Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Răpit și bătut de interlopi ca săle vândăfirma

Vâlceanul Andrei Alexandu spune că a fost sechestrat de fostul șef al ANIF, Costel Iancu

ȘOCANT. Costel Iancu, sau „Don’ Costel”, așa cum i se spunea în lumea interlopilor, a fost unul dintre protejații politic ai ministrului Transporturilor Radu Berceanu, la brațul că ruia a fost văzut mergând de nenumărate ori. Fostul șef al ANIF este, de altfel, implicat în fel de fel de afaceri unele mai dubioase decât altele, printre acestea numărându-se și cele cu Gigel Îăndărescu, zis Roșianu, care a fost condamnat pentru tâlhărie în 1997 și implicat în reglări de conturi în lumea interlopădin Craiova.

 

Politică și interlopi

De numele democrat-liberalului Costel Iancu, fostul director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) s-au legat, în ultima vreme, fel de fel de scandaluri, unele dintre ele dintre cele mai grave. Pedelistul craiovean a iscat o adevăratăfurtunămediatică , în urma că reia au ieșit la ivealălegăturile acestui individ cu o grupare interlopădin Bănie.

Costel Iancu, sau „Don’ Costel”, așa cum i se spunea în lumea interlopilor, a fost unul dintre protejații politici ai ministrului Transporturilor Radu Berceanu, la brațul că ruia a fost văzut mergând de nenumărate ori. Fostul șef al ANIF este, de altfel, implicat în fel de fel de afaceri unele mai dubioase decât altele, printre acestea numărându-se și cele cu Gigel Îăndărescu, zis Roșianu, care, în 1997, a fost condamnat pentru tâlhărie și implicat în reglări de conturi în lumea interlopădin Craiova.

Mai grav decât atât, Iancu a recunoscut pe șoptite prezența în anturajul său a mai multor persoane din Craiova, implicate în scandaluri publice. Acesta amintea de nume precum: Gheorghe Capotescu, Marian Cristescu, Geromin, Lucian și ȘtefănițăBîltac

cunoscuți recuperatori și scandalagii. În plus, „Don’ Costel”, a mai fost acuzat și-n vara anului 2008 că s-ar fi aflat în spatele unor violențe la care se dedau membrii grupărilor interlope. Constantin Dîlgoci, un afacerist craiovean, a declarat că Iancu este cel care ar fi ordonat incendierea limuzinei sale, un Mercedes S Class ultimul tip, estimat la 100.000 de euro. Acesta a spus că disensiunile dintre cei doi au apărut în momentul în care Iancu i-ar fi cerut exorbitanta sumăde 300.000 de euro, pe care motiva că are nevoie săo folosească în campania electorală. Odatăieșit la ivealăacest scandal „Don’ Costel” a recunoscut că a împrumutat o sumăde bani de la afaceristul craiovean, însă nu a recunoscut că i-ar fi folosit pentru campania electoralăde anul trecut.

Interlopul Bîltac, prieten bun cu Iancu

Așa cum văinformam, de curând, Costel Iancu și-a depus demisia din funcția de director al ANIF. În prezent, el este urmărit penal pentru constituire de grup criminal organizat, lipsire de libertate și șantaj.

DIICOT a confirmat că „Don’ Costel” este cercetat pentru lipsire de libertate, amenințare, lovire și alte violențe. Procurorii DIICOT susțin că inculpatul va fi trimis în judecatăîn foarte scurt timp. Acum câteva zile, însuși președintele PD-L, Emil Boc, a cerut public excluderea lui Iancu din partid.

Iancu a fost obligat sărenunțe la funcția publică pe care o deținea în urma dezvăluirilor făcute de un important om de afaceri vâlcean, Alexandru Andrei, care l-a acuzat pe „Don’ Costel” de sechestrare.

