cu declarații incomplete, martorul a spus că are și alte informații, dar nu le-a putut furniza deoarece el/ea nu a vrut săîi facă prietenului probleme și și-a manifestat îngrijorarea pentru familia lui / ei.

Martorul colaborator a mărturisit că individul cunoscut sub numele de CB mai este numit în conversații și CHEIA. Adevăratul nume al lui CB este CĂTĂLIN PETRESCU. Conform acestui martor, PETRESCU lucreazăde asemenea și pentru Marius, pe care martorul îl mai numește și Manu ( ultimul nume este necunoscut). A admis că l-a întâlnit pe Crapu prin intermediul lui Manu, oricum nu știe numele adevărat al lui Crapu.

Martorul colaborator a spus ca el/ea l-a întâlnit pe PETRESCU cu aproximativ 4 luni în urmăprintr-un membru al familiei, mai târziu prezentându-l pe Petrescu lui Manu. Martorul a spus că Petrescu nu este de nivelul lui Manu sau Crapu. A mai menționat că Petrescu lucra pentru Manu și că nu are nimic de a face cu fraudele din tranzacții.

Martorul a mai spus că mai este un al doilea individ în SUA care lucreazăpentru Manu și l-a identificat ca fiind ROBERT FECIORU, alias BOBY (numele complet: Robert Daniel Fecioru). Martorul a declarat că l-a întâlnit pe Boby o singurădatăînainte săplece împreunăcă tre SUA cu același avion. Boby și Manu au spus martorului că Boby mai lucra pentru Marius și că se ducea în SUA săridice niște bani. Martorul a mai adăugat că Boby era însoțit de prietena lui Denisa (mai târziu identificatăca fiind Denisa Claudia Vlad).

După intrarea în SUA, Boby și Denisa au stat la un super hotel în Chicago, lângă aeroport. Cât timp s-au aflat în Chicago, martorul s-a întâlnit de câteva ori cu Boby. În timpul celor 4 întâlniri, martorul a primit sume de bani de la Boby, cuprinse între 1000 – 3500 USD. Martorului i s-a arătat un document ce a fost descă rcat de pe calculatorul său. Pe acesta păreau a fi câteva cheltuieli și socoteli cu dolari. După ce a revăzut documentul, martorul a spus ca el/ea crede că Boby l-a creat. Documentul conținea o coloanăde numere ce indica 14800 utilizări. Numărul total era derivate de la 5 numere separate.

Martorul a spus că numerele reprezentau dățile când el/ea a primit bani de la Boby. Una dintre tranzacțiile în grup era listatăla 5900. Martorul a declarat că Boby trebuia săii plătească 5900 USD, lucru care avea legătura cu documentele frauduloase. Martorul a spus că nu a primit niciodatăatâția bani de la Boby. În legăturăcu celelalte fonduri, martorul a informat că el/ea a trimis o parte din bani înapoi în România, că a primit 2900 USD de la Boby și că i-a trimis în România folosindu-se de numele său adevărat. Cu aproximativ o săptămânămai târziu, el/ea a primit 3500 USD de la Boby. El/ ea a trimis 3000 USD în România folosindu-se de numele său adevărat. Când a fost întrebat de ce și-a folosit numele cel adevărat, martorul a mărturisit că aici încă nu se știu numele lor conspirative. Martorul nu știa de unde ia Boby banii sau ce nume folosea, dar știa că Boby lucreazăpentru Marius și ceilalți. Martorul a spus ca l-a văzut pentru ultima datăpe Boby și Denisa în Chicago în primele zile ale lui ianuarie 2008.

Martorului i s-au arătat o serie de fotografii care erau descă rcate de pe calculatorul lui/al ei personal și acesta a identificat în fotografii un bărbat ca fiind Boby ( Fecioru ) și Denisa (Vlad). Fotografiile sunt atașate.

Martorul a fost întrebat despre transferul Western Union pe care l-a trimis ªtefan Stoica pe numele mamei martorului în România. Martorul a spus că el/ea l-a rugat pe Stoica sătrimităbanii, pentru că el/ea nu avea acte în acel moment. Martorul a admis că mama sa era conștientăcă banii proveneau din activități ilegale și că l-a întrebat despre bani înainte ca el/ea săîi trimită. Martorul i-a spus mamei sale că el/ea era în SUA și făcea ceva ilegal. Martorul a mărturisit că familia sa avea nevoie de bani pentru o urgență.

Martorul a fost întrebat despre programul de calculator pe care îl folosea pentru a crea documente false și pe care el/ea le foloseau pentru a trimite bani prin Western Union și/sau MoneyGram Acesta a spus că foloseau programul ADOBE PHOTOSHOP, pe care martorul l-a salvat in calculatorul personal sub numele de NOVA???.

