1

Profesorii vâlceni au ajuns bătaia de joc a guvernanților

 Salarii neachitate

Normal 0 21

Încă din anul 2001, fondurile pentru salariile profesorilor au trecut în administrarea primăriilor. De atunci, cadrele didactice se confruntă cu mari probleme, ele fiind nevoite săstea la mâna edililor din localitățile unde predau pentru a-și primi drepturile. În ultima vreme, cazurile în cadrele didactice din mediul rural nu și-au primit banii sau îi primesc parțial s-au înmulțit. Primarii sunt neputincioși însă , pentru că de câteva luni bune bugetele locale ale primăriilor sunt goale. Iar, profesorii, După ce că au salarii de mizerie mai trebuie săîndure și umilința de a-și cerși banii.

Nu mai departe de marți, 30 septembrie a.c., în Camera Deputaților a fost aprobatălegea privind majorarea salariilor cu 50%, introdusăspre dezbatele de PSD. În final, După aproximativ o orăde discuții, 254 de deputați și-au exprimat votul în prezența reprezentanților sindicatelor din învățământ. Degeaba însă , pentru că Guvernul aprobăpe de-o parte mărirea salariilor, iar pe de alta nu alocă niciun leu bugetelor locale pentru leafa profesorilor. Cadrele didactice s-au săturat de vorbe, iar această milogealăpentru un drept al lor li se pare înjositoare.

 

Trei luni fără bani

 

Un ultim raport întocmit de Consiliul Județean Vâlcea aratăcă necesarul de fonduri pentru achitarea drepturilor salariale ale angajaților din învățământul vâlcean pe perioada august – octombrie 2008 depășește suma de 32.000 mii lei. Pentru luna august, încă mai sunt primării care nu au avut bani pentru achitarea drepturilor salariale ale profesorilor. Un exemplu îl reprezinăprimăria Berbești care are o datorie de achitat că tre personalul didactic de 135,5 mii lei. De asemenea, primăriile Olanu și Horezu nu au achitat nici ele salariile profesorilor în valoare totalăde 76,3 mii lei, respectiv 167 mii lei. Printre primăriile care nu au avut bani pentru leafa personalului din învățământ se mai numărăBoișoara, Budești, Crețeni, Diculești, Glăvile, Golești, Malaia, Mihăești, Sutești și Șușani.

 

Primăria Drăgășani, înglodatăîn datorii

 

Pe luna septembrie nici măcar o primărie din Vâlcea nu a plătit salariile cadrelor didactice, suma totalădepășind 14.785,72 mii lei. Cea mai mare datorie o are Consiliul Local Drăgășani, suma totalăa salariilor neplătite ajungând la 1071,55 mii lei. De asemenea, în localitățile Bărbătești, Bujoreni, Cernișoara, Cîineni, Costești, Dăești, Ionești, Laloșu, Stroești, Tomșani, Vaideeni, Valea Mare și multe altele ce au primari social-democrați, conservatori sau democrat-liberali salariile profesorilor nu au fost date până acum din lipsăde fonduri la bugetul local. Primarii se tem că nu vor veni prea curând banii necesari pentru achitarea drepturilor cadrelor didactice, iar pe luna octombrie suma totalăa salariilor este de 16654,79 mii lei.