Andrei ne-a declarat că filmul răpirii s-a derulat undeva în luna octombrie a anului 2006. „Am stat 16 ani în Austria, unde am reușit săstrâng ceva bani. Când m-am întors în țară , m-am hotărât să măapuc de afaceri. Mi-a mers bine, nu pot să măplâng. Dar săne reîntoarcem la anul 2006. Pe atunci, avem o firmăcare se numea „AgregTrans”, la care eram asociat cu Lucian Bîltac. După câteva luni, lucrurile începuserăsămeargădestul de prost în firmă, în sensul că nu aducea profit deloc. Majoritatea afacerilor, mai importante, erau derulate printr-o altăfirmăcare nu mi-a creat probleme. Mai târziu, am aflat că asociatul meu luase bani cu camătăde la Costel Iancu și nu a mai reușit să-i returneze. La un moment dat, Bîltac mi-a spus că finanțele nu-i mai permit săcontinue afacerea, însă mi l-a recomandat pe Costel Iancu despre care a spus că este un om serios, cu bani, care măpoate ajuta mult în afaceri. Habar nu aveam cine este acest Iancu și am refuzat să măasociez cu cineva pe care nu-l cunoșteam. De fapt, de aici s-a și creat toată această vânătoare împotriva mea”, ne-a povestit, supărat, Andrei Alexandru. Omul de afaceri vâlcean susține că Lucian Bîltac este prieten vechi cu „Don’ Costel”, aceștia cunoscându-se de mai bine de 12 ani.

Răpirea

Înainte de răpire, spune Andrei Alexandru, Costel Iancu a venit de mai multe ori la firma sa, cerându-i fel de fel de balanțe contabile. „Nu ești nici de la gardă, nici de la finanțe, nu are rost să-ți dau nicio balanță. „Și apoi, tu nici măcar nu știi săcitești un astfel de document”, i-am spus. S-a iritat puțin când a văzut că nu îi dăm nimic. A plecat de la firmăcam supărat A doua sau a treia zi După discuție m-a sunat și mi-a zis: „Bă, Andrei hai săne întâlnim” Eu nu-l cunoșteam și nici nu avusesem, până la episodul cu balanțele contabile, niciun schimb de replici cu el. I-am zis că nu măasociez cu el”, ne-a spus afaceristul.

Alexandru ne-a mărturisit că în ziua în care a fost răpit de Iancu și prietenii săi interlopi se afla la firma lui Mihai Gună, un partener de afaceri din Craiova. „La un kilometru După ce-am plecat de la firmă, 5 mașini mi-au blocat drumul, oprindu-se în formă de V. Din spate a venit o altămașină, care a oprit de-a latul drumului, mașina mea fiind astfel blocatădefinitiv. Eram împreunăcu soția mea, Corina, și contabilul firmei. Dintr-un jeep s-a dat jos Costel Iancu, a tras de portiera mașinii mele și m-a tras afară. La scurt timp, am fost înconjurat de peste 10 persoane care au început să mălovească , apoi, la volanul mașinii mele, în care se afla soția mea și contabilul, s-a urcat una dintre persoanele venite săajute la răpire. Eu am fost urcat într-o altămașinăpe bancheta din spate, în stânga mea așezându-se acest Costel Iancu, iar în dreapta Laurențiu Capotescu, zis Pătatu’. Așa i se spune. Pătatu’ a scos un pistol, mi l-a pus în gurăși a început să măamenințe și să măînjure. La un moment dat, m-a lovit puternic cu patul pistolului peste ureche – atât de tare încât mi-a spart-o. De durere, am leșinat”, a povestit cu tristețe în glas, Andrei Alexandru.