Martorul a admis că el/ea s-a întâlnit cu Crapu înainte sămeargăîn SUA și că nu știa numele adevărat al lui Crapu sau unde locuiește acesta, dar a furnizat următoarea descriere a lui:

Vârsta: Aproximativ 30 ani

înălțime: 6′-6’1″

Conformație: Mediu spre greu

Parul: Castaniu deschis

NOTE ADMINISTRATIVE

În data de 08.02.2008, vineri, SA Callahan a luat legătura cu detectivul Mike Darling de la Departamentul Imigrări și Vama. După ce i-a dat acestuia datele despre Boby si Denisa, aceștia au fost identificați ca: BOBY = ROBERT DANIEL FECIORU, născut la data de 25.01.1985, și DENISA = DANIELA CLAUDIA VLAD, născutăla data de 12.06.1983. Amândoi au intrat în SUA în data de 15.12.2007 cu zborul nr. 297 British Airlines. Amândoi au declarat că vor sta la adresa: 101 Westlake St, Chicago, IL.

În data de 08.02.2008, vineri, SA Callahan a luat legătura cu detectivul Mike Darling de la Departamentul Imigrări și Vama, pentru a obține informații despre ªTEFAN STOICA, MAXIMILLIEN VLASE, ROBERT FECIORU, alias Boby și DENISA. Det. Darling a furnizat următoarele informații în urma cercetării în baza de date a Departamentului Imigrări și Vama.

SA Darling I-a identificat pe Boby ca fiind ROBERT DANIEL FECIORU, născut in data de 25.01.1985, numărul de pașaport românesc: 09252995. Acesta a intrat în SUA în data de 15.12.207 cu British Airlines, zborul 297. El poate legal sărămânăîn SUA pânăîn data de 14.06.2008. La intrarea în SUA, Fecioru a declarat ca va sta la următoarea adresa:

101 Westlake St,

Suite 240, Chicago, ÎL.

DENISA a fost identificata ca fiind CLAUDIA VLAD, născutăîn data de 12.06.1983, numărul de pașaport românesc: 07827140. VLAD, de asemenea, a intrat în SUA în data de 15.12.207 cu British Airways, zborul 07827140. Ea poate legal sărămânăîn SUA pânăîn data de 14.06.2008. La intrarea în SUA, Vlad a declarat că va sta la următoarea adresă:

101 Westlake St.,

Suite 200, Chicago, ÎL.

MAXIMILLIEN JOHAN VLASE, născut în data de 21.08.1985, numărul de pașaport francez: 05RE71396 . VLASE a intrat în SUA în data de 15.12.207 cu British Airways, zborul 297. El poate legal sărămânăîn SUA pânăîn data de 14.06.2008. La intrarea în SUA, VIase a declarat că va sta la următoarea adresa:

1908 greenbay Rd.,

Apartament D, Highland Park,IL.

ªTEFAN STOICA, număr de pașaport românesc: 07832985, a intrat în SUA în data de 18.05.2007. Viza lui STOICA B-2 a expirat în data de 17.11.2007. Acesta a intrat în SUA cu Royal Dutch Airline, zborul nr : 643. Cât va sta în SUA, Stoica a raportat că va locui la adresele:

1425 N. Dearborn, apt. 10 Chicago, IL și

Nr 7 E. Goethe, apt. 2 Chicago, IL.

Sa Darling a oferit fotografiile lui Fecioru și Vlad, care sunt atașate alăturat.

 

BIROUL FEDERAL DE INVESTIGAÎII

 

DATA TRANSCRIERI l : 30.05.2008

 

ªTEFAN STOICA, născut în data de 07.02.1980, care locuiește în închisoarea Elryia din Elryia-Ohio și a fost interogat în urma unei înțelegeri avantajoase în închisoare. Au mai fost de asemenea prezenți avocatul lui STOICA, James Willis, tel: 2165231100, 113 St. Clair Ave, Apt 440, Cleveland Ohio , Asistentul Procurorului General, avocatul Dean Valore, agenții speciali Anrew Burke și Stacy R. ILugh, analistul Gerald Dergamo de la FBI și detectivul de poliție din Westlake Robert Toth.

