Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Război între conducerea Consiliului Județean și cea a Spitalului de Urgență

Pentru o datorie derizorie, conturile spitalului au fost blocate

CRITICI. Nu mai departe de zilele trecute, conducerea Consiliului Județean Vâlcea a comis o greșealăimpardonabilă, decizând săblocheze conturile Spitalului Județean de UrgențăVâlcea pentru o datorie derizorie pe care spitalul o are că tre Consiliu. Decizia a provocat un întreg scandal între Ion Cîlea pe de-o parte și Georgeta Săliște și deputatul Samoil Vâlcu pe de cealaltăparte. Dacă Ion Cîlea susține că este dreptul Consiliului Județean de a-și recupera banii, Georgeta Săliște acuzăconducerea CJ Vâlcea de o atitudine caracteristic politicianistăcare nu face decât săblocheze întreaga activitate a spitalului.

Întreaga poveste a pornit de la faptul că Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea are o datorie de 159 de milioane de lei vechi că tre Consiliul Județean Vâlcea, ca urmare a unei hotărâri din 2005 care spune că 50% din banii de chirie a chioșcurile din incinta unității sanitare se duc că tre Consiliu. Dacă anul trecut SJU Vâlcea a virat în conturile CJ Vâlcea suma de 750 de milioane lei vechi, anul acesta, din cauza lipsei fondurilor și a datoriilor mari că tre furnizorii de medicamente, spitalul nu a mai putut da banii. Astfel că , angajații de la compartimentul Economic al Consiliului au început săbombardeze conducerea spitalului cu tot felul de somații, primind ordin, într-un final, de a bloca conturile SJU Vâlcea.

Viața bolnavilor de cancer, pusăîn pericol

Atitudinea conducă torilor județului a scos-o din sărite pe Georgeta Săliște – managerul Spitalului Județean Vâlcea, care a criticat dur atitudinea lui Ion Cîlea, acuzându-l de politicianism ieftin. Ea i-a reamintit că , la ora actuală, unitatea spitalicească are datorii de peste 7 milioane lei noi că tre furnizorii de medicamente, iar, odatăcu blocarea conturilor, medicamentele necesare tratamentului bolnavilor vâlceni cu afecțiuni oncologice, înscriși în Programul Național de Oncologie, nu mai pot fi eliberate de Farmacia Spitalului. „Peste tot în țară Consiliile Județene finanțeazăspitalele. Numai la noi nu se întâmplăașa ceva, ba mai mult ne blocheazăconturile, blocându-ne în același timp întreaga activitate. În perspectiva descentralizării puteau fi mai înțelegători. Avem datorii mari la furnizorii de medicamente, dar niciunul dintre aceștia nu a mers până acolo încât săne blocheze conturile. A făcut-o însă Consiliul Județean Vâlcea în parohia că ruia vom trece de la 1 iunie 2010” – ne-a declarat Georgeta Săliște, managerul Consiliului Județean Vâlcea.

