Discuții aprinse în ședința CJSU
IRESPONSABILITATE. Miercuri, 4 februarie a.c., la Instituția Prefectului Vâlcea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență(CJSU) s-a întrunit în ședințăextraordinară, pentru a discuta efectuarea în condiții de siguranțăa golirii lacului Vidra în anul 2009. Deși mai sunt doar 3 luni până la începerea golirii lacului Vidra, se pare că nimeni nu dorește săse ocupe serios de scoaterea lemnului din apă.
În ședința CJSU au fost aprobate trei proiecte de hotărâri. Este vorba despre completarea planului de măsuri pentru golirea lacului Vidra, monitorizarea permanentăde că tre comitetele locale pentru situații de urgențăa alunecă rilor de teren din localitățile vâlcene și informarea urgentăa Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, identificarea sumelor de bani pentru lucrările de maximăurgențădestinate stopării alunecă rii de teren de pe DJ 656, în orașul Băile Olănești.
Ședința a avut drept scop discutarea problemei masei lemnoase din albia râului Lotru. La acest punct s-au discutat, nu mai puțin, de 14 măsuri pe care responsabilii cu acest proiect, trebuie săle aibăîn vedere și săle respecte. Deși mai sunt doar 3 luni până la începerea golirii lacului Vidra, se pare că nimeni nu dorește săse ocupe serios de scoaterea lemnului din apă.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea, Ioan Florescu a declarat că nu este de competența lor săscoatălemnul din apă. De asemenea, au avut loc o serie de licitații la care niciun agent economic nu s-a prezentat, deși valoarea de pornire la licitație a fost de 30 lei/metru cub. Așa cum afirmăși primarul localității Voineasa, Sergiu Bogdan, „lemnul nu are valoare economică și nu e atractiv pentru a putea fi valorificat de agenții economici”.
Direcția Silvică Vâlcea a identificat un volum total de 44 metri cubi masălemnoasă. O parte din lemne se aflăîn zona de curgere și aparține Direcției Silvice Vâlcea, o altăparte se aflăîn proprietatea Primăriei Șelimbăr, iar 20 metri cubi se regăsesc pe proprietatea Ocolul Silvic privat Obârșia Lotrului.
Nu sunt bani pentru exploatarea Sistemului de distribuție Brădișor
Prin lucrările executate de S.C.CONVERSMIN S.A. a fost asiguratăsecțiunea de curgere a râului Lotru în zona „Cataracte” cu excepția zonei podețului din tuburi PREMO. Prezent la ședința extraordinarăa CJSU, director tehnic al Direcției Apelor Olt, ing. Ion Stoenescu a afirmat că „nu sunt puse în siguranțăhaldele de steril, drept pentru care D.A. Olt nu a emis Avizul de gospodărire a apelor pentru aceste lucrări. Punerea în siguranțăa haldelor nu are legăturădirectăcu golirea lacului Vidra”.
Și S.C. Apavil a făcut o evaluare a scenariilor costului specific pentru exploatarea Sistemului de distribuție Brădișor în perioada golirii, iar până în prezent, nu au fost identificate sursele de finanțare. Reprezentanții S.C. Apavil nu au fost de acord cu golirea acumulării Malaia și curățirea lacului pentru că , spun ei, gradul de colmatare a lacului Malaia este de 61%, iar în cazul golirii lacului Vidra existăriscul accentuării gradului de colmatare în lacul Malaia.
Alte măsuri discutate în ședințăau fost monitorizarea tronsoanelor de drum cu eroziuni, nerealizarea manevrele profilactice cu vanele golirii de fund la barajul Vidra, executarea lucrărilor incomplete de protecție a malului drept în zona depozitului de gunoi. Despre aceastăultimămăsură, director D.A. Olt, Ion Stoenescu, a spus că lucrările executate nu sunt capabile săasigure o punere în siguranțăa depozitului în cazul unor viituri și că se vor continua lucrările de regularizare a albiei râului Lotru I din zona „Râpa Brădișor”.
Pentru completarea planului de măsuri, Grupul de lucru, a supus spre dezbatere și aprobare câteva adăugiri la măsurile prezentate. până la 20 februarie a.c., S.G.A. Vâlcea împreunăcu autoritățile locale – primăriile Voineasa, Malaia și Brezoi, vor materializa pe teren nivelul corespunzător debitului de 50 mc/s, dupăcare se vor identifica în mod real obiectivele afectate. De asemenea, se vor identifica resursele financiare necesare finanțării unui agent economic autorizat pentru lucrările de exploatare în vederea realizării operațiunii de îndepărtare a materialului lemnos din albia râului Lotru. Pentru asigurarea continuității secțiunii de scurgere a apelor în zona Cataracte, se impune dezafectarea integralăa podețului de tuburi PREMO și realizarea racordului între secțiunile amonte și aval de podeț, la capacitatea de tranzitare a debitelor. De aceastămăsurărăspunde CONVERSMIN, data limităfiind 27 februarie 2009.
Lasă un comentariu