Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Profesorii ce au fraudat tezele unice au fost sancționați

” Inspectorul general, Gheorghe Ciucă , a luat măsuri

” „supraveghetorilor li s-a luat 10% din salariu pe o perioadă de șase luni și nu vor mai participa la nici un examen. Am mai găsit, de asemenea, cazuri de interpretare personalăa baremului de corectare, precum și superficialitate în evaluare” – a adăugat Gheorghe Ciucă , inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea

Miercuri, 20 februarie a.c., în sala de festivități a Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnic, a avut loc o ședințăa conducerii Inspectoratului Școlar Vâlcea cu toți directorii școlari din județ. Cu această ocazie, inspectorul general Gheorghe Ciucă a prezentat un raport privind starea învățământului preuniversitar din județul Vâlcea pe semestru I al anului școlar 2007 – 2008. Pentru început, acesta a ținut săprecizeze că în Vâlcea, până la ora actuală, au fost cheltuite 96,32% din sumele alocate de Guvern pentru modernizarea și reabilitarea unităților de învățământ. Reamintim că , anul trecut, prin șase hotărâri de Guvern au fost alocați peste 430 de miliarde lei vechi pentru județul Vâlcea. Astfel, 224 de unități de învățământ au beneficiat de fonduri pentru investiții, consolidări, reparații capitale, reabilitări și achiziționare de mobilier. Se pare că singurele școli unde nu se justifică necheltuirea banilor sunt Grupul Școlar Pleșoianu (5 miliarde lei vechi) și Grupul Școlar Energetic (1 miliard lei vechi). „Mai sunt și excepții negative, însă avem un procent foarte bun de cheltuire a banilor alocați. Și țineți cont că nu am luat în calcul și sumele alocate în acest an prin hotărâre de guvern pentru unitățile școlare care au făcut lucrări și pe care nu au avut cum săle deconteze. Dacă punem și aceste sume este clar că ne înregistrăm cu un procent foarte mare de cheltuire a sumelor, procent ce ne situeazăîntr-un clasament neoficial în primele cinci județe din țară ” – a spus Gheorghe Ciucă .

Corijenți la clasă, premianți la teze

În timpul prezentării, inspectorul general Ciucă nu a putut sănu aducă în discuție și acuzațiile, pe care le-a făcut cu ceva timp în urmă, de fraudare a tezelor unice. El i-a învinuit atunci atât pe directori, cât și pe supraveghetorii de la clasăcă i-au lăsat pe elevi, în mod deliberat, săcopieze. În urma unei analize pertinente în toate unitățile de învățământ din județ, s-a constatat că în școlile din localitățile Bărbătești, Pietrari și Băile Govora elevii au copiat pe rupte chiar în fața profesorilor supraveghetori. Trebuie menționat totuși că aceste nereguli au fost constatate doar la proba de matematică a tezei unice. O situație ilarăa fost întâlnităîn localitatea Pietrari, unde media generalăa celor 40 de elevi ai clasei a VIII-a a școlii din comunăeste de 9,00. Astfel, 15 dintre ei au luat note de 9, 19 au luat 8, iar 6 au luat 10, un elev 7 și unul 6. Ciudat lucru, în condițiile în care inspectorii școlari au constatat că jumătate dintre elevi sunt în situație de corijențăla matematică . De asemenea, la Școala cu clasele I – VIII din Bărbătești au dat teza unică la matematică 14 elevi. Surprinzător, dintre aceștia 5 au luat note de 8, iar patru note de 9. Mai mult, la Liceul Govora au participat la teză45 de elevi, dintre care mai mult de jumătate au luat note cuprinse între 9 și 10. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care acei elevi aveau note între 4 și 6 la evaluările curente. „Supraveghetorilor li s-a luat 10% din salariu pe o perioadă de șase luni și nu vor mai participa la nici un examen. Am mai găsit, de asemenea, cazuri de interpretare personalăa baremului de corectare, precum și superficialitate în evaluare” – a adăugat Gheorghe Ciucă , inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea.

Claudia Stanciu