Acuzele lui Cîlea

Printr-un comunicat de presă , președintele CJ Vâlcea a încercat să-și motiveze decizia de a bloca conturile spitalului, susținând că , în urma unui control, la SJU Vâlcea au fost găsite mai multe nereguli, fapt ce a dus la luarea acestei măsuri. „Conducerea Spitalului Județean de Urgențăși-a făcut o obișnuințădin a ignora și încă lca flagrant obligațiile ce-i revin în relațiile cu Consiliul Județean. Încă din anul 2003, prin Hotărârea Consiliului Județean nr.41, imobilele proprietate publică a județului Vâlcea, precum și terenurile aferente acestora din perimetrul Spitalului au fost date în administrare (nu în proprietate !) unității sanitare respective. Deși, prin aceeași Hotărâre, se interzisese închirierea spațiilor și terenurilor unor terțe persoane, de-a lungul anilor și până în prezent n-a fost respectatăinterdicția inițială. S-a revenit asupra acestei decizii începând din anul 2006, conducerea Spitalului de Urgențăavând obligația săse conformeze prevederilor Legii nr.95/2006, privind reforma în domeniul sanitar. Pe parcursul a 4 ani, Consiliul Județean a transmis conducerii Spitalului de Urgențăaproape 30 de adrese prin care a cerut respectarea normelor legale, în schimb directoarea Georgeta Săliște nu s-a învrednicit sădea măcar un răspuns. Cu ocazia unui control efectuat anul trecut, comisia constituităavea săscoatăla ivealăo serie de abuzuri și ilegalități, precum: încă lcarea clauzelor prevăzute în contractele de închiriere, chirii neîncasate, nerespectarea hotărârilor luate de Consiliul Județean în ultimii 4 ani etc. Altfel zis, închirierile au fost în așa fel gestionate încât nimeni în afara conducerii Spitalului sănu afle unde, cum și pe ce au fost cheltuiți banii proveniți din chirii. Tocmai de aceea somația cu privire la încetarea plăților, pe care a emis-o Consiliul Județean, nu a fost o măsurăabuzivă, ci în baza unui titlu executoriu și nu a urmărit să”rotunjească ” bugetul județului – pentru că , și așa cele 50 % încasări din chirii cum prevede Legea nr.95 se întorceau însutit din visteria Consiliului Județean chiar la Spitalul de Urgență. Ultimatumul de a restabili ordinea în această afacere tulbure, cu posibil iz penal, a creat valuri și a pus pe jar conducerea unității spitalicești” – se aratăîn comunicatul de presă al președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea.

Replici dure între Cîlea și deputatul Vâlcu

Imediat După blocarea conturilor Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, primul care a luat atitudine a fost parlamentarul Samoil Vâlcu, care a sancționat acțiunea Consiliului Județean. Lucrul acesta l-a enervat peste măsurăpe președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, care, în același comunicat de presă , a pus la îndoialăintențiile deputatului. „Regretabilă, însă , a fost reacția deputatului Samoil Vâlcu care s-a transformat în avocat înfocat al directoarei Georgeta Săliște și a umflat fabulațiile sale la un dezastru de proporții universale. Adresându-se presei cu un comunicat inflamat, deputatul-farmacist a reclamat că somația Consiliului Județean pune în pericol viața… bolnavilor cu afecțiuni oncologice deoarece, îl cităm: „medicamentele necesare nu mai pot fi eliberate în prezent prin farmacia Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, întrucât Consiliul Județean a blocat conturile acestei unități sanitare pentru unele datorii”. Lucrurile erau limpezite încă de vineri 30 aprilie a.c. și nu s-a întâmplat vreo revenire abia După intervenția din 3 mai când deputatul Samoil Vâlcu s-a adresat presei! Se naște totuși o întrebare: ce îl sperie pe deputatul – farmacist? Riscul ca bolnavii de cancer să rămână fără medicamente sau pericolul ca afacerile sale pe zona aprovizionării farmaciei Spitalului de Urgențăsăaibăde suferit? E o întrebare și nimic mai mult!” – se mai aratăîn comunicatul lui Ion Cîlea.

Replica parlamentarului PDL nu a întârziat săapară, el susținând că interesul său este unul pur uman, fiind îngrijorat de soarta bolnavilor. „Datoria mea ca deputat în Parlamentul României, dar mai ales ca om este săatrag atenția atunci când sesizez probleme care ar putea afecta sănătatea semenilor mei. Acesta a fost singurul motiv pentru care am semnalat faptul că blocarea conturilor Spitalului Județean de Urgențăde că tre domnul Cîlea poate provoca probleme grave bolnavilor cu afecțiuni oncologice și nu cred că ar fi trebuit săaștept producerea unui dezastru uman pentru a aduce în atenția opiniei publice o problemăce necesita rezolvare urgentă. În plus, aș vrea sămai lămuresc două aspecte importante, sunt mândru că sunt farmacist de profesie și nu îmi e rușine cu asta, deși în comunicatul remis presei dl. Cîlea ironizeazăaceastă meserie și implicit pe cei care o practică , iar medicația bolnavilor de cancer este asiguratădoar prin farmaciile cu circuit închis, deci nu am nici un fel de legăturăcu acest lucru. Farmaciile cu circuit deschis nu pot elibera astfel de medicamente, nu aprovizionez farmacia SJU Vâlcea, deci domnule Cîlea interesul meu a fost unul pur uman!” – susține deputatul Samoil Vâlcu.