1

PSD Și PNL stau de mult la aceeași masă

Din acest punct de vedere nu e nimic nou. Eliminarea PD din guvern și suspendarea președintelui au fost semnale mult mai clare că cele două partide sunt de aceeași parte a baricadei. Se tot spune că PNL nu-și poate permite o alianțăpe Față cu PSD, deoarece nu ar fi acceptatăde electorat. această teorie mi se pare greșită. Electoratul actual al PNL nu mai este acel electorat urban ferm anticomunist și antipesedist din anii Î90. S-a văzut la euroalegeri că PNL a fost votat de alții, mai rurali și mai pensionari. Acest electorat nu are o mare problemăcu PSD. Electoratul antipesedist al alianței portocalii din 2004 sprijinăîn proporție covârșitoare PDL. În ce privește sprijinul reciproc în turul doi sunt doar pe sfert de acord: în primul rând turul doi va fi doar la primării, consiliile județene vor fi adjudecate dintr-un singur tur. În al doilea rând, la nivel local, mai sunt destul de multe rivalități „istorice” penelisto-pesediste (liderii locali s-au înjurat vreo 15ani), ceea ce va face ca acest sprijin reciproc de la centru sănu fie prea consistent în teritoriu. În ce privește o posibilăguvernare PSD-PNL După alegeri, cum se vehiculeazăoptimist de liberali, sunt în dezacord total. Singura variantăîn care Băsescu ar fi nevoit săaccepte o astfel de variantă, ar fi ca o alianțăpreelectorală”roșu-galben”, înregistratăla tribunal, săcâștige alegerile cu peste 50%, ceea ce este utopic. În orice altăvariantăpreședintele va nominaliza (constituțional) un premier de la PDL.

În primul rând pentru că s-a dovedit că în România nu este posibilăo coabitare care sănu ducă la blocaj politic și instituțional. România nu își permite săcontinue așa încă un mandat. Sunt convins că nici electoratul nu mai vrea scandal. Sunt atât de multe de făcut. În funcție de procentele pe care le va obține PDL, eu văd posibile doar următoarele variante: PDL (va guverna) singur, PDL-UDMR, PDL-PNL-UDMR. Variantele PDL-PSD și PNL-PSD sunt practic imposibile. Cupola, eșalonul doi al PCR, Ilici, Năstase și cei care i-au băgat în Față , împreunăcu omul că ruia i-au dat afaceri grase, Patriciu, se tem de președintele Băsescu. Se tem pentru că președintele are mare succes la „gloată”. Iar „cupolei” nu-i plac astfel de oameni. Oare de ce este rău că Băsescu, în calitate de președinte, trimite un mesaj pozitiv Justiției în a-și face datoria? De ce Ilici nu a trimis niciodatăastfel de mesaje? PD-L stăfoarte bine în sondaje și până la parlamentare va culege peste 50%. În cazul în care, la primării, candidatul PSD ajunge în turul doi cu candidatul PD-L, vreun susținător liberal se va mai duce la vot, peste alte două săptămâni, săvoteze un PSD-ist? Traian Băsescu și PD-L vor marșa pe Alianța PSD-PNL, scoțând în Față dorința lor de ciolan și dezgustul națiunii pentru alte alianțe. Orice alianțăde acum încolo va pierde.

Se spune că PSD luptăîmpotriva sărăciei. Păi, cine a produs sărăcie în România, dacă nu cumva Ion Iliescu, blestemul României, și PSD-ul, partidul celor mai mulți hoți și corupți. Iliescu conduce România de aproape 20 de ani, 11 direct și 9 indirect, în prezent, prin guvernul trădător al lui Tăriceanu. Diferența realădintre stânga și dreapta este diferența dintre bogați și săraci. Știm cu toții lista cu bogații din PSD. Săne dea domniile lor tovărășești și lista cu săracii (și săprecizeze ce proprietăți și venituri au) din conducerile (locale și centrale) partidului lor. Poate or vrea săprecizeze că sunt săraci cu Duhul…!

În ce privește susținerea lui Tăriceanu, au făcut-o din două motive. Unu, ca săpoatăacum acuza că nu se înțeleg „portocaliii” (și asta mai ales în fața politicienilor străini, care nu știu exact ce se întâmplăpe aici) și doi, săapere pesediștii aflați din diferite funcții importante, pentru că alegerile anticipate i-ar fi spulberat. Din câte am văzut la PSD, diferența dintre stânga și dreapta este diferența dintre niște tipi relativ cinstiți și niște mafioți patentați, care trăiesc numai din fraude. Eu cred că marele câștigă tor din această luptăde culise este PLD-ul și cred că și asta a fost menirea aducerii lui Năstase și reîncropirii PSD-ului. Dacă cineva uităcă Justiția nu funcționeazăîn România, cu siguranțăcă îi va fi reîmprospătata memoria în noua campanie electorală. Tema campaniei și scuza pentru nejudecarea corupților din PSD, va fi asta. Înlăturarea Monică i Macovei, alăturarea la conducerea României cu mafia Patriciu-Tăriceanu, vor constitui argumente majore, pentru poporul român.

Deci fără nici o problemă, singuri, PSD-iștii și-au creat „ceea ce merită”. „Victoria” revenirii în forțăa lui Iliescu și Năstase, este o mare înfrângere pentru PSD. Încă odatăam văzut forța și talentul politic al lui Iliescu, care poate mânui cu îndemânare pe mulți, mai ales că acuma este convins că toți așteaptăde fapt ca prezența lui săfie… absența. Încă odatăam mai văzut cât de departe sunt acești comuniști îmburgheziți de țară și de poporul român. Grotesc spectacol, dar rafinat pentru politicianul Iliescu. Le-a dat prilejul tuturor săîși arate fața.

Romeo Popescu