Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Război între un preot și liderul PNL, Emilian Frâncu

 Între amvon și tribună

Normal 0 21

CONFLICT. De când a renunțat la politica liberală, părintele Mureșan din Costești a intrat în vizorul lui Emilian Frâncu, liderul PNL Vâlcea. Acesta nu pierde nicio ocazie pentru a-l discredita pe omul lui Dumnezeu, cel care a fost membru al formațiunii liberale până în 2004 și care a adus un mare număr de voturi în favoarea candidaților liberali. Omul aflat în culisele spectacolului politic reprezintăun adevărat pericol pentru liderul vâlcean, deoarece părintele a fost martor al multor ilegalități săvârșite din ordin politic. Fidel principiilor liberale, preotul așteaptădoar ca actuala conducere săse schimbe, iar tânăra generație, necompromisăîn scandaluri, să-i ia locul.

Preotul din Costești, liberal convins

Cu un an în urmă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât săîngăduie participarea preoților la viața politică a cetății. Nu este permisăimplicarea în alegeri din partea vreunui partid, iar motivația hotărârii este aceea că preoții ar putea săfie astfel la curent cu problemele sociale ale comunității, dacă ar fi aleși în cadrul consiliilor locale. Preotul Mureșan a cochetat în ultimii ani cu politica Partidului Național Liberal. Scârbit de ilegalitățile săvârșite de unii membri ai acestei formațiuni politice, omul lui Dumnezeu s-a dezis atât de doctrina partidului, cât și de reprezentanții de marcă ai acestuia. Prin târgul de la poalele Capelei s-a răspândit foarte repede vestea cum că liderul PNL Vâlcea se aflăîn război cu umila Față bisericească , care a contribuit cu vârf și îndesat la campaniile electorale ale partidului, aducând un număr nesfârșit de voturi în favoarea acestuia. Preotul a fost chemat chiar și de mai marii Episcopiei Râmnicului, care l-au acuzat că se implică viața politică a urbei. Cu hârtia pregătităpentru a pleca în canon la una mânăstirile vâlcene, preotul s-a retras din jocurile politice care i-au lăsat un gust amar și i-au șifonat imaginea.

Ezitările și răzgândirile Bisericii

După decembrie 1989, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a avut o atitudine neclarăFață de problema implică rii preoților în viața politică românească . În ianuarie 1990, Sinodul a interzis implicarea preoților în orice formă de partizanat politic, a permis episcopilor săaplice sancțiuni preoților activi politic și i-a obligat pe preoții care dețineau funcții publice să-și înceteze slujirea preoțească pe durata mandatului politic. Printr-o decizie a Sinodului din anul 1996 s-a reamintit că episcopii, preoții, diaconii și părinții spirituali nu vor candida pentru locuri în Parlament. Preoții și că lugării erau chemați să-și îndeplinească misiunea spirituală, incompatibilăcu o angajare partinică sistematică . Aceeași decizie interzicea preoților aderarea la vreun partid politic și îngăduia implicarea politică a preoților doar prin candidaturi ca independenți, la nivelul administrației locale. În aprilie 1998, Arhiepiscopul Bartolomeu Anania a cerut Sinodului săpermităpreoților ortodocși săfie aleși pe liste de partid, atât la nivelul administrației locale, cât și în Parlament, datorităfaptului că numeroși preoți se aflau oricum implicați în viața politică și era astfel necesară o rezolvare a situației din partea Bisericii. Decizia Sinodului din februarie 2004 a cerut preoților sănu se implice sub nicio formă în viața politică , fie pe liste de partid, fie prin candidaturi independente și a făcut apel la partidele politice sănu accepte preoți ca membri și sănu folosească Biserica sau clerul în scopuri politice. Renunțarea la preoție în favoarea politicii era ireversibilă, cel în cauzăpierzând definitiv posibilitatea de a mai fi reprimit în cler.

„Frâncu are aceleași concepții ca ale vechilor comuniști. Cere obediență!”

Așadar, până în 2004, preotul din comuna aflatăîn sudul-vestul județului a făcut parte activ din contingentul membrilor PNL Vâlcea. Din acel an, vrând nevrând, acesta a trebuit săse retragă, devenind omul din umbrăal PNL-ului pentru acea regiune. Ani de zile, mai precis până în iarna anului trecut, acesta a sprijinit candidaturile membrilor formațiunii politice cu pricina, influențând deciziile electorale ale multor persoane din zonă. După o activitate prodigioasăîn sânul partidului, După ce s-a expus la riscul de a fi chiar caterisit, conform hotărârii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, preotul a devenit peste noapte incomod atât pentru șeful liberalilor vâlceni, cât și pentru apropiații lui. Văzând în omul lui Dumnezeu un real pericol care ar duce la „că derea multor capete” din sânul partidului, Emilian Frâncu a intrat în război cu acesta, denigrându-l pe unde apucă . A uitat de numărul mare de voturi pe care acesta i l-a adus din mai multe comune vâlcene, de serviciile pe care i le-a făcut, fără a avea pretenții financiare sau de oricare altănatură. Liderul liberalilor vâlceni nu-și dorește cu nici un preț ca părintele sădeschidăgura, mai ales în fața presei, că ci atunci va fi „mare cutremur”, deoarece umila Față bisericească cunoaște multe dedesubturi ale vieții de partid, fiind martor al mârșăviilor pe care le-au făcut unii din „iluștrii” membri ai respectivei formațiuni politice. „În partid, la ora actualăsunt numai nonvalori, lichele, în adevăratul sens al cuvântului. Puțini oameni de marcă Mulți stau acasă, fără a avea un cuvânt de spus. De ce? Pentru că au fost reduși la tăcere. Banul vorbește. Atât. Nu vreau săintru într-un conflict cu nici unul din membrii acestui partid și în nici un caz cu Frâncu. Cu el am încetat orice discuție. Toți trepădușii au ieșit în Față . De ce? Pentru că l-au gâdilat pe liderul lor. Ei bine, eu nu am avut de ce săfac acest lucru și nici nu aș face-o. M-am implicat în politica acestui partid, am crezut în idealurile liberale, mi-am consumat o parte din timp și câțiva ani din viațămuncind pentru acest partid, care acum este în că dere liberă. De vreo doi ani, Frâncu este un alt om. Nu-l mai recunosc. Are aceleași concepții ca ale vechilor comuniști. Cere obediență. El este șeful, lui trebuie săi ne închinăm. Sănu măîntrebați câți PSD-iști ocupăazi locuri de muncă în instituții cunoscute tocmai datorităacestui lider liberal. Aș avea foarte multe de spus, dar nu vreau săfiu implicat în niciun scandal. Judecă torul suprem este acolo, Sus Nu mai fac politică , aștept săcadăcapetele „