Anterior interogatoriului, STOICA a revăzut si a semnat acel angajament avantajos întocmit de că tre Biroul Avocatului SUA. Lui STOICA i s-a adus la cunoștințăcă în concordanțăcu procedura legală, îi este permis săvorbească cu avocatul său în particular sau săia o pauzăpe parcursul interviului de câte ori dorește. Valore a explicat natura angajamentului, menționând că orice declarație falsădatăde STOICA poate fi consideratămărturie mincinoasă, și, ca urmare, poate fi pedepsit pentru tăinuire. STOICA a spus că a înțeles. După ce i s-au adus la cunoștințăidentitățile agenților ce îl interogau și natura interviului, STOICA a furnizat următoarele informații:

În martie 2007, MANUEL TUDOR l-a întrebat pe STOICA dacă se poate duce cu avionul în SUA din România pentru a ridica niște bani pentru TUDOR. l-a spus acestuia că trebuie săse duca în Miami pentru a ridica suma de 100.000 USD și săîi aducă în România. Pentru acest serviciu, STOICA ar fi primit suma de 5000 USD. Stoica nu a fost de acord.

În iunie 2007, STOICA a venit în SUA cu TUDOR, sosind la New York. TUDOR nu i-a explicat lui STOICA de ce au venit în SUA pânăîn momentul sosirii. TUDOR i-a înmânat lui STOICA 2 pașapoarte false, unul german și altul francez. În timpul lunilor iunie și iulie 2007, STOICA a că lătorit cu TUDOR și un alt bărbat, ION (ultimul nume nu este cunoscut). Acesta era chel. STOICA nu știa de unde era ION, dar a mărturisit că avea pașaport belgian. ION este bărbatul din filmarea de pe telefonul lui STOICA cu TUDOR care se juca în piscine.

Cei trei, STOICA, TUDOR și ION ar fi ridicat banii de la MONEYGRAM sau WESTERN UNION. ION lucra pentru CAROL JURJA. Lui TUDOR nu îi plăcea că este și ION acolo, dar JURJA i-a spus lui TUDOR să-l lase săstea. STOICA a estimat că ridicaserăaproximativ 400.000 USD în lunile iunie și iulie. STOICA a reținut 25% din banii ridicați de el. O parte din timp ei au locuit într-un apartament în Philadelphia, PA lângă Market St.

STOICA a explicat că oamenii din România postau reclame pe Ebay sau pe alte site-uri de licitație online pentru a vinde bunuri pe care în realitate nu le dețin. Apoi, victimele trimit banii prin MoneyGram sau Western Union. STOICA știa că banii pe care îi ridica erau de la oamenii înșelați online. CâteodatăSTOICA îl vedea pe TUDOR care crea el însuși astfel de postări pe Internet, dar TUDOR nu voia săîi arate și lui STOICA cum se procedează.

În luna iulie 2007, CAROL JURJA s-a întâlnit cu STOICA, TUDOR și ION. JURJA era îngrijorat că un bărbat pe numele său BAMBINA fusese arestat la începutul lui 2007 în Florida. JURJA se temea că BAMBINA le va spune celor de la poliție despre el. STOICA a cumpărat un bilet de avion pentru JURJA pentru a se reîntoarce în România.

STOICA știa că TUDOR avea legături la New York care îi permiteau sătrimităbani în România. Un individ pe numele său ALLEN (ultimul nume necunoscut) a fost arestat în August 2007 în New York. ALLEN era un negru din România, și a fost arestat pe un aeroport și avea la el suma de 100.000 USD, banii fiind reținuți.

În august 2007, alte persoane au sosit în SUA din România. STOICA nu s-a întâlnit cu ele, știa doar că ION a arătat la alții cum pot săridice banii. Apoi ION a plecat cu avionul înapoi în România. In august 2007, TUDOR l-a acuzat pe STOICA de furtul unor bani. STOICA a spus că lipsea suma de 20.000 USD dintr-un sertar din apartament și TUDOR a spus că STOICA i-a luat. STOICA s-a gândit fie că ION, fie că TUDOR însuși i-a furat. TUDOR a tăiat toate pașapoartele false ale lui STOICA, și a plecat înapoi în România. STOICA s-a dus săstea cu niște prieteni în Tampa, Florida. STOICA a stat în Florida câteva săptămâni, apoi s-a întors în Chicago și a stat la mama sa.

În noiembrie 2007, TUDOR i-a trimis mail lui STOICA în care îi cerea săridice niște bani pentru el pentru a recupera cei 20.000 USD. TUDOR s-a dus acasăla unchiul lui STOICA în România și a „încercat săîi obținăde la el. STOICA a fost de acord săridice banii pentru TUDOR. La îndemnul lui TUDOR, STOICA a luat legăturăcu numitul LUCIAN MUNTEANU. Acesta locuiește în Highland, IL. MUNTEANU i-a dat lui STOICA un pașaport slovac fals și un carnet de conducere.