Tortura

Omul de afaceri vâlcean povestește că s-a trezit peste câteva ore într-o camerăunde erau 10-12 persoane, care purtau cagule pe Față . Și acolo, a fost bruscat de nenumărate ori, lovit și amenințat că dacă nu va ceda acțiunile firmei – la care dorea săfie acționar Costel Iancu – el și familia sa vor avea de suferit. „Cum am ajuns acolo, un țigan a șters volanul mașinii mele, cu care veniserăsoția și contabilul (aceștia au rămas afară- n.r.), sănu rămână amprente pe volan. Apoi, a venit un avocat, notar, jurist, sau ce era, a scos niște acte din servietăși mi-a spus săsemnez pentru vânzarea acțiunilor. Înăuntru, erau Lucian Bâltac, asociatul meu, cei doi fii ai lui, Victor Geromin și Robert Ștefăniță, un anume Leo, Pătatu’, unul Fibrăși alții. Când Iancu mi-a spus săsemnez hârtiile, i-am spus că nu pot săfac așa ceva pentru că sunt asociat și cu fiul meu și fără semnătura lui, documentele nu au nicio valoare. „Îi-l aducem noi acum și pe el, semneazăși el”, mi-a spus el, pe un ton răstit. „Dacă nu semnezi, îți distrug familia! „, au spus. Soția plângea, o auzeam, ei țipau la ea sătacă , o amenințau și pe ea”, ne-a mai spus Alexandru Andrei.

În timp ce îl ținea sechestrat, a precizat Andrei, Iancu i-a dat telefon unui cunoscut interlop craiovean, temut că mătar, Fănel Trandafir zis „Cimino”, că ruia i-a spus că situația a luat o altfel de turnurăși că lucrurile nu au ieșit așa cum și-ar fi dorit. După mai mult de cinci ore, interlopii l-au lăsat pe Alexandru săplece, dar nu înainte de a le promite că a doua zi se vor întâlni și cu fiul său pentru a perfecta „afacerea”. „Le-am promis că le dau firma, că nu vreau să-mi facă probleme. „Nu vreau săfiu combinat cu voi, luați-o și gata, exploatați voi, faceți ce vreți!”. Mi-au pus în vedere sănu cumva sănu vin a doua zi, o săam mari probleme cu ei”, a precizat Andrei Alexandru.

Iancu a fost arestat pentru 24 de ore

Victima lui Iancu și a prietenilor săi interlopi, Andrei Alexandru, ne-a declarat că la scurt timp După răpire a făcut o plângere la poliție, în care a povestit, cu lux de amănunte, tot ceea ce i s-a întâmplat. În urma sesizării sale, oamenii legii au deschis o anchetăiar „Don’ Costel” cât și cei cinci complici ai săi, interlopi fost reținuți, petrecând 24 de ore în spatele gratiilor. Complicii Laurențiu Gheorghe Capotescu (zis Pătatu’), Marian Cristescu (zis Fibră), Geromin, Lucian și ȘtefănițăBîltac (ultimii trei – tatăși fii) sunt recunoscuți în Craiova pentru implică rile lor în diverse incidente violente: recuperări de bani soldate cu agresiuni fizice, răpiri și scandaluri publice. Deși a negat categoric că -l cunoaște pe vâlceanul Alexandru, Costel Iancu a recunoscut, totuși, că în 2006, a fost arestat pentru 24 de ore. Perchezițiile efectuate de anchetatori în 2006 la ferma lui Costel Iancu din localitatea doljeanăPadea au scos la ivealăo serie de lucruri de-a dreptul macabre. Oamenii legii au găsit aici, fotografii cu persoane în lanțuri, bătute cumplit care, la gât, purtau pancarte pe care scria: „Sunt o zdreanță. Nu faceți ca mine, am făcut o greșealăcu dom’ Costel!”. Potrivit informațiilor de ultim moment, răpirile au avut loc în ultimii 18 ani, atât pe teritoriul României, cât și în Austria și Spania.

Cu toate că existădovezi zguduitoare, care-l încrimineazăîn mod evident pe Costel Iancu, dar și pe prietenii săi interlopi, justiția pare sănu se grăbească sătrimităîn spatele gratiilor aceste personaje mai mult decât dubioase, care au zguduit liniștea societății.