STOICA și MUNTEANU au ridicat banii împreună. MUNTEANU era șofer și aștepta în mașinăîn timp ce STOICA se ducea la MoneyGram sau Western Union și ridica banii. STOICA trebuia săîși împartăprofitul de 25% cu MUNTEANU. MUNTEANU ținea restul de bani. Când MAX VLASE, ROBERT FECIORU și DANIELA CLAUDIA VLAD au ajuns în SUA, in decembrie 2007, MUNTEANU a dat toți banii lui FECIORU. MUNTEANU i-a luat de la aeroport și i-a dus la hotel.

VLASE I-a contact pe STOICA la câteva zile După ce au sosit în SUA. VLASE a locuit pentru ceva vreme la Chicago împreunăcu STOICA. TUDOR i-a trimis documentele false pentru VLASE lui STOICA, la oficiul lui poștal din Indiana. VLASE și-a deschis un oficiu poștal în Highland Park, IL. TUDOR i-a trimis la cutia poștalăa lui VLASE documentele false pentru FECIORU și VLAD. STOICA și VLASE au început săridice banii împreună, TUDOR știa și nu-l deranja acest lucru. VLASE dorea sălucreze mai mult ca săfacă bani și a comunicat mai mult cu TUDOR. TUDOR și JURJA s-au plâns că STOICA și VLASE nu lucrau îndeajuns.

Când au fost arestați în Westlake, STOICA și VLASE se duceau săîși schimbe mașinile închiriate cu una mai puțin costisitoare. După aceea, STOICA și VLASE trebuiau săse întâlnească cu un individ ca săîi dea suma de 63.000 USD. VLASE inițial i-a spus lui STOICA, că trebuiau sa se întâlnească cu individul în New York, dar mai târziu i-a spus că se întâlnesc în Detroit. VLASE trebuia săprimească un telefon de la individul cu care trebuia săse întâlnească .

STOICA nu știa unde ar putea fi FECIORU și VLAD. FECIORU lucra pentru TUDOR și nu JURJA. STOICA nu știa unde locuiește JURJA în România, dar știa că este că sătorit și are un copil. STOICA a spus că lui JURJA îi plăcea cocaina. Odată, TUDOR a început săse întâlnească cu o fostăprietena a lui JURJA, ceea ce I-a înnebunit pe JURJA. TUDOR și JURJA nu se prea plăceau, dar lucrau împreunăca săfacă bani. STOICA nu știa că TUDOR era foarte bun în calculatoare. STOICA a furnizat următoarele adrese ale lui TUDOR: Unității 8, București, România. Părinții lui TUDOR locuiau la acea adresa împreunăcu el. TUDOR mai avea un apartament in Piața Alba Iulia pe care STOICA crede că îl folosea doar în afaceri. STOICA a spus ca un alt român: BOGDAN ªOVĂIALĂ îl ajutăpe TUDOR săcreeze acele site-uri pe Internet folosite pentru a înșela oameni.

Tatăl lui ªOVĂIALĂ la un moment dat era Director la VAMA ROMÂNĂ. Așa cum mărturisește STOICA, ªOVĂIALĂ făcea pe săptămână100.000 USD, înșelând pe Internet și Ebay. ªOVĂIALĂ i-a dat lui TUDOR softuri noi care nu permiteau site-ului Ebay săle înlăture reclamele postate de ei în scopul înșelării. ªOVĂIALĂ făcea aceste lucruri de mai bine de 10 ani. ªOVĂIALĂ se ducea câteodatăîn Germania pentru a mai face o pauză, săse dea la fund! Porecla lui ªOVĂIALĂ era SUTEALĂ.

STOICA a mărturisit că în luna octombrie 2007, au fost arestați un grup de romani țigani în Pennsylvania, poate Pittsburg, care aveau legătura cu JURJA si TUDOR. STOICA a spus că a existat și o știre despre arestați și că un țigan a scă pat cu mașina. În data de 20.05.2008, STOICA a mai furnizat următoarele informații: Un prieten de-al lui STOICA, ION ALEXANDRU a plecat în octombrie 2007 în SUA din România. ALEXANDRU a fost invitat săstea aici la familia lui MUNTEANU. ALEXANDRU a stat cu MUNTEANU lângă Chicago. ALEXANDRU nu-i știa pe TUDOR sau JURJA. În noiembrie sau decembrie 2007, ALEXANDRU a fost arestat la aeroportul din Chicago, din cauza câtorva bani care fuseserătransferați în contul sau. STOICA s-a gândit că poate MUNTEANU în secret a obținut informații despre contul bancar al lui ALEXANDRU și le-a dat lui TUDOR. Oricum, STOICA a admis mai târziu că era posibil ca ALEXANDRU săfi știut de bani. STOICA crede că banii au legăturăcu țiganii care au fost arestați în octombrie 2007 in PA.